Forum o Jacku Kaczmarskim
III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Koncerty (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+---- Dział: Konkursy (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=43)
+---- Wątek: III Festiwal Kaczmarskiego Źródło wciąż bije 24 maja br. (/showthread.php?tid=5771)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

- Morog - 05-22-2008

niestety nie znosze pociagów
po za tym przy okazji chce odwiedzic syna
a to z powodów logistycznych wymaga bym jechal samochodem

- Niktważny - 05-23-2008

No to już poznałeś, Morogu, tutejsze elementarne standardy kultury - na wejściu, z miejsca dostałeś po gębie, dowiedziałeś się, że pisać nie umiesz a pewnie i prowadzenie auta sprawia Ci problem.
I wszystko podczas jednej, jakże pouczającej lekcji dobrego wychowania. Teraz wiesz dużo więcej o sobie. Ta wiedza! :rotfl:
Bo my, kolego Morog, to w zasadzie głównie dobrymi manierami się tu zajmujemy.

- Morog - 05-23-2008

wydaje mi się że nie powiniśmy nadużywać słów "kultura", "wychowanie" i "dobre maniery" :rotfl:

- Niktważny - 05-23-2008

Morog napisał(a):"dobre maniery"
w kontekście ostatnich połajanek wypadałoby raczej użyc określenia "drobne maniery"

- Morog - 05-23-2008

soorka, że się powtarzam, ale ta "dyskusja" zaciemniła temat, o który mi chodzi
przypominam, że szukam ludzi chcących jechać ze mną jutro samochodem z Warszawy
do Bydgoszczy na festiwal :wstyd:

- Szymon - 05-23-2008

Paweł Konopacki napisał(a):Bo my, kolego Morog, to w zasadzie głównie dobrymi manierami się tu zajmujemy.
W rzeczy samej. Stoimy na straży nienagannych manier, mamy pieczę nad kulturą osobistą użytkowników Forum, dbamy o ich poczucie dobrego smaku, pomni na słowa Mistrza:
Jacek Kaczmarski napisał(a):Chamstwo się szybko w togach senatorskich mości,
Lecz nie skryje bezguścia, nie zgubi akcentu...
Tylko czasami, przy sprzyjającej pogodzie, uważne oko dostrzeże mały palec któregoś z nas, niezłomnych obrońców zasad savoir-vivre'u, najwyraźniej celowo odchylony od unoszonej na pozór kulturalnie do ust filiżanki kawy. Jedynie od czasu do czasu, komuś zdarzy się zakaszleć, nie zasłoniwszy wprzódy ust. Któż jednak przejmowałby się tak mało znaczącymi szczegółami? Nic, że droga wyboista, ważne, że kierunek słuszny! A nam, kroczącym od lat tą drogą, wolno od wielkiego świętego, urągać nawet powszechnie podzielanym przez nas wszystkich zasadom. Lecz biada temu, kto, będąc kimś spoza naszego (dobrego) towarzystwa, tychże zasad bezwzględnie nie przestrzega!

- ann - 05-23-2008

gosiafar napisał(a):Wiele osób na ten wątek nie trafia!
Może powinien się pojawiać jako pierwszy po zalogowaniu się nowego użytkownika?
Gosiu, ale z tego, co zrozumiałam nie chodzi o to, że każdy świeżo zarejestrowany użytkownik ma biec do wiadomego tematu i tam się witać i przedstawiać, tylko o to, że użytkownik Morog szukając chętnych do wspólnej podróży mógłby najpierw napisać parę słów o sobie Wink

- Radek Książek - 05-23-2008

Czy to, że się nie przedstawiłem i nie przywitałem w tym spisie(bo to ostatni temat, który znalazłem), tylko w pierwszym poście znaczy, że nikt się nie będzie do mnie odzywał? Wink

- Morog - 05-23-2008

na wszystkich Bogów Chaosu (a w szczegolności Slanesha)
ludzie, troche luzu!! :wredny:

ps. wygląda ze jade sam

- berseis13 - 05-23-2008

Morog napisał(a):ludzie, troche luzu!!
Morogu, poprosimy następujące dane:

wzrost:
waga:
poglądy polityczne:
wykształcenie:
od ilu lat posiadasz prawo jazdy:
czym jeździsz: (marka, rocznik oraz model samochodu, przebieg też)
ile masz punktów karnych:
(oczywiście musi być też zaświadczenie o niekaralności)
zawód:
stan cywilny:
ile zarabiasz:
gdzie zarabiasz:

potem może ktoś się znajdzie na wspólną podróż.
Witaj na naszym forum!

- Morog - 05-23-2008

Ok., to jedziemy

wzrost: 191
waga: 106
poglądy polityczne: prawicowe (PO)
wykształcenie: licencjat
od ilu lat posiadasz prawo jazdy: 7
czy jeździsz: codziennie
ile masz punktów karnych: 2 (była noc, wiejska droga!!)
zawód: ratownik medyczny
stan cywilny: rozwodnik
ile zarabiasz: za mało
gdzie zarabiasz: pogotowie ratunkowe

może być?
:rotfl: Wink Big Grin :wstyd: :rotfl:

- berseis13 - 05-23-2008

Morog napisał(a):może być?
Ratownik medyczny.. ja bym pojechała, gdybym mogła! Panienki, do dzieła! wolny, wysoki, przystojny brunet (chyba, zdjęcie niewyraźne pod tym względem).. i tylko dwa punkty karne!

- tmach - 05-23-2008

berseis13 napisał(a):Panienki, do dzieła!
Pacia, toż to dyskryminacja Wink Czemu tylko panienki ?

- berseis13 - 05-23-2008

tmach napisał(a):dzieła!

Pacia, toż to dyskryminacja Czemu tylko panienki ?
Ależ Tereso, jesteś młoda, piękna i żywiołowa, jak najbardziej można stwierdzić, iż jesteś panienką, nie ma mowy o żadnej dyskriminacji!

- tmach - 05-23-2008

Młoda - tak. Piękna - już nie. Big Grin

- Kuba Mędrzycki - 05-23-2008

Morog napisał(a):może być?
Zdecydowanie!
Jednakże po zapoznaniu się z tym fragmentem opisu:
Morog napisał(a):wzrost: 191
waga: 106
Chyba odpuszczę sobie dalsze 'utyskiwania' i nawet przymknę oko na te... 'tabletki'. Wink
tmach napisał(a):Czemu tylko panienki ?
No właśnie, być może znajdą się i panowie, którzy gustują w tej nieco... abstrakcyjnej koafiurze.

- Morog - 05-23-2008

Kuba Mędrzycki

spokojnie, zlazłem z drzewa jakiś czas temu i jestem już cywilizowany całkiem :rotfl:

a jednak sie ktoś znalazl, nie będe jechal sam :wstyd:

- Kuba Mędrzycki - 05-23-2008

Morog napisał(a):a jednak sie ktoś znalazl, nie będe jechal sam
Czyżby tmach się jednak skusiła? Wink

- Morog - 05-23-2008

na wspolną podroż tak Big Grin

- berseis13 - 05-24-2008

Morog napisał(a):na wspolną podroż tak
No widzisz, trzeba było tak od razu!

[ Dodano: 24 Maj 2008, 07:04 ]
tmach napisał(a):Młoda - tak. Piękna - już nie.
Oj te baby, jak mówię koleżance, że jest piękna, to ta albo się broni, albo patrzy na mnie krzywo, czy kobity nie są w stanie przyjąć komplement?

- jodynka - 05-24-2008

berseis13 napisał(a):czy kobity nie są w stanie przyjąć komplement?
a wiesz, że - widzę po sobie - nie są w stanie? Wink

- Kuba Mędrzycki - 05-25-2008

Nie wiem jaki jest szczegółowy werdykt tegorocznego festiwalu w Bydgoszczy, gdyż zaraz po zagraniu mini-recitalu z Elą, musiałem wracać do domu, ale z tego co wiem, główne nagrody zdobyli: Piotr Kędziora śpiewający m.in.'Widzenie' oraz zespół CT wykonujący a'la rockowo 'Kanapkę z człowiekiem' i 'A my nie chcemy...'. Szyby w budynkach otaczających dziedziniec, na którym odbywał się festiwal, ledwo wytrzymały konfrontację z tą grupą. IIIcia nagroda przypadła w udziale zdaje się Arturowi Kaczorkowi z zespołem.
No i jeszcze jedno wyróżnienie, o którym wiem - mianowicie, Przemek Grudziński vel Gredler dostał nagrodę prezydenta miasta. Słyszałem Przemka pierwszy raz na żywo i muszę przyznać, że bardzo miło mi się słuchało zwłaszcza "Przy ołtarzu baru...". "hymn" w Jego wykonaniu zrobił na mnie już dużo mniejsze wrażenie. Może ze względu na niezbyt trafioną jak dla mnie, gitarową aranżację. Ale ogólnie, wrażenie bardzo pozytywne. Z mojej strony, gratulacje Gredlerze!

- kłapo - 05-25-2008

Pierwsze miejsce: tak - Piotr Kędziora oraz zespół "Człowiek na księżycu" (nie CT Smile )
Drugie: Zespół "CT" (myślałam, że to żart.)
Trzecie: "W obiektywie" (ogromne gratulacje!)

Nagroda publiczności: Zespół "CT" (ponownie myślałam, że żart Big Grin)
Nie pamiętam, kto otrzymał nagrodę prezydenta, ale chyba Apolinary Polek i Karolina Czerska
Gredler natomiast, jak czytam z dyplomu, otrzymał nagrodę wiceprzewodniczącego rady miejskiej t.regi.

Wpierw się wyśpię, ogrzeję (bo na samym koncercie - będąc w kurtce i swetrze -z zimna szczękałam zębami - i nie byłam wyjątkiem Smile ), a potem opiszę bardziej szczegółowo - na razie krótko: było fantastycznie, za co wszystkim dziękuję.

- Elessar - 05-25-2008

Ja dotarłem właśnie do Bielska po całonocnej podróży powrotnej i krótko tylko powiem:

festiwal był bardzo przyjemny. Były osoby, które wykazały się mniejszym i większym "poziomem". W moim osobistym rankingu zasłużyły się konkretne osoby/grupy:

Kinga Lasowa za "Przesłuchanie anioła"
Apolinary POlek za całokształt (gratuluję nagrody!)
Grupa Człowiek na księżycu za aranżacje muzyczną "Powrotu"
Zespół CT - jeśli chcieli już rockowo to zrobili to porządnie. Bardzo podobała mi się aranżacja.
Grupa W Obiektywie vel Kaczorki - rządzicie! Bardzo piękna aranżacja obu piosenek, vocal dobrze dawał radę. Wink I zgodnie z tym, co mówiłem wczoraj na pożegnanie - 3 miejsce na pewno! Wyższe też bym przyznał. Smile

Nie chcę się gryźć z werdyktem jury, ale... uważam, że Piotr Kędziora rzeczywiście zasłużył na nagrodę jeśli stawiano na wykonania niekonwencjonalne, ale czy aż na 1 miejsce? Tego nie jestem pewien. Ale - jury zdecydowało. Smile

Miło było spędzić czas z wszystkimi forumowiczami. Cieszę się, że odświeżyło się stare znajomości i zawiązało nowe - bardzo jestem zadowolony z wczorajszego dnia, szkoda tylko, że musiałem wracać wcześniej, ale... i tak było bardzo przyjemnie. Wink

Wypada podziękować organizatorom festiwalu, że chciało im się zrobić po raz kolejny tak dobrą imprezę. Mam nadzieję, że za rok kontynuacja. Smile

Raz jeszcze wszystkim dziękuję. Smile

- Elzbieta - 05-25-2008

Elessar napisał(a):Grupa W Obiektywie vel Kaczorki
kłapo napisał(a):Gredler natomiast, jak czytam z dyplomu, otrzymał nagrodę wiceprzewodniczącego rady miejskiej t.regi.
Gratulacje!!

- gredler - 05-25-2008

No proszę, jakie miłe wieści z samego rana!
Nie znałem werdyktu, ponieważ bezpośrednio po występie zespołu CT opuściliśmy teren Uniwersytetu. Około północy dostałem smsa od Scarlett, że coś wygrałem, ale teraz już wiem, o co chodzi. Dziękuję Scarlett i Kłapo za wspólną podróż i zwiedzanie Bydgoszczy oraz dobre wieści, bo dawno niczego nie wygrałem :rotfl: .
Miło było zobaczyć forumowiczów i posłuchać dobrych wykonań. Myślę, że główne nagrody zostały przyznane rzetelnie, szczególnie gratuluję W-Obiektywom. Nie słyszałem Was wczoraj, ale wcześniej słyszałem "Rytmy" i bardzo mi się podobało (jak zwykle). Poza tym nie będę oceniał wykonawców, bo nie wypada. Myślę, że w tego typu konkursach trudno przewidzieć, co będzie doceniać jury: czy kanoniczność, czy zupełnie zaskakujące aranżacje. Na pewno jednak warto mieć nastrojoną gitarę i śpiewać czysto. Co do organizacji Festiwalu, to wszystko fajnie, ale może warto by było zdecydować się na imprezę w jakimś pomieszczeniu; chyba znalazłaby się jakaś aula na uczelni, zwłaszcza że i tak nie było tłumów. Moim zdaniem pogoda nie dopisała i nie miałem przyjemności z grania, myśląc o kocach, kołdrach i ciepłych napojach (ew. rozgrzewających). Może też dobrze by było oceniać wykonawców w kategoriach zespołów i solistów, ale zdaję sobie sprawę, że to jest kwestia kosztów.

Jestem ciekaw, jak wypadły laureatki z poprzedniego roku i co śpiewały oraz czemu nikt nie pisze o Poniedzielskim?

[ Dodano: 25 Maj 2008, 10:09 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Słyszałem Przemka pierwszy raz na żywo
Ależ Kubo, przecież występowałem również w zeszłym roku.

[ Dodano: 25 Maj 2008, 10:11 ]
Acha, no i wielka szkoda, że nie było Simona z wokalistą. Byłem ciekaw, jak zagra piosenkę o misiach koala (pozdrowienia & podziękowania dla Pani Archiwistki).

- kłapo - 05-25-2008

Elessar napisał(a):Grupa W Obiektywie vel Kaczorki - rządzicie!
Podpisuję się "ręcami obiema"!
I wreszcie miałam możliwość usłyszeć Cię, Michale, na żywo. Do tej pory wsłuchiwałam się kilkukrotnie w "Epitafium dla Sowizdrzała" w waszym wykonaniu - i moje uznanie urosło jeszcze bardziej :poklon: No i wielkie podziękowania dla Ciebie, Artura i Łukasza za "rozkręcenie" afterparty i niestrudzone granie i śpiewanie, przy naszym wyciu Smile)

[ Dodano: 25 Maj 2008, 10:49 ]
gredler napisał(a):No proszę, jakie miłe wieści z samego rana!
Już wiesz, po co jechałeś Big Grin Gratuluję!
gredler napisał(a):Jestem ciekaw, jak wypadły laureatki z poprzedniego roku i co śpiewały oraz czemu nikt nie pisze o Poniedzielskim?
Ja Eliszebą byłam zachwycona. Cudowna barwa głosu, dużo emocji, "rozpięty", ale spójny repertuar. W ramach akompaniamentu "tylko" pianino, a i tak wypadła o niebo lepiej niż wiele zespołów - z basem, perkusją, kilkoma gitarami etc
Co do Elizy - przez połowę recitalu zastanawiałam się, skąd też osobę/wokal kojarzę (tak mnie to zajęło, że nie mogłam się skupić na wykonaniu Smile) ). I, jeśli się nie pomyliłam (a jest taka opcja, bo nie przyglądnęłam się szczególnie), to raz przechadzając się ul. Długą w Gdańsku usłyszałam kogoś śpiewającego "Źródło" - jakaś młoda osoba, a już kawał głosu. Miałam ostatnie 10 zł w portfelu, ale nie żałowałam szczególnie wrzucając je do pokrowca na gitarę Smile wiem, że Eliza na forum jest (dziękujemy za dedykację do "Ja" Wink )- więc proszę się przyznać, czy to Ty Big Grin!
Samo wykonanie podobało mi się - wiadomo, że jeszcze dużo do wypracowania (szczególnie panowanie nad głosem), czasem może zbytnia, hm, "egzaltacja"/za głośno (brak stopniowania emocji). Ale ogółem - jestem na tak Smile
O Poniedzielskim chyba nie umiem się obiektywnie wypowiadać, uwielbiam tego człowieka, jego "wizerunek sceniczny", ironię i - rzecz jasna - entuzjazm (tylko taki ukryty...) - toteż i tym razem mnie rozbroił. Ze śpiewaniem - sam stwierdził najlepiej, że muzykę kocha, jednak to miłość platoniczna i jednostronna. I na tym poprzestańmy Smile)
gredler napisał(a):Acha, no i wielka szkoda, że nie było Simona z wokalistą. Byłem ciekaw, jak zagra piosenkę o misiach koala (pozdrowienia & podziękowania dla Pani Archiwistki).

Oj tak, ja też na występ Simona czekałam z niecierpliwością i musiałam się rozczarować - ale wszystko jeszcze do nadrobienia.

- Kuba Mędrzycki - 05-25-2008

gredler napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Słyszałem Przemka pierwszy raz na żywo
Ależ Kubo, przecież występowałem również w zeszłym roku.
Widać, w przeciwieństwie do tegorocznego festiwalu, nie zapadłeś mi wtedy w pamięć, co jedynie potwierdza Twój duży postęp jaki poczyniłeś w ciągu ostatniego roku. Wink
A tak bardziej serio to zdaje się, że po prostu nie było mnie wówczas na dziedzińcu podczas Twojego występu.

[ Dodano: 25 Maj 2008, 10:58 ]
kłapo napisał(a):Oj tak, ja też na występ Simona czekałam z niecierpliwością
Ty jak Ty, ale Duch! Podobno dowiedziawszy się, że Simona w Bydgoszczy nie będzie, tylko dlatego również na festiwal nie dotarł. Big Grin

- kłapo - 05-25-2008

Ja się dowiedziałam na miejscu. Twardo udawałam, że się świetnie bawię, że obchodzą mnie jacyś wykonawcy poza Simonem, a już najciężej było szczerze kibicować gredlerowi Wink

- dzikakaczka - 05-25-2008

Już w domku Smile
piątek - przyjazd i party do 5 nad ranem (sorki Adam, że Cię tak zepsuliśmy :lolSmile
sobota - próby i festiwal, nie spodziewaliśmy się, a tu się udało Smile (dzięki za wszystkie miłe słowa, które usłyszeliśmy i za wiarę niektórych, że się uda)
Muszę powiedzieć, że sporo wykonań strasznie mi się podobało a kilka zespołów wręcz wymiata :poklon:
afterek super - pozdrowienia i uściski dla wszystkich zapoznanych w końcu forumowiczów (Elessar, czemu jak graliśmy na Barce to gapiliśmy się sobie w oczy, zamiast w te wszystkie piękne, błyszczące, umalowane i uśmiechnięte - wpatrzone w nas? nie mam pojęcia, ale jesteśmy lamusy :lolSmile
!! !! !! Do zobaczenia następnym razem !! !! !!