III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +---- Dział: Konkursy (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=43) +---- Wątek: III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. (/showthread.php?tid=5771) |
- Święta Krowa - 05-29-2008 berseis13 napisał(a):jak mówię koleżance, że jest piękna, to ta albo się broni, albo patrzy na mnie krzywo, czy kobity nie są w stanie przyjąć komplement?A może po prostu powątpiewala w szczerość tych słów? Ta "babska" intuicja... - yeremyash - 05-29-2008 Chciałbym tylko jeszcze odnieść do samego festiwalu. Wielkie gratulacje dla laureatów oraz organizatorów - świetna robota i dużo sprawniej wszystko poszło niż rok temu a także pozdrowienia dla tych z którymi dane było mi spędzić upojną noc w akademiku - Artur_Jablonski - 05-29-2008 Ciii, bo się wyda - Artur_Jablonski - 05-29-2008 Do nas się ktoś w nocy dobijał, ale to nie byłeś Ty. w sumie szkoda, Ciebie byśmy może wpuścili ;D - gosiafar - 05-29-2008 yeremyash napisał(a):pozdrowienia dla tych z którymi dane było mi spędzić upojną noc w akademiku Michał Wilgocki napisał(a):No to pozdrowienia, bo ja też spędziłem upojną noc w akademiku. ZoltaR napisał(a):Do nas się ktoś w nocy dobijał, ale to nie byłeś Ty. w sumie szkoda, Ciebie byśmy może wpuścili ;DNo, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście! Paskudy! :evil: - kłapo - 05-29-2008 gosiafar napisał(a):No, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście!Pięknie powiedziane! Nie zmienia to jednak faktu, że ja tam się świetnie bawiłam i chyba nie tylko ja - sporo nas było jeszcze o 5 nad ranem. Mam niejasne wrażenie, że Michała też przez moment widziałam. (ale to może być tylko wrażenie ) ) - Artur_Jablonski - 05-30-2008 gosiafar napisał(a):No, tak, ale na wspólny afterek to sił nie mieliście!Ciesz się, dzięki temu miałaś miejsce w taksówce My się w akademiku dobrze tam bawiliśmy, szukając całodobowej pizzerii, pijąc sobie piwko itd. Trzeba było dołączyć do nas - gosiafar - 05-30-2008 ZoltaR napisał(a):Ciesz się, dzięki temu miałaś miejsce w taksówceE, tam, i tak się okazało, że z tyłu siedzimy we czwórkę, zamiast w trójkę! Później też były jeszcze kursy! ZoltaR napisał(a):My się w akademiku dobrze tam bawiliśmy, szukając całodobowej pizzerii, pijąc sobie piwko itd. Trzeba było dołączyć do nasSzukaliście całodobowej pizzerii w akademiku? Intrygujące! A piwko też piliśmy i u nas było weselej! I głośniej! - Zeratul - 05-30-2008 Info o programie TV (co prawda na zupełnie inny temat ) tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=144984#144984">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 984#144984</a><!-- m --> Zeratul - Wojti - 05-30-2008 Wracając do festiwalu i spotkania, to szkoda, że nie ma żadnych zdjęć, bo byłem w miarę trzeźwy. - kłapo - 05-30-2008 Wojti napisał(a):bo byłem w miarę trzeźwy.:rotfl: przed rozpoczęciem festiwalu, w trakcie, czy na afterparty ? Właśnie, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e --> - Wojti - 05-30-2008 kłapo napisał(a):W trakcie prawie całkiem.Wojti napisał(a):bo byłem w miarę trzeźwy.:rotfl: przed rozpoczęciem festiwalu, w trakcie, czy na afterparty ? - kłapo - 05-30-2008 Wojti napisał(a):W trakcie prawie całkiem.Ah, to słynne prawie ale ok, nie będę przesadzać (a afterparty nikomu serca nie mam wypominać). I dziękuję Tobie i Kamilowi za wspólne, poranne wędrówki na pociąg i konsumowanie zapiekanek czy innych kebabów o świcie, koło przydworcowej "restauracji". - Apolinary - 05-30-2008 kłapo napisał(a):Właśnie, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e -->Ja też, ja też - apolinary [at] gmail . com - spalding - 05-30-2008 kłapo napisał(a):ktokolwiek wie, ktokolwiek ma zdjęcia - poproszę: <!-- e --><a href="mailto:o.roszak@gmail.com">o.roszak@gmail.com</a><!-- e -->ja mam jakies w domu , wysłałem Tobie jedno - Zbrozło - 05-30-2008 <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA">http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA</a><!-- m --> - proszę. Nie wiem kto zamieścił. Mnie się średnio podoba. - ReDi - 05-30-2008 Zbrozło napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=zq-FUWdj2GA - proszę. Nie wiem kto zamieścił. Mnie się średnio podoba.Ciekawą ewolucję przechodzi ten utwór. Sam Kaczmarski zatutułował ową pieśń "A my nie chcemy". Pani z CT raczyła poprawić tytuł - "Dom dla psychicznie chorych" jest zdecydowanie lepsze, co więcej owa niewiasta poczyniła pewne poprawki w tekście Kaczmarskiego, jak najbardziej słusznie! Przecież podmiot liryczny nie gra znaczącej roli, można nim operować do woli! Co jest również warte uwagi to fakt, że ta pieśń nadal ewoluuje - teraz jest do "Dom Wariatów". Cóż za interpretacja, cóż za szacunek za autora! - jodynka - 05-30-2008 dziewczyna ma potencjał w głosie. Zespół miał jakiś tam swój pomysł na tę piosenkę. Do mnie to jednak nie trafia. - Kuba Mędrzycki - 05-31-2008 Michał Wilgocki napisał(a):nie mogę zdzierżyć, jak dziewczynki śpiewające JK zmieniają tekst pod siebie, to znaczy nadużywają rodzaju żeńskiego w tekście. Po prostu to nie gra.Właśnie. Co ciekawe, w ubiegłym roku podczas próby do olsztyńskich Spotkań Zamkowych, Jerzy Satanowski, zasugerował jednej z wykonawczyń, aby zmieniła osobę na żeńską w utworze 'Powrót'! Na całe szczęście Eliza, bo o nią chodzi, nie zastosowała się do wskazówek reżysera. - Torrentius - 05-31-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):na żeńską w utworze 'Powrót'!Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana? - Kuba Mędrzycki - 05-31-2008 Torrentius napisał(a):Niestety.Kuba Mędrzycki napisał(a):na żeńską w utworze 'Powrót'!Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana? - Torrentius - 05-31-2008 ReDi napisał(a):Cóż za interpretacja, cóż za szacunek za autora!Czepiasz się, ciekawe co Ty byś zrobił, gdyby Ci "pod nogami waliły się posadzki" Szkoda, zę takie rzeczy efekt, bo gdyby nie to wykonanie uważałbym za bardzo dobre, zwłaszcza, że od dawna chciałem usłyszeć ten utwór w podobnej aranżacji. - berseis13 - 05-31-2008 Torrentius napisał(a):Nie wykonywała tak tego utworu któraś z pań z Czerwonego Tulipana?Tak, mnie się osobiście to wykonanie bardzo podobało. Zdaje się, że wykonanie było jednym z wielu na jubileuszu Ojca w bodajże 2001r, proszę mnie poprawić, jesli się mylę. Z tego występu zapamiętałam Bałtroczyka (chyba) wykonującego "Sen Katarzyny II" oraz Joannę Liszowską z "Między Nami". Śmiałam się, bo Ojciec miał słabość do apetycznych blondynek (np. mojej Matki) i dosłownie pożerał ją wzrokiem (w tym wypadku Liszowską) - Szymon - 05-31-2008 berseis13 napisał(a):Bałtroczyka (chyba) wykonującego "Sen Katarzyny II"Sen Katarzyny II śpiewał wtedy Mariusz Lubomski. Bałtroczyk (wraz z Poniedzielskim) pełnili rolę konferansjerów na tym koncercie, który odbył się 12 maja 2001 roku w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. A Między nami w interpretacji Liszowskiej naprawdę warto... obejrzeć. - berseis13 - 05-31-2008 Szymon napisał(a):Sen Katarzyny II śpiewał wtedy Mariusz LubomskiI stand corrected Dzięki - Apolinary - 05-31-2008 jodynka napisał(a):dziewczyna ma potencjał w głosie. Zespół miał jakiś tam swój pomysł na tę piosenkę.Basista miał w sobie zdecydowanie zbyt mało ekspresji! Powinien się miotać, biegać po suficie, drzeć się i rzucać w publiczność! A on - aż wstyd! - tylko popisywał się długimi włosami i szerokim rozkrokiem. Może gdyby mu zabrali gitarę i porządnie zawinęli w kaftan, miałby więcej swobody. Michał Wilgocki napisał(a):To jest temat na inną dyskusję, ale nie mogę zdzierżyć, jak dziewczynki śpiewające JK zmieniają tekst pod siebie, to znaczy nadużywają rodzaju żeńskiego w tekście. Po prostu to nie gra.Cóż - tego wymaga pełna tożsamość z własną płcią Spróbuję zaśpiewać "Sen Katarzyny" w czwartek na koncercie w rodzaju męskim :rotfl: Żartuję oczywiście :niepewny: - Torrentius - 05-31-2008 berseis13 napisał(a):Tak, mnie się osobiście to wykonanie bardzo podobało.Mi też, gdyby nie ta zmiana tekstu, która mnie strasznie rozpraszała. Cały czas się zastanawiałem jak to wyjdzie w następnym wersie. - sweter - 06-01-2008 Mam wszystko, czego może chcieć uczciwy człowiek Światopogląd, wykształcenie, młodość, zdrowie Rodzinę, która kocha mnie, dwie, trzy facety... - Artur_Jablonski - 06-02-2008 Heh, dowcipniś. Nie wiem, z jednej strony przyznałbym rację Michałowi, bo mnie dość często razi ta zmiana rodzaju, ale jednocześnie są piosenki, które jakby wymagają tej zmianydla pełniejszego wczucia się w utwór. - gosiafar - 06-24-2008 No, wreszcie się zmobilizowałam, żeby też coś napisać o samym Festiwalu... W Toruniu byłam zachwycona, że poziom był o wiele wyższy niż w zeszłym roku. Podobnie było w Bydgoszczy! Widać, że jest coraz lepiej i artystycznie, i organizacyjnie. Zdecydowanie łatwiej było wytypować osoby, które nagrody dostać nie powinny, niż w drugą stronę! I pod tym względem było też o wiele mniej kontrowersji, niż w ubiegłym roku. Zdecydowany minus imprezy - tak jak w większości Waszych wypowiedzi - to pogoda i zimno! Nie każdemu służy hibernacja... To koszmar, jeśli siedzi się przez parę godzin i trzęsie z zimna ze świadomością, że kamera robi to samo a nie ma stabilizatora obrazu! Natalia Sikora mile mnie zaskoczyła, wypadła dużo lepiej niż w ubiegłym roku, ale jeszcze mnóstwo pracy przed nią! Marcin Dąbrowski, Adam Łapacz, Łukasz Jęcek, Michał Mańka i Kuba Mędrzycki - świetnie i szkoda, że tak "bez echa"! Artur Jabłoński wypadł lepiej niż w Toruniu, chyba lepiej dobrane piosenki do głosu! Michał Wilgocki - też lepiej! I słychać było, że stać Was na wiele więcej, a to znaczy, że będzie jeszcze lepiej! Wydaje mi się, że Kingę trochę "zjadła trema", w Toruniu było chyba lepiej. I mimo pewnych wątpliwości: Kuba Mędrzycki napisał(a):Kinga udowodniła, że śpiewać umie!Kinga napisał(a):ja się zgłosiłam...No to po co się zgłaszałaś? Antek Gustowski i Mateusz Rettner: "Lalka" tak sobie, "Requiem rozbiorowe" bardziej pasuje do głosu Antka, ale musicie to jeszcze "potrenować"! Świetnie też wypadł Przemek Grudziński! I coś w tym jest, że śpiewa to, co lubi i czuje, a nie to, co się spodoba jury! Apolinary - szczerze mówiąc (a w zasadzie pisząc) bardziej mi się podobał, niż Piotr Kędziora. Co do Grupy "W obiektywie" nie mogę się wypowiedzieć obiektywnie! Artura słyszałam wielokrotnie bez Zespołu i zawsze uważałam, że jest świetny! Później dołączały do Niego inne osoby, wreszcie Patryk, później Ania. Uważam, że są świetni i też ciągle się rozwijają! Jeżeli chodzi o werdykt jury - generalnie "wygrały" wykonania "niekanoniczne"... Czyli te, gdzie wykonawcy dodawali coś od siebie. Mimo różnicy zdań w tym temacie: grupa CT podobała mi się bardziej, niż "Człowiek na Księżycu"! Uważam, że byli świetni i nie dziwi mnie, że zostali docenieni. Chyba mam zbyt mało wspólnego z "kaczmarologicznym betonem"... ;( Nawet Basista mi się podobał! Proszę o wybaczenie Eliszebę! Niestety, baterie w kamerze nie pozwoliły mi na dłuższe nagrywanie, a pożeranie grochówki w tym czasie było nie na miejscu. Ale byłam tak przeraźliwie głodna, że musiałam! :wstyd: Afterek był super! Bryce ma rację, trudno o lepsze miejsce! Tylko tam Jakieś Osobniki deptały po pajączkach! Szczególne podziękowania dla Apolinarego za obronę przed takim jednym panem! W stosunku do ludzi jestem jakoś tak mnie wyrozumiała... I przepraszam, że ten stolik nieco omijałam towarzysko, ale nie chciałam być agresywna... Dzięki wszystkim, których mogłam poznać osobiście, pogadać, posłuchać, podokuczać... No i dzięki serdeczne dla Odprowadzaczy i Współtowarzyszy Podróży! |