Pytanie o chrzest. - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Życie (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Pytanie o chrzest. (/showthread.php?tid=6037) |
Pytanie o chrzest. - Filip P. - 05-19-2008 Witam! Nie chciałbym zaczynać od nowa sporów dotyczący chrztu Jacka Kaczmarskiego. Mam jedno krótkie pytanie i prosiłbym osoby kompetentne o odpowiedź: Jak brzmi imię Jacka Kaczmarskiego, nadane mu na chrzcie? Pozdrawiam! Filip - gredler - 05-19-2008 Wydaje mi się, że Leszek, ale głowy nie dam. - Przemek - 05-19-2008 Jaki Leszek?? Tadeusz, to chyba oczywiste?? - gredler - 05-19-2008 Mówisz poważnie, czy żartujesz? - Przemek - 05-19-2008 A po co miałby na Chrzcie dostawać inne imię niż te które nosi?? To chyba na bierzmowaniu tak się robi... - gredler - 05-19-2008 Na bierzmowaniu - tak, ale na chrzcie też dostaje się imię. Dorośli, którzy przyjmują chrzest, często przybierają inne imiona niż te, które mają w dowodach (ale nie wiem, których oficjalnie używają). Byłem w Katedrze Oliwskiej na mszy za duszę Kaczmarskiego, tuż po jego śmierci, odprawianej przez ówczesnego arcybiskupa Gocłowskiego. Abp mówił o tym, że Kaczmarski przyjął chrzest przed śmiercią i chociaż nie powiedział tego wprost, to między wierszami odczytałem (i nie tylko ja), że przyjął imię Leszek. - dauri - 05-20-2008 Na cześć następcy abp Gocłowskiego? - Ola K. - 05-20-2008 Przepraszam, ale jak między wierszami odczytać imię otrzymane przez JK na chrzcie, jeśli gredler napisał(a):nie powiedział tego wprost? - Przemek - 05-20-2008 Może pierwsze litery każdej linijki przemówienia utworzyły imię ?? - ann - 05-20-2008 gredler napisał(a):Abp mówił o tym, że Kaczmarski przyjął chrzest przed śmiercią i chociaż nie powiedział tego wprost, to między wierszami odczytałem (i nie tylko ja), że przyjął imię Leszek.A może coś więcej? - gredler - 05-20-2008 Bo raz mówił o nim Jacek, a ze dwa czy trzy powiedział Leszek. - pkosela - 05-20-2008 Kod Gocłowskiego? - Przemek - 05-20-2008 gredler napisał(a):Bo raz mówił o nim Jacek, a ze dwa czy trzy powiedział Leszek.Może pijany był - wino mszalne mocne było... - Zbrozło - 05-20-2008 Przemek napisał(a):Może pijany był - wino mszalne mocne było...Ej, nie przeginaj! - Simon - 05-20-2008 Zbrozło napisał(a):Ej, nie przeginaj!Z tym, że był pijany czy że wino było mocne? - Zbrozło - 05-20-2008 Simon napisał(a):Z tym, że był pijany czy że wino było mocne?Zgadnij :/ - Simon - 05-20-2008 Zbrozło napisał(a):ZgadnijStawiam na mocne wino. - Przemek - 05-20-2008 Simon napisał(a):Stawiam na mocne wino.To jest możliwe. Mój wujek był za młodu ministrantem (dziwaczne hobby...), jak na mszy lał wino do kielicha, to ksiądz mu zawsze syczał "więcej, więcej"... - gosiafar - 05-20-2008 Przemek napisał(a):Może pijany był - wino mszalne mocne było...Albo pamięć już nie ta... - stepniarz - 05-21-2008 gosiafar napisał(a):Albo pamięć już nie ta..a to często idzie w parze z mocnymi trunkami - dauri - 05-21-2008 gredler napisał(a):Bo raz mówił o nim Jacek, a ze dwa czy trzy powiedział Leszek.A w "Tunelu" o Łapińskim raz napisali "Zdzisław". Też skutek chrztu? - Zbigniew - 05-21-2008 A może to też jest skutek czegoś mocniejszego? - gredler - 05-21-2008 dauri napisał(a):A w "Tunelu" o Łapińskim raz napisali "Zdzisław". Też skutek chrztu?I Ty, Duri... ? Panowie, nikomu nie każę wierzyć w moje słowa. Ja Wam tylko powiadam. A kto chce, niech wątpi. - dauri - 05-21-2008 gredler napisał(a):I Ty, Duri... ?Ależ ja wierzę! Co nie zmienia faktu, że imiona bywają z różnych przyczyn przekręcane. Całkiem niedawno słyszałem też w radiu (chyba w Dwójce) rozmowę z Katarzyną Herbertową, gdzie pani redaktor Poecie przypisywała imię "Zygmunt". A na forum - Proksela, Trio Chojnacki no i Duri. - gredler - 05-21-2008 To fakt. Zresztą, nazwiska też bywają przekręcane. - ann - 05-26-2008 OT jest tutaj |