![]() |
III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +---- Dział: Konkursy (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=43) +---- Wątek: III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. (/showthread.php?tid=5771) |
- Święta Krowa - 05-29-2008 berseis13 napisał(a):jak mówię koleżance, że jest piękna, to ta albo się broni, albo patrzy na mnie krzywo, czy kobity nie są w stanie przyjąć komplement?A może po prostu powątpiewala w szczerość tych słów? Ta "babska" intuicja... - yeremyash - 05-29-2008 Chciałbym tylko jeszcze odnieść do samego festiwalu. Wielkie gratulacje dla laureatów oraz organizatorów - świetna robota i dużo sprawniej wszystko poszło niż rok temu ![]() a także pozdrowienia dla tych z którymi dane było mi spędzić upojną noc w akademiku ![]() - Artur_Jablonski - 05-29-2008 Ciii, bo się wyda ![]() - Artur_Jablonski - 05-29-2008 Do nas się ktoś w nocy dobijał, ale to nie byłeś Ty. w sumie szkoda, Ciebie byśmy może wpuścili ;D - gosiafar - 05-29-2008 yeremyash napisał(a):pozdrowienia dla tych z którymi dane było mi spędzić upojną noc w akademiku Michał Wilgocki napisał(a):No to pozdrowienia, bo ja też spędziłem upojną noc w akademiku. ZoltaR napisał(a):Do nas się ktoś w nocy dobijał, ale to nie byłeś Ty. w sumie szkoda, Ciebie byśmy może wpuścili ;DNo, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście! Paskudy! :evil: - kłapo - 05-29-2008 gosiafar napisał(a):No, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście!Pięknie powiedziane! Nie zmienia to jednak faktu, że ja tam się świetnie bawiłam ![]() Mam niejasne wrażenie, że Michała też przez moment widziałam. (ale to może być tylko wrażenie ![]() - Artur_Jablonski - 05-30-2008 gosiafar napisał(a):No, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście!Ciesz się, dzięki temu miałaś miejsce w taksówce ![]() My się w akademiku dobrze tam bawiliśmy, szukając całodobowej pizzerii, pijąc sobie piwko itd. Trzeba było dołączyć do nas ![]() - gosiafar - 05-30-2008 ZoltaR napisał(a):Ciesz się, dzięki temu miałaś miejsce w taksówceE, tam, i tak się okazało, że z tyłu siedzimy we czwórkę, zamiast w trójkę! ![]() Później też były jeszcze kursy! ZoltaR napisał(a):My się w akademiku dobrze tam bawiliśmy, szukając całodobowej pizzerii, pijąc sobie piwko itd. Trzeba było dołączyć do nasSzukaliście całodobowej pizzerii w akademiku? Intrygujące! ![]() A piwko też piliśmy i u nas było weselej! I głośniej! ![]() - Zeratul - 05-30-2008 Info o programie TV (co prawda na zupełnie inny temat ![]() <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=144984#144984">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 984#144984</a><!-- m --> Zeratul - Wojti - 05-30-2008 Wracając do festiwalu i spotkania, to szkoda, że nie ma żadnych zdjęć, bo byłem w miarę trzeźwy. - kłapo - 05-30-2008 Wojti napisał(a):bo byłem w miarę trzeźwy.:rotfl: przed rozpoczęciem festiwalu, w trakcie, czy na afterparty ![]() Właśnie, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e --> - Wojti - 05-30-2008 kłapo napisał(a):W trakcie prawie całkiem.Wojti napisał(a):bo byłem w miarę trzeźwy.:rotfl: przed rozpoczęciem festiwalu, w trakcie, czy na afterparty - kłapo - 05-30-2008 Wojti napisał(a):W trakcie prawie całkiem.Ah, to słynne prawie ![]() ![]() - Apolinary - 05-30-2008 kłapo napisał(a):Właśnie, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e -->Ja też, ja też - apolinary [at] gmail . com - spalding - 05-30-2008 kłapo napisał(a):ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e -->ja mam jakies w domu , wysłałem Tobie jedno ![]() - Zbrozło - 05-30-2008 <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA">http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA</a><!-- m --> - proszę. Nie wiem kto zamieścił. Mnie się średnio podoba. - ReDi - 05-30-2008 Zbrozło napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA - proszę. Nie wiem kto zamieścił. Mnie się średnio podoba.Ciekawą ewolucję przechodzi ten utwór. Sam Kaczmarski zatutułował ową pieśń "A my nie chcemy". Pani z CT raczyła poprawić tytuł - "Dom dla psychicznie chorych" jest zdecydowanie lepsze, co więcej owa niewiasta poczyniła pewne poprawki w tekście Kaczmarskiego, jak najbardziej słusznie! Przecież podmiot liryczny nie gra znaczącej roli, można nim operować do woli! Co jest również warte uwagi to fakt, że ta pieśń nadal ewoluuje - teraz jest do "Dom Wariatów". Cóż za interpretacja, cóż za szacunek za autora! - jodynka - 05-30-2008 dziewczyna ma potencjał w głosie. Zespół miał jakiś tam swój pomysł na tę piosenkę. Do mnie to jednak nie trafia. - Kuba Mędrzycki - 05-31-2008 Michał Wilgocki napisał(a):nie mogę zdzierżyć, jak dziewczynki śpiewające JK zmieniają tekst pod siebie, to znaczy nadużywają rodzaju żeńskiego w tekście. Po prostu to nie gra.Właśnie. Co ciekawe, w ubiegłym roku podczas próby do olsztyńskich Spotkań Zamkowych, Jerzy Satanowski, zasugerował jednej z wykonawczyń, aby zmieniła osobę na żeńską w utworze 'Powrót'! Na całe szczęście Eliza, bo o nią chodzi, nie zastosowała się do wskazówek reżysera. - Torrentius - 05-31-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):na żeńską w utworze 'Powrót'!Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana? - Kuba Mędrzycki - 05-31-2008 Torrentius napisał(a):Niestety.Kuba Mędrzycki napisał(a):na żeńską w utworze 'Powrót'!Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana? - Torrentius - 05-31-2008 ReDi napisał(a):Cóż za interpretacja, cóż za szacunek za autora!Czepiasz się, ciekawe co Ty byś zrobił, gdyby Ci "pod nogami waliły się posadzki" ![]() Szkoda, zę takie rzeczy efekt, bo gdyby nie to wykonanie uważałbym za bardzo dobre, zwłaszcza, że od dawna chciałem usłyszeć ten utwór w podobnej aranżacji. ![]() - berseis13 - 05-31-2008 Torrentius napisał(a):Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana?Tak, mnie się osobiście to wykonanie bardzo podobało. Zdaje się, że wykonanie było jednym z wielu na jubileuszu Ojca w bodajże 2001r, proszę mnie poprawić, jesli się mylę. Z tego występu zapamiętałam Bałtroczyka (chyba) wykonującego "Sen Katarzyny II" oraz Joannę Liszowską z "Między Nami". Śmiałam się, bo Ojciec miał słabość do apetycznych blondynek (np. mojej Matki) i dosłownie pożerał ją wzrokiem (w tym wypadku Liszowską) - Szymon - 05-31-2008 berseis13 napisał(a):Bałtroczyka (chyba) wykonującego "Sen Katarzyny II"Sen Katarzyny II śpiewał wtedy Mariusz Lubomski. Bałtroczyk (wraz z Poniedzielskim) pełnili rolę konferansjerów na tym koncercie, który odbył się 12 maja 2001 roku w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. A Między nami w interpretacji Liszowskiej naprawdę warto... obejrzeć. - berseis13 - 05-31-2008 Szymon napisał(a):Sen Katarzyny II śpiewał wtedy Mariusz LubomskiI stand corrected Dzięki - Apolinary - 05-31-2008 jodynka napisał(a):dziewczyna ma potencjał w głosie. Zespół miał jakiś tam swój pomysł na tę piosenkę.Basista miał w sobie zdecydowanie zbyt mało ekspresji! Powinien się miotać, biegać po suficie, drzeć się i rzucać w publiczność! A on - aż wstyd! - tylko popisywał się długimi włosami i szerokim rozkrokiem. Może gdyby mu zabrali gitarę i porządnie zawinęli w kaftan, miałby więcej swobody. Michał Wilgocki napisał(a):To jest temat na inną dyskusję, ale nie mogę zdzierżyć, jak dziewczynki śpiewające JK zmieniają tekst pod siebie, to znaczy nadużywają rodzaju żeńskiego w tekście. Po prostu to nie gra.Cóż - tego wymaga pełna tożsamość z własną płcią ![]() Żartuję oczywiście :niepewny: - Torrentius - 05-31-2008 berseis13 napisał(a):Tak, mnie się osobiście to wykonanie bardzo podobało.Mi też, gdyby nie ta zmiana tekstu, która mnie strasznie rozpraszała. Cały czas się zastanawiałem jak to wyjdzie w następnym wersie. - sweter - 06-01-2008 Mam wszystko, czego może chcieć uczciwy człowiek Światopogląd, wykształcenie, młodość, zdrowie Rodzinę, która kocha mnie, dwie, trzy facety... - Artur_Jablonski - 06-02-2008 Heh, dowcipniś. Nie wiem, z jednej strony przyznałbym rację Michałowi, bo mnie dość często razi ta zmiana rodzaju, ale jednocześnie są piosenki, które jakby wymagają tej zmianydla pełniejszego wczucia się w utwór. - gosiafar - 06-24-2008 No, wreszcie się zmobilizowałam, żeby też coś napisać o samym Festiwalu... W Toruniu byłam zachwycona, że poziom był o wiele wyższy niż w zeszłym roku. Podobnie było w Bydgoszczy! Widać, że jest coraz lepiej i artystycznie, i organizacyjnie. Zdecydowanie łatwiej było wytypować osoby, które nagrody dostać nie powinny, niż w drugą stronę! I pod tym względem było też o wiele mniej kontrowersji, niż w ubiegłym roku. Zdecydowany minus imprezy - tak jak w większości Waszych wypowiedzi - to pogoda i zimno! Nie każdemu służy hibernacja... To koszmar, jeśli siedzi się przez parę godzin i trzęsie z zimna ze świadomością, że kamera robi to samo a nie ma stabilizatora obrazu! ![]() Natalia Sikora mile mnie zaskoczyła, wypadła dużo lepiej niż w ubiegłym roku, ale jeszcze mnóstwo pracy przed nią! ![]() Marcin Dąbrowski, Adam Łapacz, Łukasz Jęcek, Michał Mańka i Kuba Mędrzycki - świetnie i szkoda, że tak "bez echa"! Artur Jabłoński wypadł lepiej niż w Toruniu, chyba lepiej dobrane piosenki do głosu! Michał Wilgocki - też lepiej! I słychać było, że stać Was na wiele więcej, a to znaczy, że będzie jeszcze lepiej! ![]() Wydaje mi się, że Kingę trochę "zjadła trema", w Toruniu było chyba lepiej. I mimo pewnych wątpliwości: Kuba Mędrzycki napisał(a):Kinga udowodniła, że śpiewać umie!Kinga napisał(a):ja się zgłosiłam...No to po co się zgłaszałaś? ![]() Antek Gustowski i Mateusz Rettner: "Lalka" tak sobie, "Requiem rozbiorowe" bardziej pasuje do głosu Antka, ale musicie to jeszcze "potrenować"! ![]() Świetnie też wypadł Przemek Grudziński! I coś w tym jest, że śpiewa to, co lubi i czuje, a nie to, co się spodoba jury! Apolinary - szczerze mówiąc (a w zasadzie pisząc) bardziej mi się podobał, niż Piotr Kędziora. Co do Grupy "W obiektywie" nie mogę się wypowiedzieć obiektywnie! ![]() Artura słyszałam wielokrotnie bez Zespołu i zawsze uważałam, że jest świetny! Później dołączały do Niego inne osoby, wreszcie Patryk, później Ania. Uważam, że są świetni i też ciągle się rozwijają! Jeżeli chodzi o werdykt jury - generalnie "wygrały" wykonania "niekanoniczne"... Czyli te, gdzie wykonawcy dodawali coś od siebie. Mimo różnicy zdań w tym temacie: grupa CT podobała mi się bardziej, niż "Człowiek na Księżycu"! Uważam, że byli świetni i nie dziwi mnie, że zostali docenieni. Chyba mam zbyt mało wspólnego z "kaczmarologicznym betonem"... ;( Nawet Basista mi się podobał! ![]() Proszę o wybaczenie Eliszebę! Niestety, baterie w kamerze nie pozwoliły mi na dłuższe nagrywanie, a pożeranie grochówki w tym czasie było nie na miejscu. Ale byłam tak przeraźliwie głodna, że musiałam! :wstyd: Afterek był super! Bryce ma rację, trudno o lepsze miejsce! Tylko tam Jakieś Osobniki deptały po pajączkach! ![]() Szczególne podziękowania dla Apolinarego za obronę przed takim jednym panem! W stosunku do ludzi jestem jakoś tak mnie wyrozumiała... I przepraszam, że ten stolik nieco omijałam towarzysko, ale nie chciałam być agresywna... ![]() Dzięki wszystkim, których mogłam poznać osobiście, pogadać, posłuchać, podokuczać... No i dzięki serdeczne dla Odprowadzaczy i Współtowarzyszy Podróży! ![]() |