[matura]Moja praca. Prośba. - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: [matura]Moja praca. Prośba. (/showthread.php?tid=8078) |
[matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-13-2014 Witam. Mój temat maturalny to: "Bard w walce z totalitaryzmem. Omów zagadnienie, odwołując się do tekstów utworów wybranego artysty, np.: J. Kaczmarskiego, G. Ciechowskiego lub innych." Proszę wszystkich o wskazówki co mógłbym powiedzieć, na co zwrócić uwagę? Re: [matura]Moja praca. Prośba. - Karol - 04-13-2014 A na co zwróciłeś uwagę w bibliografii, w koncepcji pracy, którą obmyślałeś sobie od chwili wyboru tematu? Re: [matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-14-2014 Utwory jakie wybrałem to:"Mury", " Obława", "Zbroja" oraz "Koncert Fortepianowy". Wiem że Mury są jakby przeciwieństwem, ale chce powiedzieć o tym jak wypełniły się słowa piosenki oraz o popularności tej piosenki wśród opozycji. Utwory Jacka Kaczmarskiego zawsze były obecne w moim domu, dlatego wybrałem ten utwór, przyznam jednak że nie do końca umiem w dobry sposób omówić "Obławę" i "Zbroję". Proszę o pomoc Re: [matura]Moja praca. Prośba. - MacB - 04-14-2014 To omów Przedszkole. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-15-2014 Proszę o pomoc z interpretacją tych utworów oraz o ogólne rady dotyczące tej pracy, nie mogę już zmieniać utworów. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - Stalker - 04-15-2014 Jeżeli chodzi o "Zbroje" to tytułowy artefakt jest czymś w rodzaju "bagażu doświadczeń" narodu, które wyznaczają drogę postępowania wobec "zła" (W wielu pogięta bojach/Wielu ochrzczona krwią). Zbroja wymaga od podmiotu lirycznego, który nie jest gigantem, wojownikiem, konkretnych zachowań, walecznej postawy (A taka w niej powaga/ Dawno zaschniętej krwi/ Że czuję jak wymaga/ I każe rosnąć mi); całkowicie również determinuje życie podmiotu (Do ciała mi przywarła/ Przeszkadza żyć i spać). Choć bohater wiersza ma nikłe szanse wygrać, w końcu brakuje mu oręża, to Zbroja, czyli zbiór pewnych idei kształtujących jego postawę, jest warta tego by zginąć (To przecież życia warta rzecz/Zbroja). Reasumują Zbroja chroni bohatera w ciężkich czasach, ale również wywiera na nim presje walecznego postępowania, wymaga od niego bycia rycerzem, choć wcale nim nie jest. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-15-2014 Bardzo dziękuję Stalker! Wiele mi tym rozjaśniłeś i naprowadziłeś na dalszą drogę pisania pracy. Mam nadzieję że jeszcze ktoś mi pomoże :) Im więcej tym lepiej Re: [matura]Moja praca. Prośba. - Karol - 04-15-2014 ciokal napisał(a):Mam nadzieję że jeszcze ktoś mi pomoże :) Im więcej tym lepiej Nie krępuj się. Powiedz wprost, że chcesz, żeby za Ciebie napisano pracę. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-15-2014 @Karol Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji na pewno nie chce aby ktoś mi pisał prace, szukam tylko pomocy w interpretacji wśród ludzi, którzy poezją Kaczmarskiego się interesują. Przykro mi że tak sądzisz. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - Karol - 04-15-2014 ciokal napisał(a):@Karol Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji na pewno nie chce aby ktoś mi pisał prace, szukam tylko pomocy w interpretacji wśród ludzi, którzy poezją Kaczmarskiego się interesują. Przykro mi że tak sądzisz. A mnie przykro, gdy widzę ucznia, który jest dorosły, a za miesiąc ma poświadczyć dojrzałość egzaminem, który na trzy tygodnie przed oddaniem pracy prosi na forum o interpretacje wszystkich utworów z jego pracy. Pytanie: co robiłeś przez ostatnie pół roku? Zasadniczo, szanowny maturzysto, robi się to tak: pisze pracę, po czym przedstawia na niniejszym forum jej streszczenie lub dokładną koncepcję i prosi o dyskusję nad przedłożonymi tezami. PS Mimo męsko brzmiącego nicku w dowodzie w płci jeszcze mam K. Re: [matura]Moja praca. Prośba. - ciokal - 04-15-2014 Ja tą pracę mam napisaną Panie Karolu, nie chce jej tu publikować. Dziękuję i proszę o zamknięcie tematu. |