Obława - proszę o opinię - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Piosenki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=36) +---- Wątek: Obława - proszę o opinię (/showthread.php?tid=932) |
Obława - proszę o opinię - Łukasz - 04-16-2005 Witam Was! Jak widać jestem tu nowy i w dodatku jestem także początkującym muzykiem. Od jakiegoś czasu grywam z kolegą piosenki Jacka i mam do was prośbę... Niedawno nagraliśmy "Obławę" i proszę Was o jej wysłuchanie i recenzje. Link: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.mastersport.com.pl/oblawa.mp3">www.mastersport.com.pl/oblawa.mp3</a><!-- w --> http://www.mastersport.com.pl/oblawa.mp3 Czekam na Wasze opinie.... - Niktważny - 04-16-2005 Bardzo fajnie! Dybnamicznie! W dawnym stylu młodego Trio PG,JK, ZŁ. Jesli można na coś zwrócić uwagę, to końcówki powinniście nieco dokładniej śpiewać. Albowiem śpiewa się "smiejĄ" a nie "śmiejOM". W kazdym razie mam wrażenie, że tam gdzieś słychać "wciąż się śmiejOM oczy". Po drugie, wokalista ma lekką wadę wymowy, co sprawia, ze wszystkie te wyrazy w których są głoski s,z,sz, ś, brzmią bardzo świszcząco. Ale nad tym chyba można by popracować. To znaczy to nie jest problem nie do wyeliminowania - Łukasz - 04-16-2005 A tu mam jeszcze jeden do oceny... Link: www.mastersport.com.pl/smiech.mp3 - Kamil - 04-16-2005 Chłopaki, bardzo dobrze wam to idzie. Dynamiczny, niemonotonny styl. Bardzo dobrze brzmi głos podwójny (jak zauważył Olaf, tasie wczesno-triowskie :-) ). Jedynie, co może razić ucho to troszkę wymuszona "melodyjność" na zwrotkach. Jednak tak trzymajcie dalej!!! Śmiech także niezgorsza brzmi. Uczcie się, grajcie, bo wiem to po sobie. Im więcej gram i śpiewam, tym lepiej to wychodzi, jednak pracy włożyć trzeba tyle, że szok. Ja tak bym już chciał grać wszystko, a to trzeba małymi kroczkami, ale jakoś idzie ;-). Pozdrawiam - michalf - 04-16-2005 Wiecie, dla mnie to brzmi jak profesjonalne nagrania studyjne. Podwójny głos naprawdę brzmi wspaniale, niezłe zgranie gitar. W Obławie zgodzę się z Olafem co do pewnych niedostatków wokalnych, ale na pewno są do poprawienia, natomiast w Śmiechu głos brzmi genialnie! Grajcie jak najwięcej. Wielkie :brawo: - Filip P. - 04-16-2005 Bardzo mi się podoba. Takie beztroskie troszke :wink: Pozdrawiam - Krzysiek Stanejko - 04-16-2005 Dla mnie po prostu KLASA. Jak ja bym chciał tak umieć... Posłuchałbym chętnie Mistrza Hieronimusa van Aekena w waszym wykonaniu. Piękne po prostu. - DX - 04-16-2005 Świetne! Bez porównania z Mistrzem, oczywiscie, ale na poziomie - Łukasz - 04-17-2005 Cieszą mnie Wasze opinie, ale przed nami jeszcze dużo pracy.... Naszym zamiarem jest stworzenie tak jakby własnego stylu opierającego się o muzykę JK PG ZŁ i częściowo także o ich ekspresję. Nie chcemy ich naśladować tylko wydobyć coś własnego... A tutaj Walka Jakuba z Aniołem - kolejny do oceny... Co oczywiście nie zmienia faktu, że Jacek jest nadal moim mistrzem. Zresztą Przemek i Zbyszek także... - Filip P. - 04-17-2005 CHyba najsłabszy ze wszystkich kawałek. Słychać tu wyraźnie wadę wymowy wokalisty ("skrzydło świetliste bód..."). Wokalista ma bardzo ciekawy głos, ale niestety ta wada jest uciążliwa. Pozatym nie do końca mi się podoba to szybkie bicie na gitarze. No i moim zdaniem fatalne jest to wykrzykanie ("złotem", "tłuszczem"). Ale i tak jestem pod wrazeniem - Łukasz - 04-17-2005 Hmm w sumie to eksperymentujemy z tymi piosenkami i jest to nasz pierwsza wersja. Dzięki za sugestię [ Dodano: 2005-04-17, 16:30 ] nasza* [ Dodano: 2005-04-17, 16:38 ] Właśnie mam do Ciebie jescze pytanie Filipie P. Filip P. napisał(a):Bardzo mi się podoba. Takie beztroskie troszkedlaczego beztroskie? - Armagedda - 04-17-2005 Mi się ta Obława podoba, jest taka... fajna. Tylko gdyby nie ten śląski akcent wokalisty byłoby duzo lepiej. Fajnie wypada refren i krzyki kogoś tam w tle. Gitary też ładnie brzmią Ściaga mi się walka. [ Dodano: 2005-04-17, 17:50 ] Wyszła gorzej. Może dlatego, żen ie lubię oryginału. Poza tym, pomyślcie - znajdźcie kogoś na pianinie i będzie w ogóle miód . Jak zrobicie Epitafium dla wysockiego to będę waaszym fanem - Łukasz - 04-17-2005 Hmm, jeśli chodzi o pianistę to mieliśmy i to wspaniałego, geniusza i nie przesadzam. On czasem grywał z Łapińskim i pijał wódkę z całym Trio znam kilka takich historii, że boje się je opowiadać na forum. No, ale pianista jak na artystę-geniusz przystało - narkotyki i wóda.... Ale pięknie z nim utwór "JA" się grało, a jak był na anfie to nawet grał więcej i lepiej niż Łapiński....(sorry nie obraźcie się, ale nie słyszeliście...) A Epitafium jest już w drodze Ach i jeszcze jeden nasz kawałek: Mur - Tarko - 04-17-2005 Mnie najbardziej podoba się śmiech. Ale może to kwestia, że po prostu sama piosenka jest super. Mur jak dla mnie za szybko. A Walka Jakuba jakby trochę przeintepretowana, jeśli chodzi o głosy. Ogólnie jednak naprawdę świetnie. Bardziej podoba mi się głos pana mniej chrypiącego ..::Zdravim::.. - spalding - 04-17-2005 Łukasz napisał(a):Naszym zamiarem jest stworzenie tak jakby własnego stylu opierającego się o muzykę JK PG ZŁ i częściowo także o ich ekspresję. Nie chcemy ich naśladować tylko wydobyć coś własnego...popieram, zdecydowanie - nic dodać nic ująć IMO odtworzyc mozna wszytsko, ale bez wlasnego zaangazowania w jakikolwiek element utworu nie "wydobedzie sie" charyzmy ... zakladajac ze posiada sie ja w jakimkolwik stopniu... A takiej jak mialo Trio ze swieca by szukac w koncu za cos trzeba byc odpowiedzialnym w utworze, a ludzie to slysza ... - michalf - 04-17-2005 Co do Walki... to bardzo mi się spodobała i nei zgadzam się, żeby tam była wyeksponowana wada głosu. Nie podobało mi się tylko dziwne chrypnięcie drugiego wokalisty w "złotem" i przedłużanie "kulawi". Ale to tylko moje osobiste odczucia. A tak poza tym to wręcz genialnie. W Murze moim zdaniem interpretacja dość dziwna i przez to lepszy wokalnie zdaje mi się kawałek, gdy whodzi drugi, chrypiący głos, ale całość robi wrażenie. Więcej! - Filip P. - 04-17-2005 Czemu beztroskie? Dlatego ze nie męczycie tych piosenek, przychodzi to wam z łatwością. To jest fajne, że nie staracie się na siłę być tacy sami jak Trio. Co do "Muru" to również słychać tą wadę. I nie podobają mi się te głosy wszystkie razem, gardłowe. Pozatym muzyka fajna. Pozdrawiam - Łukasz - 04-17-2005 Właściwie to doskwiera nam brak pianisty.... Może ktoś jest chętny ?? - michalf - 04-18-2005 Gdybym grał lepiej i miał bliżej do Krakowa ;/ - Łukasz - 04-18-2005 Poproszę was o jeszcze jedną opinię Teza Don Kichota [ Dodano: 2005-04-18, 17:06 ] Nagraliśmy także kawałek "Kantyczki z lotu ptaka" o którego recenzję także was proszę Link: Kantyczka z lotu ptaka z góry dziękuję - Filip P. - 04-18-2005 Te dwie piosenki bardzo fajnie zaśpiewane, podoba mi się, zadnych uwag - Krzysiek Stanejko - 04-18-2005 Jakbyście mogli to zaśpiewajcie Boscha, Wróżbe, Powódź, Przybycie tytanów albo Zbroję. Bo podobają mi się te wasze wykonania. - tamn - 04-18-2005 Fajnie to wychodzi gratuluję Chetnie posłuchałbym większej porcji Pozdrawiam T - Łukasz - 04-18-2005 Właśnie jesteśmy ze Zbyszkiem w trakcie pracy nad tymi utworami. Mamy w planie na przykład utwór "A my nie chcemy uciekać stąd"...Tylko zajmie to nam troszkę czasu, bo jak wiadomo nic nie jest proste, a już szczególnie wykonania Przemka sprawiają problem (ze względu na jego skalę głosu) no i oczywiście fenomenalna dykcja Jacka... - koziejka - 04-19-2005 Gratuluję mnie się bardzo podobają Wasze wykonania A wada wymowy wokalisty mi w odbiorze nie przeszkadza. Miałam przyjemność parokrotnie słuchania chłopaków na żywo i z czystym sumieniae mogę ich polecić, (tu ogłoszenie do żeńskiej części forum) bo na żywo dochodzą jeszcze miłe wrażenia wizualne :wink: Tak trzymać chłopaki! :beer: Pozdrawiam - Łukasz - 04-19-2005 hehhe dzięki Tylko moja minaturka(zdjęcie) lekko straszy - MateuszNagórski - 04-19-2005 Ja swoją opinię wyrażam na podstawie Kantyczki z lotu ptaka, uprzedzam. Może inne Wasze wykonania się znacząco różnią, ale ja akurat tej piosenki posłuchałem. Nie powiem nic odkrywczego, ale stara prawda głosi, że jakiś głupi krzaczek psuje wrażenie nawet przy najczystszym, najbardziej "zaangażowanym" wykonaniu. Miłe słowa już żeście usłyszeli, z ust pań w dodatku, dlatego skupię się na paru "szczegółach" 1. UpadajOM. No, to nie przejdzie. Jak pisał Olaf, wada zapewne do wyeliminowania, potrzeba dużo pracy w to włożyć. Koziejka się oburza - "mnie wada wymowy nie przeszkadza!" Cóż, pani Koziejka jest zapewne pod dużym wpłwem Waszego męskiego uroku, są jednak pewne obiektywne kryteria oceny (a spróbuję się ktoś czepić), według których lepiej jednak bez wady śpiewać. Nie znam się na tym zbyt dobrze co prawda, ale uwaga przed przegięciem w drugą stronę. Są ludzie, którzy śpiewają nosówki, jakby ktoś im gnata do łba przystawił i kazał wydłużać. Proponuję naturalnie, upadajoł, upadajoł... ;--)) 2. Wokale. Ładnie! Ale ja bym nie przesadzał z kombinacjami ponad siły wokalisty, szczególnie jednego, który lubi górne partie, choć Bozia piękno w dole mu dała. Tyle tylko. 3. I sprawa, która rzuca się w oczy najbardziej. Przynajmniej mnie. Gracie na dwóch gitarach, nie na jednej - wypada to wyeksponować! Opracować utwór tak, jak się da najlepiej! Można fajnie śpiewać i tworzyć przy tym wrażenie pustki. Bo jakby była jedna gitara, to by uszło! Ale jak już grają dwie, to wypada coś z tym zrobić. Pozdrawiam, M. P.S. Gdzie można Was usłyszeć na żywo? Koncertujecie? Skoro pani Koziejka Was slyszala, zapewne inni tez moga? - Tarko - 04-20-2005 Kantyczka z Lotu Ptaka jest chyba moją ulubioną piosenką Jacka. Tu wypada zdecydowanie najsłabiej. Hmmm, mnie chyba nadal najbardziej podoba się śmiech Oczywiście spośród tych wykonań i interpretacji, które raczyliście tu zaprezentować. ..::Zdravim::.. - Łukasz - 04-20-2005 Tormencie! Dzięki za uwagi. Wierz mi lub nie ale zbieram je skrupulatnie. Co do P.S. to właściwie to nie koncertujemy graliśmy razem tylko dwa koncerty i zwykle takie kameralne dla 100 - 150 osób, natomiast osobno graliśmy ich troszkę... Pozdrawiam - koziejka - 04-20-2005 Torment napisał(a):Koziejka się oburza - "mnie wada wymowy nie przeszkadza!" Cóż, pani Koziejka jest zapewne pod dużym wpłwem Waszego męskiego uroku, są jednak pewne obiektywne kryteria ocenyCuż... zapewne po części ma Pan rację :oops: (skoro jesteśmy na pan/pani :wink: ) ale pragnę sprostować, gdyż ja się wcale nie oburzam tylko stwierdzam (na końcu mojego zdania jest kropka), że mnie nie przeszkadza. Jeżeli chodzi o muzykę to faktycznie jestem zupełnym laikiem i talentów muzycznych nie posiadam (Bozia czasami skąpa bywa :wink: ). Ale to nie zmienia faktu, że coś mi się może podobać lub nie. Słyszałam już kilka różnych wykoniań piosenek Jacka i na tle tamtych chłopaki wypadają dobrze, a nawet bardzo. Jeśli zaś miała bym wybrać utwór (z tych przedstawionych przez Łukasza na stronie), który mnie się najmniej podoba, wybrała bym "Kantyczkę z lotu ptaka". Acha, i jeszcze jedno mama każe pogratulować "Obławy" Pozdrawiam |