Forum o Jacku Kaczmarskim
Pa! wiara - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: Piosenki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Wątek: Pa! wiara (/showthread.php?tid=5336)

Strony: 1 2

Pa! wiara - Zeratul - 11-05-2007

Jako przedstawiciel Grupy Artystycznej Starzy/ży/szy Tułacze w składzie: jodynka, michalf, yeremyash, Zeratul pozwolę sobie przedstawić... hmm... piosenkę Wink
Nie wiem, czy to właściwe określenie dla tak monumentalnego dzieła, którym chcieliśmy zbliżyć się do niedoścignionego wykonania Pewnego Utworu przez Pewnego Epigona Wink

"Pa! wiara" powstała 18.09.2007 r. w pociągu osobowym relacji Poznań - Wrocław, tam też miało miejsce jej prawykonanie (fragmentami) ku ogólnej radości zgromadzonych na piętrze wagonu Wink

Tekst jest wspólnym dziełem Grupy, w prawykonaniu uczestniczyła Orkiestra Reprezentacyjna Kaczmarofili Poznańskich w składzie: yeremyash.
Współautorami muzyki są Jacek Kaczmarski i Przemysław Gintrowski (jesteśmy więc ich tekściarzami Smile )

Ewentualne podobieństwo do któregokolwiek z utworów Patrona Tego Forum jest oczywiście całkowicie przypadkowe...

Prapremierowe wykonanie 'live' miało mieć miejsce we Wrocławiu 18.09, ale z przyczyn technicznych (tudzież fizolowych) nie starczyło na to czasu Sad
Jednak dzięki uprzejmości Pewnego Młodego Artysty (zwanego przez niektórych Elessarem) mamy przyjemność zaprezentować "Pa! wiarę" teraz Smile
<fanfary> :gram: Confusedlonik: :gram:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/michal_manka/public/Pa%20Wiara.mp3">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... 0Wiara.mp3</a><!-- m -->

Notka od Elessara: Wykonanie pozostawia wiele do życzenia, zdaję sobie sprawę z ilości fałszów tam będących, ale żeby to nagrać musiałem być w stanie wskazującym na spożycie małej ilości napoju rozweselającego, dlatego jest jak jest. Wink
(ale nie "wyszło jak wyszło" - przyp. Z.)

Oczywiście w imieniu twórców chciałbym podziękować Pewnemu Młodemu Artyście za nagranie tego wiekopomnego dzieła :poklon:

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Uwaga dla ortodoksyjnych kaczmarofili: Grupa Artystyczna Starzy/ży/szy Tułacze nie zamierza na razie wydawać płyty, może więc tworzyć co jej się żywnie podoba Tongue

- Simon - 11-05-2007

Mimo całej sympatii dla Was macie u mnie wielkiego minusa za robienie sobie jaj z jednej z ważniejszych dla mnie pieśni.
Zeratul napisał(a):Notka od Elessara: Wykonanie pozostawia wiele do życzenia, zdaję sobie sprawę z ilości fałszów tam będących, ale żeby to nagrać musiałem być w stanie wskazującym na spożycie małej ilości napoju rozweselającego, dlatego jest jak jest.
Michał - przestań wreszcie do swoich wykonań dodawać takie zastrzeżenie/usprawiedliwienia itp. Ta "skromność" zaczyna być śmiesznie fałszywa - wykonanie jest wystarczająco dobre.

- Zeratul - 11-05-2007

Simon napisał(a):Mimo całej sympatii dla Was macie u mnie wielkiego minusa za robienie sobie jaj z jednej z ważniejszych dla mnie pieśni.
Mimo całej sympatii do Ciebie muszę zacytować w odpowiedzi jedną z ważniejszych dla mnie osób:
Cytat:pff
Pozdrawiam
Zeratul

- jodynka - 11-05-2007

Simon napisał(a):Mimo całej sympatii dla Was macie u mnie wielkiego minusa za robienie sobie jaj z jednej z ważniejszych dla mnie pieśni.
ortodox Wink
nie podoba Ci się?

[ Dodano: 5 Listopad 2007, 11:26 ]
Simon napisał(a):Michał - przestań wreszcie do swoich wykonań dodawać takie zastrzeżenie/usprawiedliwienia itp. Ta "skromność" zaczyna być śmiesznie fałszywa - wykonanie jest wystarczająco dobre.
za tę wypowiedź - piwo.

- Simon - 11-05-2007

jodynka napisał(a):nie podoba Ci się?
Nie no, jasne, że mi się podoba - jako pomysł,zabawa, spontan itp.
Po prostu z piosenką Jacka jestem bardzo związany i to mi psuje cały efekt.
To nie ma nic wspólnego z ortodoksją - gdybyście "zabawili się" na innej ważnej dla mnie piosence innego artysty - też by mi to psuło efekt. Wot - czysto indywidualna percepcja.

- dzikakaczka - 11-05-2007

Pomijając fakt, że jest to profanacja tylko o krok niżej od totalnej profanacji w stylu:
Obława, obława, na młode suczki obława (czyli jak bezpiecznie użyć pigułki gwałtu na imprezie) :/
to jest napisane z pomysłem i smakiem Smile

- Simon - 11-05-2007

dzikakaczka napisał(a):Pomijając fakt, że jest to profanacja tylko o krok niżej od totalnej profanacji w stylu:
Obława, obława, na młode suczki obława (czyli jak bezpiecznie użyć pigułki gwałtu na imprezie) :/
to jest napisane z pomysłem i smakiem
Tak, to mam właśnie na myśli.

- Luna - 11-05-2007

Zabawne - piwko! Big Grin

Ale widzę, że tekst, który pojawił się w innym kontekście i który
bryce, cytując Sławka, w podpisie napisał(a):"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
... rozszerzyło zakres znaczeń Wink

- Elessar - 11-05-2007

Simon napisał(a):wykonanie jest wystarczająco dobre.
Ja tego nie uważam za wystarczająco dobre, bo jest kilka nieczystości, ale nie udało mi się tego nagrać lepiej, więc dopisałem co dopisałem. Możecie mnie nazwać pedantem, perfekcjonistą/łotewer, ale nie lubię jak coś w moim wykonaniu jest niecałkiem dobrze, a niestety - zdarza się Wink

- Simon - 11-05-2007

Elessar napisał(a):Ja tego nie uważam za wystarczająco dobre, bo jest kilka nieczystości, ale nie udało mi się tego nagrać lepiej, więc dopisałem co dopisałem. Możecie mnie nazwać pedantem, perfekcjonistą/łotewer, ale nie lubię jak coś w moim wykonaniu jest niecałkiem dobrze, a niestety - zdarza się
Mysląc w ten sposób - cokolwiek wykonasz do końca zycia będziesz opatrywał wstepnym zastrzeżeniem (byłem wypity, chory, zestresowany).
Fakt, że zawsze może byc lepiej - nie oznacza, że zawsze wszystko jest do bani.

- Elessar - 11-05-2007

Toteż nie powiedziałem, że jest do bani. Wink

- Luna - 11-05-2007

Posłuchałam piosenki raz jeszcze - dobrze działa, rozweselająco. :walkman:

Best momenty: but, Grabaż meloman oraz podgrzybki.

Gratuluję zachowania właściwego poziomu powagi i patosu. :poklon:

- nadzieja - 11-05-2007

Piwo za brawurowy pomysł i wykonanie. Smile

U mnie jednak samo słuchanie wywołuje schizofreniczne uczucia. Nie potrafię oderwać tej muzyki od tragizmu oryginalnego tekstu.

- Simon - 11-05-2007

nadzieja napisał(a):U mnie jednak samo słuchanie wywołuje schizofreniczne uczucia. Nie potrafię oderwać tej muzyki od tragizmu oryginalnego tekstu.
O to, to!
Nijak nie moge się przestawić....

- nadzieja - 11-05-2007

No tak... Przyznaj jednak, że zbyt emocjonalne podejście i brak dystansu to problem leżący po stronie słuchacza, nie twórcy. Smile

- Jaśko - 11-05-2007

Bardzo dobre, ale co działo się po drodze? Tak bez przenośni?

- Simon - 11-05-2007

nadzieja napisał(a):Przyznaj jednak, że zbyt emocjonalne podejście i brak dystansu to problem leżący po stronie słuchacza, nie twórcy.
No, skoro pisze o SWOICH odczuciach - piszęo odczuciach odbiorcy właśnie. Smile

- nadzieja - 11-05-2007

Tak tak. O tym wiem.
Tylko ja z jednej strony uważam to za dobre, a z drugiej nie mogę się zdystansować.

- Simon - 11-05-2007

nadzieja napisał(a):Tylko ja z jednej strony uważam to za dobre, a z drugiej nie mogę się zdystansować.
No to tak jak i ja.
Uwazam to za dobre.
Ale nie umiem się zdystansować.
Smile

- Torrentius - 11-05-2007

Ja mysle, ze Simon tak pisze, bo sie boi, ze w Wielkopolsce rosnie konkurencja dla WSJK. :rotfl:

- Simon - 11-05-2007

Torrentius napisał(a):w Wielkopolsce rosnie konkurencja dla WSJK.
Że niby Wielkopolski...?
Mój Salon nie ma konkurencji :]

- zamocik_23 - 11-05-2007

Simon napisał(a):Mój Salon nie ma konkurencji
Pierwszy raz bezsprzecznie i bezwarunkowo jestem gotowa się z Tobą zgodzić Big Grin

- Simon - 11-05-2007

zamocik_23 napisał(a):Pierwszy raz bezsprzecznie i bezwarunkowo jestem gotowa się z Tobą zgodzić
No tak, wszak nie mówimy o bogach i pisuarach. Big Grin

- zamocik_23 - 11-05-2007

Simon napisał(a):No tak, wszak nie mówimy o bogach i pisuarach.
Zdarza się :Smile

- Sławek - 11-05-2007

Simon napisał(a):Mój Salon nie ma konkurencji :]
a "Salon" wymyślony przez Łysiaka Wink?

- Simon - 11-05-2007

Sławek napisał(a):
Simon napisał(a):Mój Salon nie ma konkurencji
a "Salon" wymyślony przez Łysiaka?
Nie wiem czy salon wymyslony przez Łysiaka ma konkurencję. Niech sie Łysy martwi.
Mój nie ma.

- dzikakaczka - 11-06-2007

Jeszcze chwila, i powstanie wątek:
Parodie piosenek JK :lol:
ups! nie parodie tylko inspiracje :poklon:

- Marcepanowy Koń - 11-06-2007

A mnie sie podoba.
Cytat: Wykonanie pozostawia wiele do życzenia, zdaję sobie sprawę z ilości fałszów tam będących, ale żeby to nagrać musiałem być w stanie wskazującym na spożycie małej ilości napoju rozweselającego, dlatego jest jak jest.
I 16 lat ? Matko i corko, do czego to podobne...
W to nie uwierze. Wink

- Zeratul - 11-06-2007

Luna napisał(a):Grabaż meloman
ROTFL - jak widać nasza Grupa (aka Kwartet KRWK) ma zdolności prorocze - przypominam, że tekst powstał w połowie września Big Grin

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten fragment Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul

- Elessar - 11-06-2007

Marcepanowy Koń napisał(a):I 16 lat ? Matko i corko, do czego to podobne...
W to nie uwierze.
Ciii, za 11 dni kończę 17 lat. Tongue