Granda! - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Granda! (/showthread.php?tid=2681) |
- Elessar - 05-11-2006 misiek-st napisał(a):leppiejCzy to jakaś aluzja do naszego pana wicemarszałka? Edit do poniższych postów: Tak, tak przepraszam miało być wicepremiera Ale mnie polityka jako tako nie interesuje chociaż to i tak nie usprawiedliwia mojego błędu - fizol - 05-11-2006 Elessar napisał(a):Czy to jakaś aluzja do naszego pana wicemarszałka? Polskę trezba zlepperować - Szymon - 05-11-2006 Elessar napisał(a):naszego pana wicemarszałka?Raczej Wicepremiera i Ministra Rolnictwa. - MacB - 05-11-2006 Takie coś znalazłem w sieci: Wybór Ich Troje w eleminacjach do eurowizji, w pełni odzwierciedla zdolność myślenia Polaków podczas wyborów chyba się do tego wątku nadaje? - Tomek_Ciesla - 05-11-2006 MacB napisał(a):Wybór Ich Troje w eleminacjach do eurowizji, w pełni odzwierciedla zdolność myślenia Polaków podczas wyborów Smutne ale prawdziwe... - Zbigniew - 05-13-2006 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bezgiertycha.rp4.pl/">http://www.bezgiertycha.rp4.pl/</a><!-- m --> To już chyba przesada? - Artur - 05-13-2006 Pierwszy wpis mnie zdziwił . Myślałem, że Pan profesor świata nie widzi poza literaturą starożytną . Fajne ćwiczenia ponad to prowadzi - MacB - 05-13-2006 To co? Zaczynamy nowy wątek w HP? Czy tu rozmawiamy o pomysłach nowego ministra? Przyznaję, że nie śledzę poczynań nowego rządu; np. o tym pomyśle na rozdzielenie klas pod względem "zdolności uczniów" nie słyszałem. Ciekaw jestem natomist Twojego (jako ucznia - wnioskuje to z Twojego profilu) zdania na ten temat. - Szymon - 05-13-2006 Zbigniew napisał(a):To już chyba przesada?No cóż... lewactwo się rozpleniło. A tymczasem Pan Minister Giertych, z tego co wiem, żadnych rewolucyjnych zmian nie szykuje, więc obawy towarzyszy są zupełnie nieuzasadnione. Pozdrawiam serdecznie ! - Zbigniew - 05-13-2006 Wg. mnie, pomysły Giertycha są głównie pod elektorat. W końcu, religia obowiązkowa itd. to to, co słuchacze RM chcieli by usłyszeć. I pomysły te nie przejdą przez sejm/senat. A nawet jeśli, godzina policyjna jest lepszym pomysłem, niż związki homoseksualne, czy aborcja. Religia - cóż, teraz jest tak, że można zrezygnować, ale nikt tego nie robi. Chyba, że jakieś Jehowe, czy coś. I to się raczej nie zmieni. Klasy z podziałem na lepsze i gorsze? Chyba tylko w podstawówce i gimnazjum?.Bo, taki podział istnieje już w liceach. Nie mam nic przeciwko. ps gdzie można poczytać o pomysłach ministra Giertycha? - Szymon - 05-13-2006 Zbigniew napisał(a):A nawet jeśli, godzina policyjna jest lepszym pomysłem, niż związki homoseksualne, czy aborcja.Zdecydowanie ! Zbigniew napisał(a):Religia - cóż, teraz jest tak, że można zrezygnować, ale nikt tego nie robi. Chyba, że jakieś Jehowe, czy coś. I to się raczej nie zmieni.Nie ma obowiązku chodzenia na religię. Można bez problemu zrezygnować. A mimo to około dziewięćdziesięciu procent uczniów na tę lekcję uczęszcza. Dziwne, prawda ? Zbigniew napisał(a):Klasy z podziałem na lepsze i gorsze? Chyba tylko w podstawówce i gimnazjum?.Bo, taki podział istnieje już w liceach. Nie mam nic przeciwko.W niektórych gimnazjach też taki podział istnieje. Przynajmniej istniał w moim. Zbigniew napisał(a):gdzie można poczytać o pomysłach ministra Giertycha?Przypuszczalnie w "Nie" albo w "GW". Chociaż też chętnie bym przeczytał, skąd sygnatariusze i ich poplecznicy (tak liczni przecież na Tym Forum) się o tych rzekomych pomysłach dowiedzieli. Pozdrawiam serdecznie ! - MacB - 05-13-2006 Pewnie w necie pełno takich miejsc; ja o tym pomyśle przeczytałem w linku od Ciebie. [ Dodano: 13 Maj 2006, 13:32 ] "od Ciebie" - znaczyło "od Zbigniewa" - nie sądziłem, że jeszcze coś, Szymonie dopiszesz przede mną - Szymon - 05-13-2006 Dziwnym trafem, nie przypominam sobie, żeby "ludzie nauki i kultury" protestowali tak gremialnie, kiedy niedawno to samo stanowisko pełniła pani "matematyk", która opublikowała w życiu bodaj dwie prace, z czego jedna była błędna, a druga była plagiatem. - MacB - 05-13-2006 Ponieważ to Hyde Park, to sobie możemy o dupie Maryni (tu akurat - o W. Czc. Panu Ministrze) pogadać swobodnie. Mam więc do Ciebie, Szymonie, jako - tak Cię po prostu postrzegam - zwolennika odejścia od III RP, pytanie na wstępie: Czy zgadzasz się z tytułem tego wątku, który, przypomnę, jest komentarzem ostatniej rekonstrukcji rządu? - Szymon - 05-13-2006 MacB napisał(a):Czy zgadzasz się z tytułem tego wątku, który, przypomnę, jest komentarzem ostatniej rekonstrukcji rządu?Nie zgadzam się, Maćku. Koalicja rządowa z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin, moim zdaniem, została zawarta przez Prawo i Sprawiedliwość z konieczności, jako, że Platforma Obywatelska nie zgodziła się ani na koalicję z Prawem i Sprawiedliwością ani na samorozwiązanie Sejmu i kolejne wybory. Ponadto uważam, że wyżej wymienieni panowie wiceprezesi Rady Ministrów nie zaszkodzą Polsce - raczej będą posłuszni (PiS-owi), gdyż obaj marzą o dalszej, błyskotliwej karierze politycznej i zależy im na poprawieniu opinii sporej części społeczeństwa o sobie. Dostali taką szansę i wierzę, że z niej skorzystają. W przeciwnym wypadku popełniliby de facto samobójstwo polityczne. A poza tym, rząd wreszcie ma stabilną większość w Sejmie, dzięki której może przeprowadzić ustawy, mogące rychło poprawić, przecież nie beznadziejny, stan państwa. Pozdrawiam serdecznie ! - Zbigniew - 05-13-2006 Szymon napisał(a):raczej będą posłuszni (PiS-owi), gdyż obaj marzą o dalszej, błyskotliwe karierze politycznej i zależy im na poprawieniu opinii sporej części społeczeństwa o sobieDokładnie. I dlatego też, że społeczeństwo coraz więcej patrzy na ręce polityków, będzie mniej afer, złodziejstwa wśród kręgów politycznych. Co więcej, przyczyniły się do tego również komisje śledcze, które były tak ośmieszane nie tylko przez media, ale i przez polityków ( Kwaśniewski, Cimoszewicz ). - Tomek_Ciesla - 05-13-2006 Tak, marzą o dalszej karierze politycznej, ale wiedzą, że jak będą tańczyć tak jak im PiS zagra, to wypadna całkowicie ze sceny politycznej, a ich elektorat przejmie PiS... poza tym, jak tylko PiS zacznie mieć duże żądania to oni wyujdą z koalicji a wina spadnie na PiS (jako rządzących) - MacB - 05-13-2006 Szymon napisał(a):uważam, że wyżej wymienieni panowie wiceprezesi Rady Ministrów nie zaszkodzą Polsce - raczej będą posłuszni (PiS-owi), gdyż obaj marzą o dalszej, błyskotliwej karierze politycznej i zależy im na poprawieniu opinii sporej części społeczeństwa o sobie. Dostali taką szansę i wierzę, że z niej skorzystają. W przeciwnym wypadku popełniliby de facto samobójstwo polityczne. A poza tym, rząd wreszcie ma stabilną większość w Sejmie, dzięki której może przeprowadzić ustawy, mogące rychło poprawić, przecież nie beznadziejny, stan państwa.W formie pogaduszki internetowej pewnie nam to (znów) nie wyjdzie, ale daję Ci słowo, że będę się starał. Będę się starał nie wpadać w ton mentorski - więc cokolwiek nie napiszę, proszę - nie zbywaj stwierdzeniem, jakobym wykorzystywał różnicę wieku między nami. Ten błąd popełniliście (podkreślam: ŚCIE) w swoich rozmowach ze Zbychem i to rozdrażnienie jeszcze przed przeczytaniem słów adwersarza dało się wtedy wyczuć. Ja w każdym razie tak to sobie tłumaczyłem. Może się mylę, ale sądzę, że różnica wieku Was zgubiła (tzn. w sensie prowadzenia tu rozmów). Bardzo chciałbym, aby i nas to nie spotkało, więc wstęp pewnie będzie dłuższy od meritum, ale - jak zaznaczyłem - to są "uroki" świata wirtualnego. Będę też starał się nie nadużywać "mądrości" typu "historia nas uczy", czy "naiwność matką głupoty". Nawet jeśli jakiś truizm z mojej pisaniny wyczytasz, to zwal to na niedostatki mojego warsztatu, a nie na próbę traktowania Cię z góry. Naprawdę chętnie z Tobą porozmawiam partnersko, ale i Ty musisz mi obiecać, że będziemy grać fair. Zgoda? Myślę, że zgoda, a więc.... W zasadzie dopiero tu powinienem podpiąć cytat z Ciebie, ale nie chce mi się już poprawiać Właśnie w tym widzę problem. W tym, że tacy ludzie "dostali szansę". Że "nabierają dalszej ogłady", że ma im to pomóc w "dalszej błyskotliwej karierze", że ma to na celu...no może na celu to nie ma, ale konsekwencją tego będzie "poprawienie opinii sporej części społeczeństwa o"....no właśnie! O...? Czy tak ma wyglądać poprawa Rzeczypospolitej? Naprawdę uważasz, że tak? Nie powiem - są pomysły naszych nowych włodarzy, które pochwalam, ale pomysły to mało. PiS siłą rzeczy (wybierając takich kumpli do współrządzenia) stanie w pół drogi. Daleko ten wózek nie zajedzie. A zwalanie winy za całe zło na niedoszłych współpartnerów jest już w ogóle nie do strawienia. Powiadasz, że to PO, poprzez niedopuszczenie do samorozwiązania Sejmu, "skazała" Polskę na takie rządy? PiS ma premiera, PiS ma prezydenta. Premier składa dymisję, prezydent ją przyjmuje, dzisiejszy sejm, żeby skały srały, nie jest w stanie sklecić nic konstruktywnego i....mamy rozwiązany parlament. Proste? Po co szukać PO? Olać! Ale do tego trzeba jaj. A mamy...? Wróbla w garści. Mniejsze zło. Mnóstwo pustych słów, którymi mami się Naród, by szybko zapomniał, co ci "mężowie stanu" mówili jeszcze niedawno. Pomyje. Nawet już nie w krysztale, a w musztardówce. I jeszcze jedno skojarzenie z cytatem, którym rozpocząłem. Wspomnij takiego watażkę, który w podobnych (oczywiście, że nie w identycznych!) warunkach wszedł na salony Rebubliki Weimarskiej. Pozdrawiam Maciek - Jaśko - 05-13-2006 Szymon napisał(a):Platforma Obywatelska nie zgodziła się ... na koalicję z Prawem i Sprawiedliwościąhello, a skąd wiesz, że to nie PiS sie nie zgodził? Albo że nie miał znaczacego udzialu w fiasku rozmów? - Aldona - 05-13-2006 Szymon napisał(a):Koalicja rządowa z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin, moim zdaniem, została zawarta przez Prawo i Sprawiedliwość z konieczności, jako, że Platforma Obywatelska nie zgodziła się ani na koalicję z Prawem i Sprawiedliwością ani na samorozwiązanie Sejmu i kolejne wybory. Zgadzam się ze stwierdzeniem Szymona, ale tylko w cyt. powyżej. Po prostu PIS nie miał innego wyjścia. Koalicja stworzona przez trzy skarajnie nacjonalistyczne partie nie doprowadzi do niczego dobrego. Większość, a w zasadzie wszyscy pchający się do rządzenia państwem nie posiadają żadnego, moralnego "kręgosłupa". - laura - 05-13-2006 Aldona napisał(a):skarajnie nacjonalistyczne partieBez przesady! Może i nacjonalistyczne, ale nie skrajnie. I nie wydaje mi się, żeby PiS był nacjonalistyczny. - Multan - 05-13-2006 laura napisał(a):I nie wydaje mi się, żeby PiS był nacjonalistyczny. nie jest. To po prostu k..wy, które każdemu dupy dadzą, byle się u władzy utrzymać... - MacB - 05-14-2006 Miałem dać do sąsiedniego wątku w HP, ale tu bardziej pasuje: "Chcemy waszego dobra" - powiedział premier Marcinkiewicz do Polaków....Zaniepokojeni Polacy zaczęli ukrywać swoje dobra w bezpiecznych miejscach. - Przemek - 05-14-2006 Multan napisał(a):To po prostu k..wy, które każdemu dupy dadzą, byle się u władzy utrzymać...Tacy są politycy... Aż dziw że PSL się nie wkręcił do koalicji. - Jaśko - 05-14-2006 Ja natomiast dziwie się tej zmasowanej akcji przeciwko Giertychowi. Jest tak na cenzurowanym, ze nie sądzę, aby coś głupiego mógł wywinąć - zjedliby go. Przyznaję, ze nie znam wielu wypowiedzi Giertycha bo nie ich nie śledzę, ale nie przypominam sobe w tej chwili wypowiedzi, która dyskwalifikowałaby go jako ministra edukacji. W apelu pisze się o tym, że Giertych Cytat:posługuje się językiem nienawiści i pogardy, głosi pochwałę przemocy, neguje wartość tolerancji. Jego doświadczenie pedagogiczne ogranicza się do reaktywowania Młodzieży Wszechpolskiej, organizacji nawiązującej do tradycji faszystowskichZapewne takie wypowiedzi były, w przeciwnym razie sprawa trafiłaby do sądu. Czy ktoś mógłby zacytować? Natomiast wypowiedzi Giertycha po objeciu stanowiska kojarzę pozytywnie (cenzura obyczajowa internetu w szkołach, wcześniejsze podawanie wyników matur, walka z narkotykami i przemocą w szkołach) W GW cytują oburzoną nauczycielkę: "Nowy minister mówi, żeby oddać większą władzę rodzicom." To ma być złe? Ja to popieram. Natomiast obawiałbym się polityki personalnej Giertycha - tu, zwłaszcza na niższych szczeblach, zmiany kadrowe mogą mieś wpływ na szkolną codzienność. Ale nie przeceniałbym tego. - lodbrok - 05-15-2006 Marku, a czy propozycję Giertycha by w czasie wizyty papieża odwołać zajęcia szkolne, uważasz za rozsądną czy nie? - Tomek_Ciesla - 05-15-2006 Po pierwsze nie wierzę w zmiane ani Giertycha ani Leppera - jak dla mnie obaj kłamią teraz... - Jaśko - 05-15-2006 lodbrok napisał(a):czy propozycję Giertycha by w czasie wizyty papieża odwołać zajęcia szkolne, uważasz za rozsądną czy nie?Jest mi dość obojętna. Ale nie widzę w niej niczego nagannego tak na pierwszy rzut oka. marek - lodbrok - 05-15-2006 Dla mnie to kompletny bezsens. Na spotkanie z papieżem pojedzie góra kilkaset tysięcy ludzi natomiast nikt nie bierze pod uwagę faktu co mają robić dzieci, które nigdzie się nie wybierają. Rodzice mają wziąć urlop? Podporządkowywanie wizycie papieskiej sfery całego życia społecznego jest dla mnie niezrozumiałe i bardzo kłopotliwe. - Elessar - 05-15-2006 Zgadzam się z lodbrokiem. Chociaż sam jestem uczniem i niby powinienem się cieszyć z kolejnych dni wolnych*, ale jednak zobaczyć papieża się nie wybieram, więc nie wiem dlaczego miałbym siedzieć w domu w tym czasie. * - to, że powinienem się cieszyć z dni wolnych jest stwierdzeniem ogółu zachowań przeciętnej młodzieży |