wątek okołoreligijny :) - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: wątek okołoreligijny :) (/showthread.php?tid=7009) |
Re: wątek okołoreligijny :) - lc - 09-01-2011 Lutrze wystarczy że pojęcie dowodu na istnienie Boga jest powszechnie przyjęte w literaturze przedmiotu, stąd Twój pogląd na celowość zastosowania tego pojęcia nie ma większego znaczenia dla nauki filozofii religii. A skoro tak jest, riposta M.S w postaci "sic" jest nieuctwem w czystej postaci. I tyle. Jak się coś krytykuje, to się najpierw to dokładnie poznaje. Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-01-2011 Nie istnieje coś takiego, jak dowód na istnienie Boga, istnieją co najwyżej poszlaki. Gdyby było inaczej, nie toczylibyśmy teraz dyskusji, czy istnieje Bóg. <!-- m --><a class="postlink" href="http://sjp.pwn.pl/slownik/2453874/dow%C3%B3d">http://sjp.pwn.pl/slownik/2453874/dow%C3%B3d</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://sjp.pwn.pl/szukaj/dowodzi%C4%87">http://sjp.pwn.pl/szukaj/dowodzi%C4%87</a><!-- m --> Jeśli ktoś uważa, że znalazł dowód na istnienie Boga, łże zwyczajnie. Re: wątek okołoreligijny :) - lc - 09-01-2011 MS ja już wyżej napisalem Lutrowi co można przeczytać na ten temat by zdobyć elementarną wiedzę, więc daruj sobie definicje z internetowego słownika... Możemy się spierać na rózne tematy - ale musi to mieć pewien minimalny poziom znajomości przedmiotu sporu. Czy to tak trudno zmęczyć 300 stron Re: wątek okołoreligijny :) - Torrentius - 09-01-2011 Duch77 napisał(a):Nie.ale pisal o Tytanach-piosenka nawet kiedys wykonywana przez Duch Dwooch ,a takze o Glupim Jasiu i i o Pannie S,poza tym pisal o wielu innych,ale nie przypominam sobie by pisal o Torentiusach Simonach i innych lizidupach i kolkach wzajemnej adoracji,o nie akurat brzydzil sie tego typu "kolkami rozancowymi " i wjemnego walenia sobie konia i wylizywania dupy :mur: :lol: :tak: :gram: ?? :zamykam: :brawo: :mlotek: :drunk: :pociesza: :patyk: :jezyk: :zakpij: :piwko: :pomidor: :nie: :wow: :pomocy: :poddaje: :nuci: trapiony:Śpiewał o trollach, w piosence "Trolle". Simonie, nie chodziło mi akurat o internetowe trolle, tak mi przyszła do głowy ta piosenka. Muszę jednak, że przywołani przez Ducha Tytani są równie dobrym przykładem. A o Torrentiusie pisał Herbert, to o czymś świadczy. Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-02-2011 Coz ,jesli by nie istnial to ja bym teraz wisial na belce w Sztutowoie w willi na wydmie gdzie grallismy teraz 2 miesiace ,takze panowie godze was w ten sposob,ze dam glowe sciac ze istnieje naprawde ,pomogl mi nie raz nie dwa :- :agent: Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-02-2011 Duch77 napisał(a):ja bym teraz wisial na belce w Sztutowoie w willi na wydmieUkradłeś kumuś skuter, co? Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 lc napisał(a):więc daruj sobie definicje z internetowego słownika... I znów: Sic!! Zabierasz się do rzeczy od - wybacz - d... strony. Zanim człowiek wgłębi się w jakąkolwiek treść, warto, by poznał znaczenie podstawowych słów. Mógłbym Ci teraz pisać co wiem o tym, co obiegowo różni filozofowie nazywają dowodami, choć nimi nie są, bo niczego nie dowodzą, ale po co? - jak ktoś się uprze, nic do niego nie dotrze. Chociaż dobrze. Weźmy pierwszy z brzegu "dowód" - św. Tomasz z Akwinu twierdził, że skoro na całym świecie wszelkie procesy są zależne od siebie i jeden wynika z drugiego, musi istnieć jakaś siła sprawcza, absolut, który wprawił ten świat w ruch. Tylko że nie mamy pojęcia, jak wygląda początek świata (ani nawet czy jakiś był), więc zakładanie, że w takim razie musi być jakiś Bóg, ma tyle samo sensu, co pogląd w czasach, kiedy meteorologia była w powijakach, że pioruny są dziełem Thora czy innego Zeusa - bo jak niby inaczej wytłumaczyć, że coś huczy i błyska? Dowód św. Tomasza na istnienie Boga jest równie mocny, co ten, na podstawie którego ostatnio w Anglii skazano Polaka za gwałt. Przypominam: Angielka została zgwałcona przez nieznanego sprawcę, a śledczy uznali, że dokonał tego Polak, gdyż jedna z kamer uchwyciła go, jak chwilę przed incydentem szedł w jej stronę; rzeczywiście, to mógł być on, tylko że w Polsce na przykład taki "dowód" zostałby wyśmiany. Re: wątek okołoreligijny :) - lc - 09-02-2011 Twój "sic" to NIC nie napiszę NIK bo byłby byk gdyż NIK robi kontrolę a ja Twój "sic" p... Re: wątek okołoreligijny :) - Sławek - 09-02-2011 tia... nie ma dowodów na istnienie Boga no pewnie, jeżeli ich poszukiwanie ogranicza się do lektury "Faktów i mitów", albo tego forum Swoją drogą, dziwna ta Wasza metodologia dowodzenia, skoro doświadczenie obecności Boga we wszystkich miejscach objawień Maryjnych określacie mianem zbiorowej halucynacji, a publiczne prezentacje doświadczeń z dziedziny fizyki, czy chemii przyjmujecie za pewnik. Tak pojmowaną naukę, odrzucającą doświadczenie jako główną drogę do dochodzenia prawdy potępiało wasze ukochane Oświecenie, ale co tam, najważniejsze, to dosztukować fakty do przyjmowanych z góry założeń, że Boga nie ma i już. Podobnie jest z przyjmowaniem Rewolucji francuskiej jako wielkiego skoku dziejowego "oświeconych". Tutaj też potraficie wymieniać jednym tchem "zbrodnie Kościoła" sprzed tysiąca lat, zapominając, że ten Wasz skok dziejowy dokonał się na zgliszczach i mogiłach setek tysięcy powstańców z Wandei. Re: wątek okołoreligijny :) - MacB - 09-02-2011 Sławek napisał(a):tia... nie ma dowodów na istnienie BogaRozumiem z tego, że są (liczba mnoga!). Prosiłbym więc choć o jeden. Sławek napisał(a):Swoją drogą, dziwna ta Wasza metodologia dowodzenia, skoro doświadczenie obecności Boga we wszystkich miejscach objawień Maryjnych określacie mianem zbiorowej halucynacji, a publiczne prezentacje doświadczeń z dziedziny fizyki, czy chemii przyjmujecie za pewnik.Doświadczenia z dziedziny chemii, czy fizyki można powtórzyć w w innych publicznych prezentacjach, a potem w kolejnych, w następnych i znów w kolejnych... a nawet w domu - dla siebie. Spróbuj tego dokonać z "objawieniami Maryjnymi". Re: wątek okołoreligijny :) - Sławek - 09-02-2011 a to, to nie do mnie, pisz wniosek do Boga, żeby dał ripleja Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 Sławek napisał(a):a publiczne prezentacje doświadczeń z dziedziny fizyki, czy chemii przyjmujecie za pewnik. Mylisz się. Sławek napisał(a):osztukować fakty do przyjmowanych z góry założeń, że Boga nie ma i już. Nic takiego nie robię. Za to jestem przeciwnikiem wybierania argumentów pod z góry obraną tezę - że Bóg jest. Sławek napisał(a):Tutaj też potraficie wymieniać jednym tchem "zbrodnie Kościoła" sprzed tysiąca lat, zapominając, że ten Wasz skok dziejowy dokonał się na zgliszczach i mogiłach setek tysięcy powstańców z Wandei. Przesadzasz ze znaczeniem i ogromem ofiar Wandei, choć niewątpliwie masz rację co do zbrodni rewolucji francuskiej. Też jestem jej przeciwnikiem, jak w zasadzie każdej rewolucji. Moim zdaniem przynoszą one tylko masakry i pozostawiają rany, które właściwie nigdy się nie zabliźnią. Od rewolucji francuskiej minęło ponad 200 lat, a Francuzi wciąż się z nią nie rozliczyli (więc trudno mieć pretensje do Rosjan, że mają problem z rewolucją październikową). Rzecz w tym, że ja się nie utożsamiam z rewolucjonistami jako ogółem, a katolicy automatycznie są po jednej stronie ze wszystkimi mało ciekawymi personami z Kościoła. I nie ma znaczenia, że minęło już wiele lat od największych zbrodni Kościoła - gdyby III Rzesza wygrała wojnę, NSDAP też z czasem pewnie by się ucywilizowało; co jednak nie zmieniłoby krwawej genezy tej partii. Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-02-2011 Nie,rzecz poszla o pewna niewiaste-piekna jak bogini Afrodyta :mur: :ups: :o :agent: Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-02-2011 Duch77 napisał(a):Nie,rzecz poszla o pewna niewiaste-piekna jak bogini AfrodytaAaaa, ona ukradła skuter? Re: wątek okołoreligijny :) - MacB - 09-02-2011 Katolicki głos w twoim domu... Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-02-2011 Nie,ale ukradla mi 7 miesiecy zycia i przez 24 godziny twierdzila ,ze mnie kocha i jestem dla niej calym swiatem i zyciem ,miala 18 lat ,corka sedziego ,prezesa sadu ze wschodniej sciany . Przypomina to troche ta piosenke "Wedrowka z Cieniem ". :ups: Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 pam: Nie sądziłem, że kiedyś to napiszę, ale: czy leci z nami moderator? Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-02-2011 M.S. - nie filozuj Rozmówki z doochem sa jedyne w swoim rodzaju i sa objęte specjalnym programem ochrony W czasach, kiedy nie było Cię jeszcze na forum powstała juz dwutomowa antologia "Rozmów udoochowionych" Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 Czyżby trolle też zostały objęte programem Natura 2000 ? W takim razie starajmy się o dofinansowanie forum w ramach Unii . Co do antologii - czekam z niecierpliwością na reedycję . Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-02-2011 Poszukam na dysku - połowa forum miała z tego niezły ubaw. Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 To prześlij mi to na maila, jak znajdziesz . Będę wdzięczny, bo też chcę się pośmiać . Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-02-2011 Posmiac to mozesz sie z blazna idioto,chociaz i tak pewnie nie rozumiesz moich slow ,jesli chodzi o temat audycja bylo 61 stron i to ja stwierdzilem ,zeby skonczyc ten temat ,bo zaczeli sie wydurniac glownie Simon i spolka czyli paru jego lizidupupow. Tak wiec kompletnie nie jestes w temacie kolezko wiec sie nie udzielaj,nie chodzilo tez tylko i wylacznie o temat audycja ,ale o wiele spraw i dzialnosci poza forumowych. Wiec naprawde Simon daruj sobie wciaganie kompletnie nie w temacie typow ,ktorzy sami z sibie robia idiotow swoja niewiedza i ignoracja :agent: Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-02-2011 Może jestem ignorantem w tymże temacie (a oświeć mnie, o co w tym wszystkim chodzi ), ale przynajmniej znam zasady języka polskiego . No, chyba że Twoje niechlujstwo w postach wynika z obranej strategii artystycznej (najwyraźniej bierzesz przykład z najlepszych, czyli futurystów ), tak więc w takim przypadku zwracam honor . Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-03-2011 No, poznaj doocha: z jego polszczyzną, umiejętnością myslenia oraz agresją wobec wszystkiego, ośmiela się go krytykować Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-03-2011 Ok, zwracam w takim razie rowniez honor i chowam kozacka szabelke :aniolek: :agent: :niepewny: :' :poklon: :tak: :v: lonik: ps. A takze odwoluje oddzialy tatarskie trzalka: Re: wątek okołoreligijny :) - superxana - 09-03-2011 M.S. napisał(a):gdyby III Rzesza wygrała wojnę, NSDAP też z czasem pewnie by się ucywilizowało; co jednak nie zmieniłoby krwawej genezy tej partii.Przeginasz: - porównując Kościół do NSDAP (krwawa geneza Kościoła [w domyśle] - jeżeli o to chodzi, to kompletna bzdura), oraz - pisząc o "ucywilizowaniu się" NSDAP. Partie totalitarne się nie "cywilizują", patrz przykład naszego pięknego kraju, gdzie głównym środkiem trzymania społeczeństwa w ryzach pozostawał (przez 45 lat) terror (obok propagandy, oczywiście). Re: wątek okołoreligijny :) - M.S. - 09-04-2011 superxana napisał(a):- porównując Kościół do NSDAP (krwawa geneza Kościoła [w domyśle] - jeżeli o to chodzi, to kompletna bzdura), oraz Jedno i drugie potrzebowało terroru, by zaprowadzić swoje porządki. superxana napisał(a):pisząc o "ucywilizowaniu się" NSDAP. Partie totalitarne się nie "cywilizują", patrz przykład naszego pięknego kraju, gdzie głównym środkiem trzymania społeczeństwa w ryzach pozostawał (przez 45 lat) terror (obok propagandy, oczywiście). Mylisz się. PZPR lat przełomu lat 40. i 50. a ten późniejszy to inne partie. W przypadku odejścia wodza, władzę zazwyczaj przejmuje nomenklatura, a ta jest raczej zainteresowana zabetonowaniem stosunków w państwie, nie wprowadzaniem nowych. Co już jest pewnym postępem. Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-09-2011 Duch77 napisał(a):Ok, zwracam w takim razie rowniez honor i chowam kozacka szabelke :aniolek: :agent: :niepewny: :' :poklon: :tak: :v: lonik: <!-- m --><a class="postlink" href="http://kwejk.pl/obrazek/450227/kozak,w,necie,,pizda,w,%C5%9Bwiecie.html">http://kwejk.pl/obrazek/450227/kozak,w, ... iecie.html</a><!-- m --> Re: wątek okołoreligijny :) - Duch77 - 09-09-2011 I co mam niby ci na to odpowiedziec drogi Simonie -Moderatorze,obrazajac mnie lamiesz regulamin po raz wtory i zaprzeczasz sam sobie,a takze pokzaujesz ,ze nie nadajesz sie nawet na Moderatora w swoim "kolku rozancowym". I naprawde nie zycze sobie tego typu tekstow pedalskich,mozesz je stosowac i wysylac do swoich kolegow gejow lub innych zboczencow w miejscach do tego przeznaczonych. I naprawde uwazaj na slowa ,bo sie pomylisz kiedys i bedziesz odszczekiwal swoje durne zaczepki i prowokacje. Po prostu sie od....ol ode mnie raz na zawsze skonczony id...to i p....e :agent: :agent: Re: wątek okołoreligijny :) - Simon - 09-13-2011 Oto Sławkowe dowody <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Cud-w-Krosnie-to-farba-nie-krew,wid,13782622,wiadomosc.html?ticaid=1d04b">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title, ... caid=1d04b</a><!-- m --> |