Forum o Jacku Kaczmarskim
"Umarli ze Spoon River" - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: "Umarli ze Spoon River" (/showthread.php?tid=3613)

Strony: 1 2

"Umarli ze Spoon River" - PMC - 12-16-2006

29.01.2007 w TVP1 w ramach teatru telewizji zostanie wyemitowany spektakl na podstawie poematu Edgara Lee Mastersa pt. "Umarli ze Spoon River".
Grają m. in.:
  • Zbigniew Zamachowski
    Daniel Olbrychski
    Zbigniew Zapasiewicz
    Jolanta Fraszyńska
    Leon Niemczyk (który zagrał tu swoją ostatnią rolę - zdjęcia kręcono w połowie września)
    Teresa Budzisz-Krzyżanowska
    Jan Englert
    Stanisław Elsner-Załuski
    Patrycja Kaczmarska

Natalia Sikora (która również znakomicie śpiewa w owym spektaklu)
    Grażyna Barszczewska
    Krzesztof Globisz
    Jerzy Trela
    Joanna Szczepkowska
    Joanna Żółkowska
    Tadeusz Huk
    Ignacy Gogolewski
    Ewa Błaszczyk
    Radosław Pazura
    Krzysztof Kolberger
    Jerzy Radziwiłowicz
    i inni
14 grudnia, w Łodzi, odbyło się spotkanie z twórcami widowiska oraz pokaz przedpremierowy, w którym miałem przyjemność uczestniczyć, dlatego też chciałbym podzielić się swymi wrażeniami na temat tego przedsięwzięcia.
Zdjęcia były kręcone na terenie nieczynnej Huty Kościuszko. Spektakl dedykowany jest ofiarom styczniowej tragedii na terenie MTK.
Autorem muzyki jest Sebastian Kondratowicz, a niektóre z piosenek wykonuje genialnie Natalia Sikora, która także gra jedną z postaci.
Jeżeli chodzi o kreacje aktorskie, to nazwiska mówią same za siebie, więc nie będę się nad tym roztaczał - MAGNIFIKAT !!
Patrycja gra postać z kwiatami, która co jakiś czas pojawia się w widowisku, pan Stanisław zaś rolę lekko szalonego prawnika (jest również współautorem adaptacji).
Reżyserem jest Jolanta Ptaszyńska - laureatka paszportu Polityki w kategorii teatr za rok 1995.
Całość jest po prostu genialna! Od lat nie widziałem tak wspaniałego widowiska telewizyjnego.
Gorąco polecam.

- pkosela - 12-16-2006

Czy ja się mylę, czy należy to uznać za debiut Patrycji? Jeśli tak, to marzenie! Debiutować w takim towarzystwie... No, no...
Ciekawe, ciekawe... Zobaczymy...

- tmach - 12-16-2006

Trzeba zapamiętać i obejrzeć. Rzeczywiście , debiut w takim towarzystwie, to marzenie.

- Przemek - 12-16-2006

No w końcuSmile Pierwotnie miało byc na początku listopada...

- Zeratul - 12-17-2006

W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosę Wink

Pozdrawiam
Zeratul

- Kuba Mędrzycki - 12-17-2006

Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosę
Oczywiście!

- Olo - 12-17-2006

Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosę Wink

Pozdrawiam
Zeratul
Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz...

Pozdrowienia.

- stopawel - 12-17-2006

Olo napisał(a):Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz...
Dlatego, że nie ma działu "Patrycja Kaczmarska w mediach" Big Grin Big Grin Big Grin

- Zeratul - 12-17-2006

Kuba Mędrzycki napisał(a):
Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosę
Oczywiście!
Olo napisał(a):Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz...
Bo trudno o odpowiedni dział Wink
Ale macie rację Sad(
Wątek -> HP
(choć tam nie będzie widoczny dla niezalogowanych userów Sad )

Pozdrawiam
Zeratul

- Przemek - 12-17-2006

Zeratul napisał(a):Bo trudno o odpowiedni dział
Nietrudno - twórczośc własna. Rola w sztuce teatralne jest pewną formą twórczą. Współautorstwo w adataptacji też jest czymś twórczym. To do roboty, przenosic wątek jeszcze raz!

- Kuba Mędrzycki - 12-18-2006

Przemek napisał(a):Współautorstwo w adataptacji
??

- Przemek - 12-18-2006

Chodzi o Załuskiego, tak podano na początku wątku...

- PMC - 12-18-2006

W Hyde Parku będzie niewidoczny dla niezalogowanych, a przecież forum jest odwiedzane przez wielu gości. Dobrze byłoby, gdyby oni też dowiedzieli się o tym spektaklu !! Jestem za przeniesieniem do części ogólnodostępnej, a czy to będą media, twórczość własna, czy coś jeszcze innego to rzecz dyskusyjna, bo tak na prawdę nie ma odpowiedniego działu. Wydawało mi się, że jednak media są najodpowiedniejsze - w końcu Patrycja to krew z krwi Mistrza Smile

- Pils - 12-18-2006

PMC napisał(a):Wydawało mi się, że jednak media są najodpowiedniejsze - w końcu Patrycja to krew z krwi Mistrza
Ale jednak nie Jacek Kaczmarski. Ze względu na pana Stanisława można przenieść do "Współpracownicy", albo do (jeżeli to nie pan Stanisław jest tu ważny dla informatora) Różności / Ogłoszenia.

- PMC - 12-18-2006

Pils napisał(a):(jeżeli to nie pan Stanisław jest tu ważny dla informatora)
Dla informatora jest bardzo ważna zarówno Patrycja jak i Pan Stanisław Big Grin

- Przemek - 12-18-2006

Dlatego proponuję twórczośc własną i ewentualnie w ogłoszeniach link do tego wątku.

- Zeratul - 12-18-2006

Przemek napisał(a):Dlatego proponuję twórczośc własną i ewentualnie w ogłoszeniach link do tego wątku.
Ogłoszenia: "Sprzedam, kupię, zamienię... (tylko rzeczy związane z Jackiem Kaczmarskim)"
To która z trzech dostępnych kategorii (sprzedam/kupię/zamienię) Wink
Co do "Własnej" niech michalf przeniesie jeśli chce :]

Pozdrawiam
Zeratul

- Przemek - 12-18-2006

No to info i link w dziale współpracownicy i będzie git.

- PMC - 01-24-2007

Przypominam, że to już w najbliższy poniedziałek Smile
Umieszczę jeszcze link i notkę w dziale "współpracownicy", żeby niezalogowani mogli też się dowiedzieć Smile
Pozdrawiam,
PMC

- Eryk - 01-29-2007

Przypominam, ze dzisiaj o 21 na tvp1 "Umarli ze Spoon River" Do przypomnienia dołączam pytanie - czy ktos może będzie nagrywał?

- tmach - 01-29-2007

Oglądałam, nie nagrywałam.

- Luter - 01-29-2007

No i jak się Pani podobało? Bo widzi Pani - mnie się nie podobało, ale nie chcąc być uznanym za prowokatora, w komentarzu spektaklu postanowiłem dać pierwszeństwo innym uzytkownikom.

- Przemek - 01-29-2007

A mi się nawet podobało. Trochę fajnych ujęc, sceneria. Porobiłbym tam zdjęcia Smile

- gosiafar - 01-29-2007

A ja, kurza noga, przegapiłam... :wstyd:

- tmach - 01-29-2007

Nie znam oryginału, ale wydaje mi sie, że motyw o gołębiach był trochę przyklejony na siłę. To jest pierwsze, co mnie uderzyło. Po drugie, plejada naszych aktorów. Ogólnie uważam, że przedstawienie było nierówne. Osobiście denerwowała mnie Pani Karolina ( przepraszam zapomniałam nazwiska ) śpiewajaca i grająca na akordeonie (?). To tyle na dziś. Więcej dopiszę jutro, jak przemyślę.
PS Czy Igor Śmiałowski żyje? Bo kołacze mi się, że zmarł w zeszłym roku.

- Tomek_Ciesla - 01-29-2007

Widziałem kawałek i przełączyłęm na inny program Wink jedyne co mi się naprawdę podobało to sceneria Wink może byłęm nie w humorze albo przedstawienie było po prostu kieppskie.

- MacB - 01-29-2007

No i głupia sprawa.
W większości monologów podobał mi się....warsztat aktorów, w kwestii odczuć wizualnych - ciekawa sceneria, producentom gratuluję zebrania tylu sław na jednym planie, reżyserowi - łagodna jazda kamery pasowała, a na ile dobra gra aktorów to "ręka" reżysera - nie umiem sobie odpowiedzieć.
Ale drugi raz to chyba by mi się nie chciało tego oglądać. Są sztuki teatru telewizji, do których chętnie wracam, ale to są takie "Igraszki z diabłem" i inne takie tam, bo ja to się, mili Państwo, na teatrze zwyczajnie nie znam.
Ogólnie zatem plus za scenerię (ale to chyba niewielka zasługa spektaklu), a minus za wrażenia ogólne. Niestety. I chciałbym też zwrócić uwagę na to nawiązanie do tragedii sprzed roku, na które zwróciła już uwagę tmach - jakoś to było na siłę, łopatologicznie... Niesmacznie? Nie, chyba aż tak, to nie.

- gosiafar - 01-29-2007

Czyli - mówicie (a raczej piszecie!) - nic nie straciłam? :niepewny:

- MacB - 01-29-2007

Ja się - jak to lojalnie zaznaczyłem - na teatrze nie znam, ale jeśli miałbym Ci rekomendować powtórkę, to optowałbym raczej za fotosami ze spektaklu Wink

- gosiafar - 01-29-2007

MacB napisał(a):optowałbym raczej za fotosami ze spektaklu Wink
Dobra, idźmy na kompromis: popatrzę na Twoje zdjęcie! Czy to ruiny Rozłogów? Wink