Forum o Jacku Kaczmarskim
Granda! - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Granda! (/showthread.php?tid=2681)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

- Artur - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Szymonie. III RP jest moją równolatką, i w przeciwieństwie do mnie jeszce nic nie osiągnęła!
Wielkie dokonania masz na koncie?

- Simon - 05-05-2006

Artur napisał(a):Wielkie dokonania masz na koncie?
Pewnie główna nagroda w konkursie skromności! :rotfl:

- Tomek_Ciesla - 05-05-2006

Artur napisał(a):Wielkie dokonania masz na koncie?
To co osiągnąłem w moim krótkim życiu mogę nazwać sukcesami (oczywiście jak na mój wiek): finalista olimpiady historycznej, wyróżnienie konkursu historycznego "Krąg" i paru innych jeszce. Do tego nienajgorsze oceny w świetnej szkole.

A III RP? Powiększajace zadłużenie, komuniści w urzędach, kryzys gospodarczy.

Pozdrawiam

- Filip P. - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):kryzys gospodarczy.
Rozwiń, jestem ciekaw.

- Simon - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):nienajgorsze oceny w świetnej szkole.
Masz rację - nie ma co porównywać. Polska przegrywa. :rotfl:

Co tu rozwijać? Mam wypisywać tutaj ilu jest bezrobotnych, ile procent społeczeńśtwa żyje poniżej minimum socjalnego? Chyba nie powiesz, że nasz kraj jest wzorem silnej gospodarki :/

[ Dodano: 5 Maj 2006, 21:36 ]
Simon napisał(a):Masz rację - nie ma co porównywać. Polska przegrywa. :rotfl:

:rotfl: no a jakże Wink

- Nowhere Woman - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):A III RP? Powiększajace zadłużenie, komuniści w urzędach, kryzys gospodarczy.
Bez przesady, same negatywy być nie mogły.
Przynajmniej jest wolność słowa na przykład. To jednak jakieś osiągnięcie.
A porównanie sukcesów jest trochę nie na miejscu - co musiałaby mieć Polska, żebyś uznał się za równą jej?

Pozdrawiam :]

- Artur - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):To co osiągnąłem w moim krótkim życiu mogę nazwać sukcesami (oczywiście jak na mój wiek): finalista olimpiady historycznej, wyróżnienie konkursu historycznego "Krąg" i paru innych jeszce. Do tego nienajgorsze oceny w świetnej szkole.
A kto Ci to umożliwił jak nie III RP, która Cię kształci (za darmo), żywi i leczy jak trzeba. Twoje sukcesy to sukcesy III RP czy chcesz czy nie. Nawet ta strona to w pewnym sensie sukces III RP, która umożliwiła mi poznanie jezyka i dała dostęp do sieci i komputera.

Nowhere Woman napisał(a):Przynajmniej jest wolność słowa na przykład. To jednak jakieś osiągnięcie.
To jest chyba największe osiagnięcie... Byle by nie zosatło zaprzepaszczone...
Artur napisał(a):A kto Ci to umożliwił jak nie III RP, która Cię kształci (za darmo), żywi i leczy jak trzeba.
Z leczeniem jak jest wie każdy - chcesz mieć darmowe leczenie czekaj w kolejce 2 tygodnie!
Artur napisał(a):Nawet ta strona to w pewnym sensie sukces III RP, która umożliwiła mi poznanie jezyka i dała dostęp do sieci i komputera.
Racja. Muszę przyznać że przesadziłem z tym porówaniem :wstyd: tylko już nie bijcie Wink

Pozdrawiam

- Filip P. - 05-05-2006

Nie jest wzorem, ale nie ma kryzysu... Złotówka mocno, giełda rośnie od półtora roku... daj spokój...

[ Dodano: 5 Maj 2006, 21:47 ]
W porównaniu z wiosną 2005 WIG20 jest dwa razy wyższy... :]

Filip P. napisał(a):Złotówka mocno
Powiadaja, że inflacja w takiej sytuacji gospodarczej jest bardzo pożądana Wink a sytuacja kiedy co piaty polak nie ma pracy, a co 10 żyje poniżej progu nędzy, to nie jest najlepiej, nie Wink

- misiek-st - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Z leczeniem jak jest wie każdy - chcesz mieć darmowe leczenie czekaj w kolejce 2 tygodnie!
Eeee, bez jaj, trzeba sobie umieć radzić - ja się dostałem na długotwałe specjalistyczne leczenie od razu - mail do NFZ-tu i miałem tego samego dnia pełną listę ośrodków (z adresami i telefonami - pełna informacja) mających umowamy w dziedzinie, która mnie interesowała - a jest duże zapotrzebowanie na nią akurat :] I w drugim ośrodku z listy dostałem wszystko co chciałem. A liczyłem się z dłuuuuugim czekaniem.

Miałeś szczęście - moja babcia nie jest jeszcze trwałym kaleką tylko dzięki znajomościom mojego taty z prof. Religą... Jeden dzień zwłoki z operacja a nie mogłaby już nigdy chodzić :/

- Przemek - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Z leczeniem jak jest wie każdy - chcesz mieć darmowe leczenie czekaj w kolejce 2 tygodnie!

2 tygodnie?? Optymista z Ciebie...

- Szymon - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Zamierzam skończyć studia, rozpocząć kariere prawniczą i żyć dostatnio. Głosować (o ile PiS pozwoli kiedyś na nowe wybory) będe za granicą. Jak coś się w tym kraju zmieni wrócę tu, przedtem nie! Nie tak miała wyglądać suwerenna RP!

:o I nie będzie Cię chyba nikomu brakowało. Bądź łaskaw koniecznie "żyć dostatnio" nie w tym kraju, Drogi Tomku. Po tym co napisałeś w tym wątku nie mam wątpliwości, że będzie Ci się dobrze powodzić - wszak taki skromny człowiek, gwoli sprawiedliwości, powinien wiele osiągnąć... Tylko proszę usilnie - nie wracaj !

- Filip P. - 05-05-2006

Nie jest najlepiej... ale kryzysu w żadnym wypadku nie ma. To jest duża przesada, takie określenie. Kazdy co piąty Polak moze się zgłosić z projektem biznesu do urzedu pracy po dotacje z unii europejskiej...

- radziu_88 - 05-05-2006

Zgłosić to jedno,otrzymać drugie,a wykorzystać z głową to trzecie Smile) Z trzecim chyba najtrudniej Wink Chociaż my Polacy podobno bardzo przedsiębiorczy i kreatywni jesteśmy :Smile

- laura - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):tylko dzięki znajomościom mojego taty z prof. Religą...
I Ty narzekasz na układy?!

- misiek-st - 05-05-2006

laura napisał(a):I Ty narzekasz na układy?!
Celne! :rotfl:

Szymon napisał(a):I nie będzie Cię chyba nikomu brakowało.
Zansz wszystkich moich znjomych/przyjaciół że śmiesz tak mówić? Dam małe sprostowanie - kocham Polskę. Kocam naszą historię, tradycje no i Warszawę która cenię ponad wszystko. Ale to co się w tym kraju dzieje od 60 lat to jakaś chora paranoja!
Szymon napisał(a):Po tym co napisałeś w tym wątku nie mam wątpliwości, że będzie Ci się dobrze powodzić - wszak taki skromny człowiek, gwoli sprawiedliwości, powinien wiele osiągnąć...
Taką mam nadzieję.
Szymon napisał(a):Tylko proszę usilnie - nie wracaj !
Jak coś zmienisz na lepsze to Ci pogratuluję i z chęcią do Ojczyzny mej powrócę co koń wyskoczy...

[ Dodano: 5 Maj 2006, 22:12 ]
laura napisał(a):I Ty narzekasz na układy?!
Źle mnie zrozumiałaś. Pan profesor był przyjacielem kierownika szpitala do którego trafila moja babcia, i jako przyjaciel poprosił, żeby ominąć biurokrację w tym przypadku (żaden pacjent nie sstracił kolejki) i operować natychmiast. Inaczej Bóg wie co by się stało...

- laura - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Pan profesor był przyjacielem kierownika szpitala do którego trafila moja babcia, i jako przyjaciel poprosił, żeby ominąć biurokrację w tym przypadku (żaden pacjent nie sstracił kolejki) i operować natychmiast. Inaczej Bóg wie co by się stało...
Na tym, drogi Tomaszu, polegają układy- na omijaniu biurokracji Wink

Pozdrawiam

Laura

Polemizowałbym z tą tezą. Jak chcecie o tym dyskutować to moze na priva bo tutaj robimy offtopic Wink

- Filip P. - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):moze na prova
Brova Smile

Filip P. napisał(a):Brova Smile
też można :rotfl:

- Przemek - 05-05-2006

Chyba raczej brovar, a właściwie browar :]

Przemek napisał(a):Chyba raczej brovar, a właściwie browar :]
Co prawda nie przepadam, ale na przykład kiełbaski z drilla w piwie.. mniam Smile

- laura - 05-05-2006

dość już tego offtopicu :wredny:

- Szymon - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):To co osiągnąłem w moim krótkim życiu mogę nazwać sukcesami (oczywiście jak na mój wiek): finalista olimpiady historycznej, wyróżnienie konkursu historycznego "Krąg" i paru innych jeszce. Do tego nienajgorsze oceny w świetnej szkole.
I to Ty nazywasz sukcesami ? Chłopcze Drogi, połowa ludzi zostaje tymi finalistami lub laureatami. W mojej klasie na przykład kilkanaście osób, a w szkole tylko w tym roku siedemdziesiąt jeden. Dajże spokój ! W dziedzinie zadufania w sobie za to masz poważne szanse na osiągnięcie ogromnego sukcesu. Nie znajdziesz raczej godnego siebie konkurenta. Wyjeżdżaj jak najprędzej i zacznij "żyć dostatnio" - mniejsza o to w jaki sposób będziesz zarabiał, wszak pecunia non olet ! Tylko niech to będzie daleko stąd, bo o ile pieniądze nie śmierdzą, to cynicznymi karierowiczami, którzy mają na domiar złego zupełnie przewrócone w głowie, za przeproszeniem, zajeżdża na kilometr. Więc, umykaj Waćpan ! Byle prędko.

Szymon napisał(a):Wyjeżdżaj jak najprędzej i zacznij "żyć dostatnio" - mniejsza o to w jaki sposób będziesz zarabiał, wszak pecunia non olet
Hm.. Ciekawe czy wiesz skąd to powiedzenie się wzięło :'
Szymon napisał(a):o ile pieniądze nie śmierdzą, to cynicznymi karierowiczami, którzy mają na domiar złego zupełnie przewrócone w głowie, za przeproszeniem, zajeżdża na kilometr.
Jak śmiesz wydawać takie oceny o mnie skoro mnie nie znasz? To ze chce odnieść w życiu sukces to chyba normalne? a jak nadal w Polsce będą rządzili na zmianę postkomuniści i narodowcy to nic tu nie osiągnę... Jak coś się do czasu ukończenia przeze mnie studii zmieni to chętnie zostanę w tym kraju, bo jak juz pisałem kocham to miejsce...

- Szymon - 05-05-2006

Tomek_Ciesla napisał(a):Jak śmiesz wydawać takie oceny o mnie skoro mnie nie znasz?
Uderz w stół, a nożyce się odezwą ! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tomku Skromny Nadzwyczaj, Chcący W Życiu Odnieść Sukces (Finansowy Oczywiście ) !
Być może lepiej by było, gdybyś miast bezproduktywnie narzekać (przypuszczalnie powtarzając jak papuga za rodziną) na rząd i tym podobne wyjechał już teraz ?

Z czegokolwiek korzyści czerpać będziesz, pamiętaj, że jeśli się Tytus jaki znajdzie, aby Ci uwagę zwrócić, że niecnie sobie poczynasz, powiesz mu "pecunia non olet" właśnie !

Chociaż przypuszczalnie na tym "cudownym" Zachodzie (na przykład u naszych najbliższych zachodnich sąsiadów, tam gdzie "hitlerowców dzieci są") takowego Tytusa nie stanie - jedź, byle prędzej, mój Ty Wespazjanie !

Wyjątkowo żałosne są takowe sieroty po (nie) świętej pamięci Unii Wolności, rozmaitej maści "rozbite oddziały" byłych podkomendnych red.red. Michnika i Urbana, które krzyczą się i pieklą, odgrażają się, że wyjadą z tego kraju (chociaż kiedy rządzili apratczycy z SLD, a prezydent był kłamcą i agentem to jakoś nie nawoływali do masowej emigracji !) i - niestety - nie wyjeżdżają.