Biografia na maturę - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Biografia na maturę (/showthread.php?tid=6716) |
Biografia na maturę - Szaro - 02-24-2009 Witajcie Matura już za chwilkę a nie mam pełnej bibliografii (oto wersja wstępna <!-- m --><a class="postlink" href="http://rapidshare.com/files/202048603/bibliografia.pdf.html">http://rapidshare.com/files/202048603/b ... a.pdf.html</a><!-- m --> ) , wiem czego mi brakuje - muszę komisji powiedzieć kim był ś.p. Jacek Kaczmarski czyli szukam jakiejś biografii. Czy znacie jakąś dobrą nie koniecznie obszerną biografię którą można dostać w księgarniach (bo z tego co się orientuję bardzo mało pozycji można AKTUALNIE dostać) ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie Re: Biografia na maturę - Simon - 02-24-2009 Szaro napisał(a):Czy znacie jakąś dobrą nie koniecznie obszerną biografię którą można dostać w księgarniach (bo z tego co się orientuję bardzo mało pozycji można AKTUALNIE dostać) ?Biografii aktualnie nie można dostac ŻADNEJ. Ale już niebawem będzie można. Pióra Krzysztofa Gajdy. Ale do prezentacji maturalnej ni potrzeba Ci tomiszcza biografii. Do zaprezentowania krótkiego rysu biograficznego w zupełności wystarczą Ci materiały znalezione w necie, chocby w wikipedii. Re: Biografia na maturę - Szaro - 02-24-2009 Dziękuję za odpowiedź ! Tak, zdaję sobie sprawę, że w internecie informacji jest dużo ale nauczycielka poradziła mi że komisja przychylniej patrzy na książkowe wydania. No trudno, dzięki za informację, bo szukałem dłuższy czas i nie mogłem nic znaleźć. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam. Re: Biografia na maturę - Simon - 02-24-2009 Szaro napisał(a):Tak, zdaję sobie sprawę, że w internecie informacji jest dużo ale nauczycielka poradziła mi że komisja przychylniej patrzy na książkowe wydania.Nie możesz się skupić w prezentacji maturalnej na biografii. Wszystko co możesz - to krótko nakreslić sylwetkę. Na więcej nie ma czasu ani potrzeby. I nie dajmy się wpędzić w absurd bibliograficzny: żeby powiedzieć KILKA ZDAŃ na temat życiorysu artysty nie szukajmy tomów w bibliotekach... Re: Biografia na maturę - Szaro - 02-24-2009 Właściwie temat do zamknięcia Re: Biografia na maturę - elfka - 02-26-2009 mam jeszcze taką podpowiedź- myślę że najlepszym materiałem byłyby tzn wywiady rzeki, np. "Pożegnanie barda" Grażyny Preder. książki, artykuły i inne znajdziesz tutaj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php</a><!-- m --> zycze powodzenia- ja tez znaje mature w tym roku Re: Biografia na maturę - Szaro - 03-02-2009 Witajcie, dzięki za odpowiedzi. Wnosząc o zamknięcie tematu nie przewidywałem że jeszcze tak zostanę zaskoczony przez polonistkę. W bibliografii przedmiotowej zamieściłem wywiady :
Wywiady znalazłem na kaczmarski.art.pl nie mam do nich fizycznego dostępu. Polonistka poprosiła mnie abym do :
czy ktoś ma dostęp do tych czasopism ? byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie tych danych. Re: Biografia na maturę - Ola - 03-03-2009 artykuł: (gal): Bard z "Wolnej Europy". Antena 1990 25 16 artykuł: Cwajda Dariusz: Kosmopolita, kosmopolak, kosma. Katolik 1990 24 9 Re: Biografia na maturę - partycja - 03-03-2009 Ola napisał(a):Kosmopolita, kosmopolak, kosma. KatolikA jednak! Re: Biografia na maturę - Szaro - 03-06-2009 ok ale to co napisałaś to już miałem w bibliografii - prosiłem konkretnie o numery stron i czasopism... no nic chyba wybiorę się do narodowej. Re: Biografia na maturę - Ola - 03-06-2009 Szaro napisał(a):ok ale to co napisałaś to już miałem w bibliografii - prosiłem konkretnie o numery stron i czasopism... no nic chyba wybiorę się do narodowej.hmmm... a umiesz czytać opisy bibliograficzne? Te opisy wyglądają tak: autor, tytuł, tytuł czasopisma, rok, nr czasopisma, strona artykuł: (gal): Bard z "Wolnej Europy". Antena 1990 25 16 czyli strona 16 artykuł: Cwajda Dariusz: Kosmopolita, kosmopolak, kosma. Katolik 1990 24 9 numer wydania 24, strona 9 Re: Biografia na maturę - ajax - 03-07-2009 Ja korzystałem z tej książki jako jedynego "wytłumaczenia" skąd wiem kim był Kaczmarski i spadło mi 20 punktów -Krzysztof Gajda „Kaczmarski w świecie tekstów”, Wydawnictwo Poznańskie Poznań 2003 no w sumie nie do końca bo była jeszcze encyklopedia PWN Re: Biografia na maturę - Szaro - 03-29-2009 hej tak pytanie na szybko skąd jest przy utworach "jacek o utworze" w moim wypadku 5. Zapowiedź do utworu Tren Spadkobierców z albumu "Dwie skały" jakie jest tego źródło? Re: Biografia na maturę - Zbrozło - 03-29-2009 Szaro napisał(a):5. Zapowiedź do utworu Tren Spadkobierców z albumu "Dwie skały"przecież tam nie ma piątej zapowiedzi. Jest tylko jedna. Reszta to dwa wywiady. Re: Biografia na maturę - Szaro - 05-22-2009 Witam, chciałem podziękować wszystkim bardzo za pomoc, dostałem 19/20 czyli 95%. Jedynym zarzutem było przekroczenie czasu o dwie minuty. Jeśli będzie taka potrzeba mogę wstawić tutaj swoją prezentację + bibliografię + kartkę z cytatami. PS. Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać. PS2. Ponieważ chciałem w rozmowie powiedzieć parę ciekawostek nie mieszczących się w temacie a komisja mi nie dała ich dopowiedzieć, wygłosiłem je po otrzymaniu punktów , komisja chyba była zaskoczona takim podejściem i doceniła to "poza" ocenowo i jeszcze trochę pogadałem z komisją "na luzie". I co człowiek może zrobić gdy wpadnie w szpony tekstów Jacka Kaczmarskiego :rotfl: ? Re: Biografia na maturę - gosiafar - 05-22-2009 Gratulacje, Szaro! A - swoją drogą - szkoda, że nie dali Ci się zagadać na egzaminie... Inni by mieli później luz! Re: Biografia na maturę - basiab - 05-24-2009 Szaro napisał(a):I co człowiek może zrobić gdy wpadnie w szpony tekstów Jacka Kaczmarskiego ?Najlepiej pogadać z takimi samymi jak on . Tylko trzeba trochę poszukać Gratulacje! Re: Biografia na maturę - Szaro - 05-25-2009 Dziękuję bardzo A właśnie będę próbował tłumaczyć parę tekstów Kaczmarskiego na angielski, tzn. dosłownie i w nawiasach odniesienia zrozumiałe tylko w naszym języku. Jeśli już są jakieś tłumaczenia to bardzo bym prosił o linka . Koleżanka z Meksyku jest w Polsce i warto było by pokazać jakiegoś wielkiego Polskiego twórcę. Re: Biografia na maturę - Zbrozło - 05-25-2009 Szaro napisał(a):Jeśli już są jakieś tłumaczenia to bardzo bym prosił o linka .<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewforum.php?f=59">viewforum.php?f=59</a><!-- l --> Re: Biografia na maturę - Simon - 05-25-2009 Szaro napisał(a):Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać.Bo też i do zdania matury nie potrzeba doktoratu Krzyśka Gajdy! To jakiś mit, który z roku na rok, pielęgnują w sobie "Kaczmarscy maturzyści": że ta książka to lek na całe zło, że tylko ona zapewni zdaną maturę itp. Tymczasem prawda jest taka, że wystarczy trochę oleju w głowie, kreatywność, prawdziwa fascynacja tą twórczością. Z rozbawieniem śledziłem te przedmaturalne krucjaty w poszukiwaniu Świętego Graala, czyli "Kaczmarskiego w świecie tekstów" i biadolenie "olabogacojazrobięjaknieznajdę". Re: Biografia na maturę - ajax - 05-25-2009 Simon napisał(a):Zgadzam się w pełni z przedmówcą u mnie Kaczmarski w świecie tekstów tak naprawę pojawił się tylko aby coś było w bibliorafii a wpadło mi 20 punktówSzaro napisał(a):Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać.Bo też i do zdania matury nie potrzeba doktoratu Krzyśka Gajdy! Re: Biografia na maturę - Szaro - 05-25-2009 Simon napisał(a):To jakiś mit, który z roku na rok, pielęgnują w sobie "Kaczmarscy maturzyści": że ta książka to lek na całe zło, że tylko ona zapewni zdaną maturę itp.No ja oczywiście się zgadzam z przedmówcąchoć bardzo poszukiwałem tą książkę ale mówiąc szczerze to maturzysta ma inny problem - musi wpisać coś w bibliografię na czym się opiera (nie tylko same utwory) , tak naprawdę wszystkie interpretacje i tłumaczenia tekstów można opracować samemu (tak jak ja, nigdzie nie szukałem interpretacji bo i po co jak sam to mogłem zrobić :rotfl: ) lecz kiedy tej książki nie przeczytasz i masz ją w bibliografii to jest szansa że spytają właśnie o nią a to już jest ryzykowne . Simon napisał(a):Z rozbawieniem śledziłem te przedmaturalne krucjaty w poszukiwaniu Świętego Graala, czyli "Kaczmarskiego w świecie tekstów" i biadolenie "olabogacojazrobięjaknieznajdę".Teraz i ja mogę być luzakiem a fakt jest faktem, że chyba każdy przed swoją maturą odprawiał istne tańce na głowie i stres go zjadał. Dla mnie miało to jeszcze większe znaczenie bo chciałem pokazać Polonistce, że coś umiem coś wiem i mam jakieś zainteresowania, zwłaszcza że zawsze byłem na samym końcu w klasie (straszny ze mnie obibok) i uaktywniałem się tylko przy poezji Herberta pokazując płytę Gintrowskiego - Tren + pisząc interpretacje. Miałem wstawić tu całą swoją pracę ale stwierdziłem że troszkę wszystko poprzerabiam co by nie dawać na tacy i wstawię bibliografię konspekt i wypunktowane wszystkie rzeczy o które należy rozwinąć. Mam nadzieję to przerobić to po egzaminach na studia czyli za 2 tygodnie. PS. Wielkie dzięki Zbrozło! Re: Biografia na maturę - Zbrozło - 05-28-2009 Szaro napisał(a):PS. Wielkie dzięki Zbrozło!Kłaniam się. I gratuluję |