![]() |
Nowy kształt forum :/ - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Nowy kształt forum :/ (/showthread.php?tid=6197) |
Nowy kształt forum :/ - Przemek - 07-07-2008 Ja proponuje powrót do startego wyglądu, bo to jakaś tragedia teraz jest:/ Chyba, że można to jakoś zmodernizować by wyglądało po ludzku. I wywalic trzeba te dziwne wynalazki ICQ, AOL, MSn i wstawic normalne komunikatory GG, Tlen... Re: Nowy kształt forum :/ - Zeratul - 07-07-2008 To nie wygląd jest podstawową zmianą (choć rzuca się w oczy ![]() Z PHPBB2 by Przemo na PHPBB3 Uprzedzając dalszą lawinę postów - nie mam nic wspólnego z tą zmianą ![]() Mam tylko nadzieję, że Artowi wystarczy determinacji i czasu, by przywrócić forum do stanu używalności, bo na razie jest faktycznie bardzo kiepsko ![]() Pozdrawiam Z. Re: Nowy kształt forum :/ - Zbrozło - 07-07-2008 Nie zauważyłem opcji "zobacz posty nieprzeczytane" - czy coś jest ze mną nie tak? Na dodatek znikły piwa i "pomógł" - nie podoba mi się to. Re: Nowy kształt forum :/ - Zeratul - 07-07-2008 Zbrozło napisał(a):Nie zauważyłem opcji "zobacz posty nieprzeczytane" - czy coś jest ze mną nie tak?Piw i "Pomógł" raczej nie będzie - to były modyfikacje do wersji by Przemo chyba tylko. (nie wiem, co z "Pisownią") Pozdrawiam Z. Re: powered by phBB 2077 i... żal do adminów :( - Andrzej J. - 07-07-2008 Nie wiem dlaczego ta dyskusja jest w Hyde Parku, a nie w Uwagach do forum? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po prawie trzydniowej przerwie jest nowa wersja Forum powered by phBB 2007. Może ona ma i jakieś zalety, ale ja widzę same wady: 1. straciłem całą pocztę - tzn. te listy wysyłane i odbierane, które chciałem zachować i świadomie zachowywałem 2. opcja szukaj w ogóle nie działa! 3. system stawiania piw zniknął 4 nie ma też takie funkcji o aktywności użytkowników 5 procentowych pasków (których nigdy nie analizowałem) też chyba nie ma 6 miałem taki obrazek z flagą jak Nowhere Women, też go nie ma Zapewne są jeszcze jakieś wady, ale nie miałem tyle czasu by ich poszukiwać. Pytam się, kto jest temu winien? Re: powered by phBB 2077 i... żal do adminów :( - Jaśko - 07-07-2008 Andrzej J. napisał(a):Nie wiem dlaczego ta dyskusja jest w Hyde Parku, a nie w Uwagach do forum?A czy w uwagach do forum można prowadzić dyskusję? Co do nowego kształtu forum... Wykażmy się pewną cierpliwością, może jeszcze nie jest ostateczny. Re: Nowy kształt forum :/ - Kuba Mędrzycki - 07-07-2008 Przede wszystkim, nie ma cytowania selektywnego, co w dużym stopniu utrudnia odpisywanie na posty. Brakuje też 'najnowszych tematów na forum' na głównej stronie strony. Kwestia graficzna także razi, przypominając dziesiątki forów w sieci. Że o opcji 'posty nieprzeczytane' tutaj już nie wspomnę... To chyba główne 'zarzuty' do działania nowego forum. Nowego, choć mam cichą nadzieję, że to tylko wersja testowa i wkrótce wszystko wróci do 'normy'. Dla mnie forma graficzna może być i zmodyfikowana, byleby dotychczasowe opcje nadal funkcjonowały. Re: powered by phBB 2077 i... żal do adminów :( - Zeratul - 07-07-2008 Andrzej J. napisał(a):Nie wiem jak u Was, ale u mnie po prawie trzydniowej przerwie jest nowa wersja Forum powered by phBB 2007. Może ona ma i jakieś zalety, ale ja widzę same wady:SOA#1 - u mnie działa. Mam wszystkie stare PW (zarówno wysłane jak i odebrane) Andrzej J. napisał(a):2. opcja szukaj w ogóle nie działa!SOA#1 - u mnie działa. Wyszukałem właśnie Twoją poprzednią wiadomość wpisując "opcja szukaj" Andrzej J. napisał(a):3. system stawiania piw zniknąłano Andrzej J. napisał(a):4 nie ma też takie funkcji o aktywności użytkownikówJakiej funkcji? Andrzej J. napisał(a):5 procentowych pasków (których nigdy nie analizowałem) też chyba nie maByły całkowicie zbędne. Andrzej J. napisał(a):6 miałem taki obrazek z flagą jak Nowhere Women, też go nie maTrochę danych z profilu i awatary to jeszcze nie jest jakaś straszna strata... Andrzej J. napisał(a):Pytam się, kto jest temu winien?Winien? :rotfl: Widzę, że powoli następuje proces normalizacji - na razie powróciła nazwa forum i emotikony ![]() Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej :agent: Pozdrawiam Z. P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem... Re: Nowy kształt forum :/ - Andrzej J. - 07-07-2008 W dyskusji powinni mieć możliwość uczestniczenia wszyscy, a nie tylko zapisani do HP. W międzyczasie Forum się zrobiło kolorowe, to krok ku normalizacji. Stare privy teraz są ![]() "Szukaj" w ogóle nie działa - próbowałem z poziomu strony głównej znaleźć słowo 'Andrzej'. Działa tylko szukanie autora. Re: Nowy kształt forum :/ - Zeratul - 07-07-2008 Andrzej J. napisał(a):"Szukaj" w ogóle nie działa - próbowałem z poziomu strony głównej znaleźć słowo 'Andrzej'.Już widzę w czym problem - na razie zindeksowane są tylko posty "nowe" - od pojawienia się nowego forum - liczę, że to się poprawi. Pozdrawiam Z. Re: powered by phBB 2077 i... żal do adminów :( - Kuba Mędrzycki - 07-07-2008 Zeratul napisał(a):P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem...Ale to bardzo ułatwiało odpowiedzi oraz oszczędzało czas. P.S. Rozumiem że z odejściem od Pomógł i piwek, zrezygnowano także z ostrzeżeń i tym podobnych banów? ![]() I właśnie - teraz widzę, że cytowanie Stanisława jest słabe. Re: Nowy kształt forum :/ - Zeratul - 07-07-2008 Co do przyczyn zmiany skryptu - ja znam jedną - phpBB by Przemo miało nie załataną od pół roku dziurę w bezpieczeństwie. Dla mnie, jako administratora sieci, jest to ważny argument... Wracając jednak do "tu i teraz" - generalnie sprawa wygląda tak, że forum jest prywatny folwarkiem AA (że posłużę się określeniem ukutym chyba kiedyś przez KN-a) - my, jako użytkownicy, nie płacimy im za prowadzenie forum i nie jest to w żadnym wypadku ich obowiązek ![]() Mi też wiele rzeczy w nowej wersji (ani nagłości zmiany) się nie podoba - jednak w tej chwili opcje są dwie: 1. staramy się wspólnie doprowadzić forum do stanu używalności (np. zgłaszając tu, co jeszcze nie działa) 2. obrażamy się na AA i rezygnujemy z pojawiania się na forum ![]() Tertium non datur... Co do kilkudniowego padu - myślę, że Art nie docenił jednak trudności związanych z wdrażaniem nowego skryptu - praktyka w "branży" pokazuje, że w takich wypadkach zawsze coś idzie źle (zazwyczaj nie wiadomo dlaczego i co dokładnie ![]() Możemy się domyślić, że ta wersja forum została "udostępniona" przed "doszlifowaniem", bo lepsze jest chyba taka wersja niż "500 Internal Server Error" ![]() Nie tracę nadziei, że większość dawnych funkcjonalności uda się z czasem przywrócić :] Mamy już za to kilka nowych - np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piw ![]() (dlatego apeluję, by ta opcja została ![]() Pozdrawiam Z. Re: powered by phBB 2077 i... żal do adminów :( - Jaśko - 07-07-2008 Zeratul napisał(a):P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem...Ja chyba tylko z selektywnego korzystam ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - Kuba Mędrzycki - 07-07-2008 Zeratul napisał(a):Mamy już za to kilka nowych - np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piwTak, ta opcja to rzeczywiście ciekawa sprawa. ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - Kuba Mędrzycki - 07-07-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):Proszę mi nie zwracać uwagi, że źle cytuję - inaczej nie potrafię, a jestem przyzwyczajony do starej formuły.Zeratul napisał(a):Mamy już za to kilka nowych - np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piwTak, ta opcja to rzeczywiście ciekawa sprawa. ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - Kuba Mędrzycki - 07-07-2008 Poza tym, co z 'nowe tematy na forum'? Re: Nowy kształt forum :/ - adme - 07-08-2008 Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie. Re: Nowy kształt forum :/ - Kuba Mędrzycki - 07-08-2008 MaryShelley napisał(a):Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie.To nowe forum to żenada! ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - scarlett - 07-08-2008 Zeratul napisał(a):np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piwZgłaszam absolutnie, definitywny przeciw! Obozy, obozami- żenada. Piwa stawiało się użytkownikom za konkretne wypowiedzi. Szufladkowanie kogokolwiek (wróg?! przyjaciel?!) za całokształt w niczym nie pomoże. Jest idiotyczne, jest nadużywaniem słownictwa, jest prowokowaniem do skrajności i zbędnym przypisywaniem się do stronnictw, które powinno się likwidować (jednoczyć- bla,bla) a nie podkreślać. :mur: Kyrie elejson! Nie wiem z jakiego powodu zrezygnowano z "piw"- ok- była to zabaweczka- ale bądźmy konsekwentni! Wróg-Przyjaciel?! (Bo może źle przeczytałam?) W moim mniemaniu- to jest cholernie chore. (Trzy wdechy) Co do ogólnego kształtu- nie podoba mi się, acz uznaje to za wersje "Demo". Nie wiem z jakiego powodu zmiany zostały wprowadzone (ale zakładam, że powód jakiś był). Pozdrawiam. Scarlett Re: Nowy kształt forum :/ - Zeratul - 07-08-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):Proszę mi nie zwracać uwagi, że źle cytuję - inaczej nie potrafię, a jestem przyzwyczajony do starej formuły.Ech... To naprawdę nie jest takie trudne (zwłaszcza, że było już n razy wałkowane) - przykłady tu: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=4152">viewtopic.php?f=11&t=4152</a><!-- l --> Generalnie chodzi o to, żeby każdy cytowany fragment ująć w "cudzysłowy" w formie dwóch znaczników: Kod: [quote="nazwa_usera"] i Kod: [/quote] np. Kod: [quote="Zeratul"]cośtam[/quote] Zeratul napisał(a):cośtamodpowiedź Przy zagnieżdżaniu cytatów ważne jest, by każdy znacznik Kod: [quote="nazwa_usera"] Kod: [/quote] np. Kod: [quote="Zeratul"][quote="Kuba Mędrzycki"]Proszę mi nie zwracać uwagi, że źle cytuję - inaczej nie potrafię, a jestem przyzwyczajony do starej formuły. :D[/quote] Kod: [/quote] MaryShelley napisał(a):Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie.Tu się zgodzę... I obawiam się, że w klasycznym phpBB może być z tym problem ![]() Na razie pozostaje opcja "Nowe posty", która daje podobny efekt (choć oczywiście jest mniej wygodna) scarlett napisał(a):Obozy, obozami- żenada. Piwa stawiało się użytkownikom za konkretne wypowiedzi.To był żart ![]() Zauważyłem po prostu, że opcja "Wróg/przyjaciel" pojawiła się domyślnie po zmianie skryptu - i akurat świetnie wpisuje się w ostatnie dyskusje karczemne ![]() scarlett napisał(a):Nie wiem z jakiego powodu zrezygnowano z "piw"- ok- była to zabaweczka- ale bądźmy konsekwentniPowód jest prozaiczny - o ile wiem, nie ma takiego dodatku dla tej wersji skryptu... Ogólnie - apeluję o spokój - przecież to tylko forum :agent: Pozdrawiam Z. P.S. Z poprzednich dodatków mi na razie najbardziej brakuje "Pisowni" - teraz wyjdą na jaw wszystkie moje literówki ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - Elzbieta - 07-08-2008 Hej, Mnie 'tylko' brak zdjecia Jakca na gorze. Piwa - to taki sobie dodatek wyrazajcy aprobate.Mozna to zrobic inaczej -postawic w posice 'pod' nie wnoszac nic do dyskusji :rotfl: Moze bedziemy czesciej glos zabierac, nie mogac stawiac piw? Dla mnie istotniejsze,ze nie mam poprawy pisowni..i znow nie bedzie polskiej czcionki w moich postach. Widok forum mnie dzis zaskoczyl.Na razie nie wiem jak mam sie tu czuc..Troche mi obco, jak w nieznanm miejscu. Brakuje troche tej indywidalnosci, ktora to forum mialo. Ale najwazniejsze, ze znow JEST! pozdrawiam e. Re: Nowy kształt forum :/ - Elzbieta - 07-08-2008 Aha -priv dziala, wszystkie wiadomosci sie zachowaly. e. Re: Nowy kształt forum :/ - Elzbieta - 07-08-2008 Posty sie nie lacza... Nie da sie edytowac postu , na ktory juz odpowiedziano. Nie pokazuje sie, ze cos bylo poprawiane Nie da sie tak sprawnie przechodzic na strone, by moc np. zacytowac jakis wywiad czy utwor- a moze to tylko ja jeszcze sie nie przyzwyczailam. Pokazuje, ze jestem offline -a jestem 'on' A w ogole to fajnie znow moc Was czytac ![]() e. Re: Nowy kształt forum :/ - Zbrozło - 07-08-2008 Zdaje mi się, że mamy czas Londyński. Re: Nowy kształt forum :/ - Zbrozło - 07-08-2008 Na dodatek: nie ma możliwości sprawdzenia kto i od jakiego czasu siedzi na forum. Nie można sprawdzać ile ktoś już spędził godzin na forum. Re: Nowy kształt forum :/ - pkosela - 07-08-2008 A może zamiast narzekać, ktoś wpadłby na pomysł podziękowania adminowi(om), za to, że mimo wszystko ma(ją) chęci i znajdują czas na aktualizacje, dbanie o bezpieczeństwo, itp? Przypominam, że robią to w czynie społecznym. Na miejscu Artura, czytając ten wątek, rzuciłbym to wszystko w cholerę... Re: Nowy kształt forum :/ - gosiafar - 07-08-2008 Zbrozło napisał(a):Na dodatek: nie ma możliwości sprawdzenia kto i od jakiego czasu siedzi na forum.I teraz nie będziesz mógł bić swoich rekordów w tej dziedzinie ani wpadać w kompleksy przy innych użytkownikach! ![]() Mi też najbardziej brak funkcji "nieprzeczytane", traci się sporo czasu docierając do nich a i tak nie wiem, czy czegoś nie pominęłam... ;( I fakt, temat powinien być w Uwagach o forum, nie w HP. Oczywiście, że Arturowi należą się gorące podziękowania! :poklon: Podejrzewam, że włożył w to ogrom pracy i mnóstwo czasu! I pewnie jeszcze sporo przed nim! ![]() Myślę, że do wielu nowych rzeczy przywykniemy a kilka da się poprawić! ![]() Re: Nowy kształt forum :/ - Elzbieta - 07-08-2008 czy jest mozliwosc zaznaczanie tematow, ktore sie ignoruje ? Prawde powiedziawszy nie zdazylam jeszcze wszystkiego sprawdzic. Brak mi cytowania selektywnego.No coz przywykne..gorzej z polskimi znakami.Ale sprobuje sobie poradzic. Jedyna rzecz, ktorej mi na prawde brak -to zdjecie JK na gorze strony, ale to pewnie da sie w przyszlosci zrobic. Na razie forum dziala i to jest najwazniejsze. Pisze troche postow, bo chce wyprobowac mozliwosci. Dzieki Artur i inni (jesli pomagali) -wyobrazam sobie ogrom pracy.Ja jedynie reinstalowalam w niedziele mojego Windowsa... e. Re: Nowy kształt forum :/ - gosiafar - 07-08-2008 Coś z czasem pisania postów też jest nie tak... :o Re: Nowy kształt forum :/ - dzikakaczka - 07-08-2008 :mur: zmieńcie na stare, proszę |