The epilogue of the tempest - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Gintrowski, Łapiński, Wysocki i inni (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Poeci i Bardowie (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31) +---- Dział: Zbigniew Herbert (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: The epilogue of the tempest (/showthread.php?tid=6237) |
The epilogue of the tempest - Krasny - 07-27-2008 Ziemi? Ciało moje - jałowe ziarno. A burza ponoć faktycznie szalała nad Warszawą. Z błyskawicami, wielkimi skokami ciśnienia, grzmotami, które starszym ludziom przypominały wojnę. Re: The epilogue of the tempest - Zeratul - 07-28-2008 Krasny napisał(a):Ziemi?Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? ) Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem (i jaki to ma związek z Twoim postem? ) Pozdrawiam Z. Re: The epilogue of the tempest - Niktważny - 07-28-2008 Zeratul napisał(a):Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? )Zdaje się, Kraśny chciał swoim postem przypomnieć, iż dzisiaj upływa kolejna rocznica śmierci Zbigniewa Herberta. Sugestia nietrzeźwości - nawet jeśli żartem - chyba jednak jest zbyt daleka. Zeratul napisał(a):Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem??? "Świętoszek"? Mnie się wydaje, że cytat w poście Kraśnego pochodzi z wiersza Z. Herberta. Zeratul napisał(a):(i jaki to ma związek z Towim postem?Jeśli przyjąc, że cytat zamieszczony przez Kraśnego pochodzi z wiersza Z. Herberta to, zważywszy, ze mamy rocznicę śmierci Obywatela Poety, związek jest oczywisty. Warto pamiętać, że Krasny cytuje wiersz pt. "Testament" Re: The epilogue of the tempest - Zeratul - 07-28-2008 Paweł Konopacki napisał(a):Ok - pewnie masz rację.Zeratul napisał(a):Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? )Zdaje się, Kraśny chciał swoim postem przypomnieć, iż dzisiaj upływa kolejna rocznica śmierci Zbigniewa Herberta. Wolałbym jednak, żeby posty na forum były zrozumiałe nie tylko dla wtajemniczonych. Paweł Konopacki napisał(a):Mój błąd - zasugerowałem się wynikiem z google bez dogłębnego sprawdzania :wstyd:Zeratul napisał(a):Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem??? "Świętoszek"? (nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a) Pozdrawiam Z. Re: The epilogue of the tempest - gosiafar - 07-28-2008 Zeratul napisał(a):(nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a)"Świętoszek" Shakespeare'a? Zeratulu, gdybym Cię nie znała, to bym pomyślała, że: Zeratul napisał(a):(a może raczej - trzeźwiej? )napisałeś sam do siebie! :rotfl: Re: The epilogue of the tempest - Niktważny - 07-28-2008 Zeratul napisał(a):Wolałbym jednak, żeby posty na forum były zrozumiałe nie tylko dla wtajemniczonych.No, nie przesadzajmy z tym wtajemniczeniem. Mnie się wydaję post Kraśnego ciekawy, właśnie przez swoją oszczędność. Dużo ciekawszy, niż gdyby napisał "Dziś rocznica śmierci Zbigniewa Herberta". Choć z drugiej strony, co by tam Kraśny czy kto inny nie napisał, to by i tak nikt na to specjalnie nie zareagował. Re: The epilogue of the tempest - jodynka - 07-28-2008 Paweł Konopacki napisał(a):Mnie się wydaję post Kraśnego ciekawy, właśnie przez swoją oszczędnośćmnie również. Choć w pierwszej chwili nie zrozumiałam go. Dopiero kiedy włączyłam radio i usłyszałam, że dziś rocznica śmierci Herberta, wpis Kraśnego stał się dla mnie jasny. Paweł Konopacki napisał(a):to by i tak nikt na to specjalnie nie zareagowała jak reaguje się specjalnie? Re: The epilogue of the tempest - Zeratul - 07-28-2008 gosiafar napisał(a):To ja już tu może nie będę zaglądał...Zeratul napisał(a):(nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a)"Świętoszek" Shakespeare'a? Zeratulu Tak to jest jak człowiekowi się nie chce dokładnie sprawdzać i bierze pierwszą z brzegu informację (trafiłem na stronkę, gdzie esej o Tartuffe był tuż obok "Tempesta" Shakespeare'a i tak mi jakoś wyszedł ten absurd - chyab jednak za gorąco jest, bym normalnie funkcjonował ) Pozdrawiam Z. |