![]() |
Do Kaczmarologów i biografistów JK - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (http://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (http://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Życie (http://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Do Kaczmarologów i biografistów JK (/showthread.php?tid=733) |
Do Kaczmarologów i biografistów JK - Niktważny - 02-21-2005 mam pytanie, do ludzi bieglejszych ode mnie w temacie "Jacek Kaczmarski - życie i twórczość". Fakt, że w latach 1981 - 1989 wydawano twórczośc Jacka poza oficjalnym obiegiem wydawniczym wynika z tego, że dzieła Kaczmarskiego obięto cenzurą. A zatem kiedy dokładnie (data roczna i miesięczna) wprowadzono zapis cenzorski na twórczość Jacka? - zbych - 02-22-2005 Nie wiem, ale logicznie prawdopodobna wg mnie jest data 13 XII 1981, kiedy to wprowadzono zapis cenzorski na wszystko, po czym niektóre rzeczy sukcesywnie zwalniano, a niektóre nie. (Oczywiście przedtem też bylo to plynne i zmylkowe. Cenzurowane w róznym zakresie. Np. „Człowiek z żelaza” wszedł z cięciami cenzury na ekran w drugiej polowie 1981, a po 13 XII został zakazany w całości, choc nieoficjalnie.) - natkozord - 02-22-2005 a czy powstała jakaś większa praca na temat osoby i twórczości Jacka?? n - lodbrok - 02-22-2005 Proponuję żebyś zapoznała się nieco dociekliwiej ze stroną o Jacku. Są na niej zamieszczone choćby trzy prace magisterskie (a to i tak nie wszystkie napisane) na temat "jackowej" twórczości. Ponadto warta polecenia jest praca doktorska wydana w formie książkowej autorstwa Krzysztofa Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów". Kolejne prace magisterskie są na etapie powstawania. - Niktważny - 02-22-2005 zbych napisał(a):Nie wiem, ale logicznie prawdopodobna wg mnie jest data 13 XII 1981, kiedy to wprowadzono zapis cenzorski na wszystko, po czym niektóre rzeczy sukcesywnie zwalniano, a niektóre nie.Nie, nie! Nie chodziło mi o przepisy prawne okreslające ogólne podstawy i regulujące zakres ingerencji cenzorskich. To, że 13 XII 1981 obowiązywała ustawa "O kontroli publikacji i widowisk" z lipca 1981 oraz to, że dekret o stanie wojennym tą ustawę modyfikował, to ja wiem. Mi chodzi o ZAPIS CENZROSKI, czyli szczegółową instrukcję umieszczaną, w tym, co się chyba nazywa Księgą Zapisów i Zleceń GUKPPiW wskazującą konkretnie na np. nazwisko Kaczmarski, lub np na utwory Kaczmarskiego. Zapis eliminował dany temat lub osobę z obiegu społecznego. Nazwisko nie mogło pojawiać się w druku czy mediach. Temat obięty zapisem nie był podejmowany. Powtórzę więc pytanie i uściślę: Czy istniał konkretny zapis na Kacmzarskiego lub utory kaczmarskiego. Jeśli tak to od kiedy i do kiedy. - ann - 07-27-2005 Olaf22 napisał(a):A zatem kiedy dokładnie (data roczna i miesięczna) wprowadzono zapis cenzorski na twórczość Jacka?Zapisu na całą twórczość nie ma. Pojawiają się jedynie zapisy na poszczególne utwory. Jak dotąd udało mi się dotrzeć do zapisu na "Rzeź niewiniątek" (btw - wg cenzury autorem jest Jan ( :!: ) Kaczmarski) z 2 XII 1982. Dodatkowo napotkałam na wcześniejsze zapisy cenzury: - z 9 XI 1978 - "Oblężenie" - z 30 VII 1978 - "Starość Piotra Wysockiego" Ponadto 30 VII 1978 pojawia się zapis na utwór zaczynający się od słów Cytat:Czy poznajesz mniewg GUKPPiW autorem też jest JK - MacB - 07-27-2005 ann napisał(a):Ponadto 30 VII 1978 pojawia się zapis na utwór zaczynający się od słówNie JK, a ZK....bardzo lubię ten utwór w pięknej interpretacji PG, a znam tylko wykonanie z PPPP. - ann - 07-27-2005 MacB napisał(a):Nie JK, a ZK....bardzo lubię ten utwór w pięknej interpretacji PG, a znam tylko wykonanie z PPPP.Podałam tylko, co napisali w swoich papierach cenzorzy ![]() ![]() PS. ZK ? - Karol - 07-27-2005 Zbigniew Książek. A piosenka została wykorzystana też w filmie "Dziecinne pytania" (znanym skądinąd z epizodycznego wystąpienia w nim JK i PG ![]() - ann - 07-27-2005 Dzięki Karol ![]() - Karol - 07-27-2005 Do usług ![]() |