"Umarli ze Spoon River" - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: "Umarli ze Spoon River" (/showthread.php?tid=3613) Strony:
1
2
|
"Umarli ze Spoon River" - PMC - 12-16-2006 29.01.2007 w TVP1 w ramach teatru telewizji zostanie wyemitowany spektakl na podstawie poematu Edgara Lee Mastersa pt. "Umarli ze Spoon River". Grają m. in.:
Zdjęcia były kręcone na terenie nieczynnej Huty Kościuszko. Spektakl dedykowany jest ofiarom styczniowej tragedii na terenie MTK. Autorem muzyki jest Sebastian Kondratowicz, a niektóre z piosenek wykonuje genialnie Natalia Sikora, która także gra jedną z postaci. Jeżeli chodzi o kreacje aktorskie, to nazwiska mówią same za siebie, więc nie będę się nad tym roztaczał - MAGNIFIKAT !! Patrycja gra postać z kwiatami, która co jakiś czas pojawia się w widowisku, pan Stanisław zaś rolę lekko szalonego prawnika (jest również współautorem adaptacji). Reżyserem jest Jolanta Ptaszyńska - laureatka paszportu Polityki w kategorii teatr za rok 1995. Całość jest po prostu genialna! Od lat nie widziałem tak wspaniałego widowiska telewizyjnego. Gorąco polecam. - pkosela - 12-16-2006 Czy ja się mylę, czy należy to uznać za debiut Patrycji? Jeśli tak, to marzenie! Debiutować w takim towarzystwie... No, no... Ciekawe, ciekawe... Zobaczymy... - tmach - 12-16-2006 Trzeba zapamiętać i obejrzeć. Rzeczywiście , debiut w takim towarzystwie, to marzenie. - Przemek - 12-16-2006 No w końcu Pierwotnie miało byc na początku listopada... - Zeratul - 12-17-2006 W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosę Pozdrawiam Zeratul - Kuba Mędrzycki - 12-17-2006 Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosęOczywiście! - Olo - 12-17-2006 Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosęNie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz... Pozdrowienia. - stopawel - 12-17-2006 Olo napisał(a):Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz...Dlatego, że nie ma działu "Patrycja Kaczmarska w mediach" - Zeratul - 12-17-2006 Kuba Mędrzycki napisał(a):Zeratul napisał(a):W zasadzie dział poświęcony jest JK w mediach, ale chyba tym razem zrobię wyjątek i nie przeniosęOczywiście! Olo napisał(a):Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przeniesiesz...Bo trudno o odpowiedni dział Ale macie rację ( Wątek -> HP (choć tam nie będzie widoczny dla niezalogowanych userów ) Pozdrawiam Zeratul - Przemek - 12-17-2006 Zeratul napisał(a):Bo trudno o odpowiedni działNietrudno - twórczośc własna. Rola w sztuce teatralne jest pewną formą twórczą. Współautorstwo w adataptacji też jest czymś twórczym. To do roboty, przenosic wątek jeszcze raz! - Kuba Mędrzycki - 12-18-2006 Przemek napisał(a):Współautorstwo w adataptacji?? - Przemek - 12-18-2006 Chodzi o Załuskiego, tak podano na początku wątku... - PMC - 12-18-2006 W Hyde Parku będzie niewidoczny dla niezalogowanych, a przecież forum jest odwiedzane przez wielu gości. Dobrze byłoby, gdyby oni też dowiedzieli się o tym spektaklu !! Jestem za przeniesieniem do części ogólnodostępnej, a czy to będą media, twórczość własna, czy coś jeszcze innego to rzecz dyskusyjna, bo tak na prawdę nie ma odpowiedniego działu. Wydawało mi się, że jednak media są najodpowiedniejsze - w końcu Patrycja to krew z krwi Mistrza - Pils - 12-18-2006 PMC napisał(a):Wydawało mi się, że jednak media są najodpowiedniejsze - w końcu Patrycja to krew z krwi MistrzaAle jednak nie Jacek Kaczmarski. Ze względu na pana Stanisława można przenieść do "Współpracownicy", albo do (jeżeli to nie pan Stanisław jest tu ważny dla informatora) Różności / Ogłoszenia. - PMC - 12-18-2006 Pils napisał(a):(jeżeli to nie pan Stanisław jest tu ważny dla informatora)Dla informatora jest bardzo ważna zarówno Patrycja jak i Pan Stanisław - Przemek - 12-18-2006 Dlatego proponuję twórczośc własną i ewentualnie w ogłoszeniach link do tego wątku. - Zeratul - 12-18-2006 Przemek napisał(a):Dlatego proponuję twórczośc własną i ewentualnie w ogłoszeniach link do tego wątku.Ogłoszenia: "Sprzedam, kupię, zamienię... (tylko rzeczy związane z Jackiem Kaczmarskim)" To która z trzech dostępnych kategorii (sprzedam/kupię/zamienię) Co do "Własnej" niech michalf przeniesie jeśli chce :] Pozdrawiam Zeratul - Przemek - 12-18-2006 No to info i link w dziale współpracownicy i będzie git. - PMC - 01-24-2007 Przypominam, że to już w najbliższy poniedziałek Umieszczę jeszcze link i notkę w dziale "współpracownicy", żeby niezalogowani mogli też się dowiedzieć Pozdrawiam, PMC - Eryk - 01-29-2007 Przypominam, ze dzisiaj o 21 na tvp1 "Umarli ze Spoon River" Do przypomnienia dołączam pytanie - czy ktos może będzie nagrywał? - tmach - 01-29-2007 Oglądałam, nie nagrywałam. - Luter - 01-29-2007 No i jak się Pani podobało? Bo widzi Pani - mnie się nie podobało, ale nie chcąc być uznanym za prowokatora, w komentarzu spektaklu postanowiłem dać pierwszeństwo innym uzytkownikom. - Przemek - 01-29-2007 A mi się nawet podobało. Trochę fajnych ujęc, sceneria. Porobiłbym tam zdjęcia - gosiafar - 01-29-2007 A ja, kurza noga, przegapiłam... :wstyd: - tmach - 01-29-2007 Nie znam oryginału, ale wydaje mi sie, że motyw o gołębiach był trochę przyklejony na siłę. To jest pierwsze, co mnie uderzyło. Po drugie, plejada naszych aktorów. Ogólnie uważam, że przedstawienie było nierówne. Osobiście denerwowała mnie Pani Karolina ( przepraszam zapomniałam nazwiska ) śpiewajaca i grająca na akordeonie (?). To tyle na dziś. Więcej dopiszę jutro, jak przemyślę. PS Czy Igor Śmiałowski żyje? Bo kołacze mi się, że zmarł w zeszłym roku. - Tomek_Ciesla - 01-29-2007 Widziałem kawałek i przełączyłęm na inny program jedyne co mi się naprawdę podobało to sceneria może byłęm nie w humorze albo przedstawienie było po prostu kieppskie. - MacB - 01-29-2007 No i głupia sprawa. W większości monologów podobał mi się....warsztat aktorów, w kwestii odczuć wizualnych - ciekawa sceneria, producentom gratuluję zebrania tylu sław na jednym planie, reżyserowi - łagodna jazda kamery pasowała, a na ile dobra gra aktorów to "ręka" reżysera - nie umiem sobie odpowiedzieć. Ale drugi raz to chyba by mi się nie chciało tego oglądać. Są sztuki teatru telewizji, do których chętnie wracam, ale to są takie "Igraszki z diabłem" i inne takie tam, bo ja to się, mili Państwo, na teatrze zwyczajnie nie znam. Ogólnie zatem plus za scenerię (ale to chyba niewielka zasługa spektaklu), a minus za wrażenia ogólne. Niestety. I chciałbym też zwrócić uwagę na to nawiązanie do tragedii sprzed roku, na które zwróciła już uwagę tmach - jakoś to było na siłę, łopatologicznie... Niesmacznie? Nie, chyba aż tak, to nie. - gosiafar - 01-29-2007 Czyli - mówicie (a raczej piszecie!) - nic nie straciłam? :niepewny: - MacB - 01-29-2007 Ja się - jak to lojalnie zaznaczyłem - na teatrze nie znam, ale jeśli miałbym Ci rekomendować powtórkę, to optowałbym raczej za fotosami ze spektaklu - gosiafar - 01-29-2007 MacB napisał(a):optowałbym raczej za fotosami ze spektakluDobra, idźmy na kompromis: popatrzę na Twoje zdjęcie! Czy to ruiny Rozłogów? |