rasistowski wybryk - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: rasistowski wybryk (/showthread.php?tid=3298) |
rasistowski wybryk - Jaśko - 10-11-2006 witam, byłem dziś w Akademickiej Przychodni Lekarskiej w Toruniu i z przykrością zauważyłem na ścianie rasistowski plakat o treści następującej: Cytat:"PROTEST! BIAŁY PERSONEL ŻĄDA PODWYŻEK PŁAC!" - Alek - 10-12-2006 To chyba do Kawałów powinieneś dać Marku Ale jako,że to nowy temat - to ja powiem od siebie,że gdzie nie pójdę,to się mnie pytają,czy będę wyjeżdżał do Norwegii,czy do Irlandii - więc jest coś chyba na rzeczy... - GSz - 10-12-2006 W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka. ;( - Simon - 10-12-2006 To naprawdę paranoja... Skoro białe nazywają białym, to jak nazywają czarne? - Alek - 10-12-2006 Nie wiem czy tego gdzieś już tu nie było,ale temat w sam raz,więc... Po co wymyślono białą czekoladę? Żeby murzyn mógł się czymś upierd*lić - lc - 10-12-2006 "czarne" nazywają "białe inaczej" albo "prawie jak białe" - Niktważny - 10-12-2006 GSz napisał(a):W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka.Bzdura! - Tomek_Ciesla - 10-12-2006 GSz napisał(a):W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka. ;(Nie prawda!! - Przemek - 10-12-2006 Alek napisał(a):gdzie nie pójdę,to się mnie pytają,czy będę wyjeżdżał do Norwegii,czy do IrlandiiW Norwegii jest za zimno dla ludzi... - dauri - 10-12-2006 ...a znana powieść Agaty Christie "Dzięsięciu Murzynków" nosi teraz tytuł "I nie było już nikogo", a w treści Murzynków zastąpiono żołnierzykami. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1079">http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1079</a><!-- m --> Pozdrawiam Dauri - Przemek - 10-12-2006 dauri napisał(a):...a znana powieść Agaty Christie "Dzięsięciu Murzynków" nosi teraz tytuł "I nie było już nikogo", a w treści Murzynków zastąpiono żołnierzykami.paranoja... Dla mnie będzie to zawsze 10 murzynków - Jaśko - 10-12-2006 Dziesięciu dzielnych harcerzy... ) - Markowa :) - 10-12-2006 Ale Ty mu MJ mylisz rodzaj uprzedzeń... - Luna - 10-12-2006 Jeśli chodzi o Christie - to faktycznie zmiana polska niekoniecznie przekonująca być musi. Ale wynika ona, jak sądzę, z nowego tłumaczenia tytułu oryginału. And Then There Were None było wcześniej znane jako Ten Little Indians lub Ten Little Niggers i to ze względu na tę drugą wersję zmieniono także tytuł oryginału. - thomas.neverny - 10-13-2006 A wracajac do plakatu w przychodni to zastanawiam sie czy napisanie "bialy personel" zamiast "personel w bialych bluzach" jest faktycznie rasizmem. Traktowalbym to raczej jako puszczanie oka, typu "łódka Bols" etc (cokolwiek by sie powiedzialo o poziomie takiego "puszczania oka"). Natomiast wiadomosc o nowym tytule klasyka pani Christie powalila mnie na kolana. Uwazam za idiotyzm rozniczkowanie ludzi wg pochodzenia spolecznego, miejsca urodzenia, stopnia pigmentacji (to jest zmartwienie dla chodowcow, nie dla mnie :wredny: ) etc. Wole miec przyjaciela Turka spod Wiednia(teraz lub w 1683, ot taki przyklad) niz rodzima kanalie ale Polaka i Katolika. Ale takie "poprawiactwo" jak ta zmiane tytulu ksiazki uwazam za glupote. Choc moze trzeba by bylo zapytac kogos kto na codzien zyje w srodowisku anglojezycznym (Thindersticki, gdzie sie podziales ?) zeby nam wszystkim wyjasnil do jakiego stopnia w jezyku angielskim slowo "nigger" jest odczuwane jako obrazliwe ...? - Jaśko - 10-13-2006 thomas.neverny napisał(a):A wracajac do plakatu w przychodni to zastanawiam sie czy napisanie "bialy personel" zamiast "personel w bialych bluzach" jest faktycznie rasizmem. Traktowalbym to raczej jako puszczanie oka, typu "łódka Bols" etc (cokolwiek by sie powiedzialo o poziomie takiego "puszczania oka").Nie, no oczywiście, że nie jest rasizmem. Myślę, ze nikt o tym nawet nie pomyślał, tym bardziej, że nie zauważyłem tam tzw. kolorowych osób (wśród personelu). Po prostu moje bystre oko dostrzegło to, co dla przeciętnego przechodnia prawdopodobnie pozostawało ukryte i w formie żartu przedstawiłem to na forum. ) Dodam, ze chwilę później wyszły z gabinetu dwie pielęgniarki i jedna powiedziała: "To trzeba zamoczyć", przeszła kilka kroków, dorzuciła "Narządy zamoczyć", po czym zniknęła w innym gabinecie. - thomas.neverny - 10-13-2006 MJ napisał(a):Nie, no oczywiście, że nie jest rasizmem. Myślę, ze nikt o tym nawet nie pomyślał, tym bardziej, że nie zauważyłem tam tzw. kolorowych osób (wśród personelu). Po prostu moje bystre oko dostrzegło to, co dla przeciętnego przechodnia prawdopodobnie pozostawało ukryte i w formie żartu przedstawiłem to na forum. )Czyli zalozyles ten temat tylko dla zartu ? Rozumiem ale zaluje ze nie zaznaczyles tego np jakims emotikonem. Poczatkowo sie zdziwilem po przeczytaniu Twojego pierwszego postu. Teraz rozumiem lepiej. Zart. Dalem sie nabrac. Prosze bardzo. Przepraszam za nieporozumienie. |