![]() |
Wódka na wigilię - OT z "Parodii piosenek" - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Wódka na wigilię - OT z "Parodii piosenek" (/showthread.php?tid=5495) Strony:
1
2
|
- Jaśko - 12-14-2007 Cytat:to wigilia u Polaków.Hmmm... rzeczywiście, pije się w Polsce wódkę na wigilię? Nigdy sie z tym nie zetknąłem. - OLI - 12-14-2007 Jaśko napisał(a):Hmmm... rzeczywiście, pije się w Polsce wódkę na wigilię? Nigdy sie z tym nie zetknąłem.Zbierając materiały do mojej pracy licencjackiej i rozmawiając z paroma osobami na ten temat stwierdzam, że jest to praktykowane. - Nowhere Woman - 12-15-2007 OLI napisał(a):OT/ OLI, na czym Ty studiujesz, że takie badania prowadzisz?Jaśko napisał(a):Hmmm... rzeczywiście, pije się w Polsce wódkę na wigilię? Nigdy sie z tym nie zetknąłem.Zbierając materiały do mojej pracy licencjackiej i rozmawiając z paroma osobami na ten temat stwierdzam, że jest to praktykowane. - Kazia:) - 12-15-2007 Kulturoznawstwo czy socjologia? :> ![]() - OLI - 12-15-2007 Nowhere Woman napisał(a):OT/ OLI, na czym Ty studiujesz, że takie badania prowadzisz?Studiuję antropologię na 3 roku(i tam takie badania prowadzę) oraz stosowane nauki społeczne - socjologię na 1 roku i tam jeszcze takich nie prowadzę) - Sławek - 12-15-2007 OLI napisał(a):Studiuję antropologię na 3 roku(i tam takie badania prowadzę) oraz stosowane nauki społeczne - socjologię na 1 roku i tam jeszcze takich nie prowadzę)to bardzo łebski z Ciebie facet ![]() - Saskia - 12-15-2007 OLI napisał(a):Zbierając materiały do mojej pracy licencjackiej i rozmawiając z paroma osobami na ten temat stwierdzam, że jest to praktykowane.Ja się nie zetknęłam, widocznie u mnie w domu stopień poszanowania tradycji jest wysoki. Ciekawe kierunki, OLI, gratuluję wyboru ![]() Mój pierwszy post i od razu OT ![]() - pkosela - 12-15-2007 Skoro już jesteśmy w HP.... Saskia napisał(a):widocznie u mnie w domu stopień poszanowania tradycji jest wysokiJedynie słusznej tradycji? A jeśli ktoś jest wyznawcą prawosławia, to Boże Narodzenie będzie obchodził za miesiąc, a 24 grudnia dla niego będzie zwykłym poniedziałkiem... Saskia napisał(a):Mój pierwszy post i od razu OTSama tego chciałaś ![]() Witaj na forum :wredny: - piotrek - 12-15-2007 pkosela napisał(a):A jeśli ktoś jest wyznawcą prawosławia, to Boże Narodzenie będzie obchodził za miesiąc, a 24 grudnia dla niego będzie zwykłym poniedziałkiem...No ale dla niego po prostu kiedy indziej jest Wigilia, na której ma jakąś tradycję i jego chyba badania Olego nie obejmują. Ewentualnie pytanie w ankiecie "Czy pijesz wódkę w Wigilię?" zinterpretuje inaczej niż "Czy pijesz wódkę 24 grudnia?" To trochę tak, jakbyś twierdził, że większość osób ma inną tradycję świętowania imienin, bo 29 czerwca nie zaprasza znajomych. ![]() - Alek - 12-15-2007 OLI napisał(a):Studiuję antropologię na 3 roku(i tam takie badania prowadzę)Prawda to,że macie tam całkiem rzeźniczą anatomię? - OLI - 12-15-2007 Alek napisał(a):Jeśli chodzi o anatomię(taką w rozumieniu gdzie jest nerka Salety i co to za jelito) to nie mamy. Ogólnie pierwsze słyszę o anatomii na antropologiiOLI napisał(a):Studiuję antropologię na 3 roku(i tam takie badania prowadzę)Prawda to,że macie tam całkiem rzeźniczą anatomię? ![]() ![]() A tak dla jasności, studiuję w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej ![]() - Alek - 12-15-2007 OLI napisał(a):Ogólnie pierwsze słyszę o anatomii na antropologiiSzczerze mówiąc też się jakoś nie orientuję specjalnie - tak słyszałem po prostu ![]() OLI napisał(a):Może chodzić o antropologię fizycznąA może być i tak ![]() OLI napisał(a):to wątpię aby można by go określić mianem rzeźniczegoBo ja wiem? "Proszę powiedzieć,czy tak kość łódeczkowata jest lewa czy prawa? Kobiety czy mężczyzny? Osoby lewo,czy praworęcznej? Śpiącej na lewym czy prawym boku,a może na wznak?..." - jodynka - 12-15-2007 co do wódki na wigiliach - u mnie w domu, za sprawą mojej (ś.p. już) Babci, po kolacji wigilijnej zawsze wypija się kieliszek nalewki z pigw (w której przygotowywaniu mistrzynią jest moja Mama). Ale tylko jeden, "na lepsze trawienie" ![]() W sumie nie wiem, dlaczego tak i skąd to się wzięło. Ale zawsze jest ten jeden kieliszek, i na tym się kończy. Ale ewidentnie w wielu polskich domach pije się więcej. Wystarczy się przejść na Pasterkę i poobserwować ludzi - jedni się chwieją od akloholu, od innych zionie jak z gorzelni... - OLI - 12-15-2007 jodynka napisał(a):Ale ewidentnie w wielu polskich domach pije się więcej. Wystarczy się przejść na Pasterkę i poobserwować ludzi - jedni się chwieją od akloholu, od innych zionie jak z gorzelni...To już nieco co innego, to taka młoda tradycja pójścia "na pasterkę" aby się napić ![]() - Kazia:) - 12-15-2007 U mnie w domu nigdy nie było nawet jednego kieliszka na Wigilii. Ale u mnie to w ogóle rzadko jest jakiś kieliszek wyjęty, więc to może nie być miarodajne. ![]() - pkosela - 12-15-2007 piotrek napisał(a):No ale dla niego po prostu kiedy indziej jest WigiliaNo też prawda. Namieszałem... piotrek napisał(a):To trochę tak, jakbyś twierdził, że większość osób ma inną tradycję świętowania imienin, bo 29 czerwca nie zaprasza znajomych.Chodzi o Piotra i Pawła? Ja tam obchodzę "po rusku" - urodziny, a coraz częściej jak Świadek Jechowy - wogóle. A co do zwyczajów wigilijnych, to dla statystyk: w rodzinie po kądzieli (podlasie) alkohol pije się po powrocie z Pasterki (tylko właśnie nie wiadomo dlaczego na pasterce atmosfera śledziowo-spirytusowa i dykcja nietęga u większości uczestników), po mieczu (mazowsze) od wigilijnego "śledzika" w pracy z kulminacją na Szczepana (tak było przynajmniej kiedyś). W moim domu alkoholu nie ma wogóle, nie tylko od święta. - Kuba Mędrzycki - 12-15-2007 Jaśko napisał(a):Hmmm... rzeczywiście, pije się w Polsce wódkę na wigilię?No, naturalnie! Okazja jak każda inna. - tmach - 12-15-2007 Kuba Mędrzycki napisał(a):Okazja jak każda inna.Brak okazji to też okazja. Moi koledzy z byłej pracy tak powtarzali. - piotrek - 12-16-2007 pkosela napisał(a):Chodzi o Piotra i Pawła? Ja tam obchodzę "po rusku" - urodziny, a coraz częściej jak Świadek Jechowy - wogóle.Ja w zasadzie nie obchodzę ani imienin, ani urodzin. A dla statystyk - tradycyjnie u mnie wódki na Wigilii nie bywało. Teraz też raczej nie - prędzej jeden kieliszek wina. - dauri - 12-16-2007 Jaśko napisał(a):Hmmm... rzeczywiście, pije się w Polsce wódkę na wigilię? Nigdy sie z tym nie zetknąłem.Drogi użytkowniku Jaśko, z przeprowadzonych przeze mnie badań antropologicznych wynika niezbicie, iż wódkę (lub inne alkohole) piło się w Wigilię w Polsce zawsze i wszędzie, jak Polska długa i szeroka. I tak w Warszawie: Adam Gessler napisał(a):Kiedyś warszawiacy spotykali się w Wigilię, przed rodzinną kolacją lub po niej, na śledzia i małą wódkę i składali sobie życzenia.A w powiecie dębickim: Cytat:Sąsiedzi już w wigilię przychodzili do siebie, życząc sobie wesołych świąt, często towarzyszyło temu picie wódki, co przeciągało się niekiedy aż do wieczora.Za to w Trójmieście: Cytat:Według badań, ponad jedna trzecia polskich rodzin podaje wino na stół wigilijny. Dwukrotnie rzadziej pojawia się na nim wódka.1/3 + 1/6 = 1/2, czyli wino lub wódkę pije co drugi Trójmieszczanin. Reszta pewnie piwo, jak ongiś w Wielkopolsce, gdzie Cytat:Tradycyjnym napojem wigilijnym było piwo, a od XIX wieku wódka.Wódkę na Wigilię pijano nawet (o zgrozo!) na Zamojszczyźnie - wprawdzie w małych ilościach, ale zawsze: Cytat:Na zamojskim stole wigilijnym było 12 potraw, m.in. śledź lub ryba w cebulowym sosie z pieczonym pierogiem, gołąbki z kaszą zawinięte w liście kapusty i polane olejem, pierogi z grzybami i postny czerwony barszcz. Każdej z nich trzeba było spróbować. Te zawiesiste potrawy zazwyczaj zapijano małą ilością wódki lub wina własnego wyrobu.Pozdrawiam serdecznie, życząc zachowania tych pięknych polskich tradycji. - Simon - 12-16-2007 dauri napisał(a):pijano nawet (o zgrozo!) na ZamojszczyźnieAle tam to na pewno wódkę święconą :rotfl: - dauri - 12-16-2007 To może urządzić forumową wigilię na Zamojszczyźnie? Zaczęła za mną chodzić Cytat:ryba w cebulowym sosie z pieczonym pierogiemOczywiście, celubulowy sos piwinien być zawiesisty. ![]() Może coś takiego: <!-- m --><a class="postlink" href="http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=649">http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=649</a><!-- m --> - Jaśko - 12-16-2007 dauri napisał(a):Wódkę na Wigilię pijano nawet (o zgrozo!)No proszę, człowiek uczy się cały czas. Dla jasności chcialbym dodać, że moje pytanie nie było podszyte zgorozą ni oburzeniem. Po prostu brakiem stosownych doświadczeń. - Elzbieta - 12-16-2007 Jaśko napisał(a):No proszę, człowiek uczy się cały czas.Moje wspomnienie dawnej Pasterki: Zaduch alkoholu i srodkow przeciwmolowych na futrach pan... - Zeratul - 12-16-2007 dauri napisał(a):Reszta pewnie piwo, jak ongiś w Wielkopolsce, gdzieHmm...?Cytat:Tradycyjnym napojem wigilijnym było piwo, a od XIX wieku wódka. Nigdy nie słyszałem o takiej tradycji :agent: Nie pamiętam też, by kiedykolwiek w mojej rodzinie był alkohol na Wigilię... Pozdrawiam Zeratul - Simon - 12-16-2007 No i wyrosłeś na abstynenta... ![]() - gosiafar - 12-16-2007 Simon napisał(a):No i wyrosłeś na abstynenta...Będącego "na bakier" z tradycją! ![]() - Sławek - 12-17-2007 dauri napisał(a):To może urządzić forumową wigilię na Zamojszczyźnie? Zaczęła za mną chodzićod razu zaznaczam, że ja mam bardzo małe mieszkanie ![]() - Niktważny - 12-17-2007 dauri napisał(a):To może urządzić forumową wigilię na Zamojszczyźnie?no to część uzytkowników będzie się musiało na takiej wigilii podzielić....jajeczkiem albo szyneczką. Opłatek ich raczej bowiem nie dotyczy. ![]() Zamiast św Mikołaja trzeba by wrócić do świeckiej tradycji Dziadka Mroza. O pasterce oczywście nie ma mowy. - Simon - 12-17-2007 Paweł Konopacki napisał(a):Opłatek ich raczej bowiem nie dotyczy.Prawda? Przykleja się ta tekturka do podniebienia... ![]() Paweł Konopacki napisał(a):No i pieśni trzeba będzie wybrać takie, które nie mówią o Narodzinach Jezusa - żeby nie urazić czyichś ateistycznych vel antykościelnych uczuć.Można pójść na kompromis i śpiewać kolędy Żyda Kaczmarskiego. ![]() |