Forum o Jacku Kaczmarskim
Zmiany postów - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Zmiany postów (/showthread.php?tid=2656)

Zmiany postów - Luter - 04-30-2006

Drodzy Państwo odpowiedzialni za Forum!
W związku z możliwością dodawania komentarza (do postów użytkowników), jaką mają moderatorzy i z jakiej dość często korzystają, chciałbym złożyć oświadczenie-prośbę: otóż nie życzę sobie ingerowania w jakikolwiek sposób w moje posty. Jeśli ktoś ma ochotę skomentować moją wypowiedź, może ją przecież zacytować. Dopisywanie komentarzy, zaznaczanie słów na czerwono tudzież wszelkie inne formy ingerencji w treść cudzych postów uważam za rzecz karygodną i absolutnie niedopuszczalną. W przypadku takich działań wobec moich wypowiedzi, będę zmuszony protestować, a w skrajnym przypadku - zrezygnować z udziału w dyskusjach.

KN.

- Simon - 04-30-2006

Nigdy nie zastosowałem tegoż sposobu - jeśli mam coś do dodania piszę po prostu swój post.
I w sumie to zgadzam się z Krzysztofem - po to istnieje mozliwośc edycji wpisu, by dokonywał jej sam autor wypowiedzi.

- mejdejo - 04-30-2006

No ale poprawianie chińszczyzny w pewnych sytuacjach jest co najmniej poprawne - niech ludzie patrzą jak piszą, żeby inni nie musieli tego czytać na głos, aby zrozumieć.

- Zeratul - 04-30-2006

Nie ma sensu pisać nowych postów w stylu: poprawiłem znaczniki cytowania, a z kolei pozostawienie tego bez komentarza powodowałoby pretensje o niczym nieuzasadnioną edycję posta.
Ja swoje komentarze zaznaczam dość wyraźnie i piszę je mniejszą czcionką stąd praktycznie nie ma możliwości jakiejkolwiek błędnej interpretacji.

Pozdrawiam
Zeratul

- Luter - 05-01-2006

Zeratul napisał(a):Ja swoje komentarze zaznaczam dość wyraźnie i piszę je mniejszą czcionką stąd praktycznie nie ma możliwości jakiejkolwiek błędnej interpretacji.

Tu nie chodzi o błędną interpretację, tylko o zasadę nienaruszalności treści posta. Mój post jest mój - z moimi błędami, moim - błędnym lub nie - cytowaniem etc. Całość tego posta świadczy o mnie - użytkowniku Forum, a wszelkie ingerencje są - mniejszym bądź większym - rodzajem cenzury.

KN.

- Zeratul - 05-01-2006

KN. napisał(a):Tu nie chodzi o błędną interpretację, tylko o zasadę nienaruszalności treści posta.
Tu nie chodzi o treść, tylko o formę Wink
Dla mnie czytelność dyskusji na forum jest dobrem nadrzędnym - alternatywą dla poprawiania cytowania byłoby wymuszanie zmian via priv (czasochłonne, męczące i bez gwarancji reakcji) lub przydzielanie ostrzeżeń :agent:

Co do zaznaczania błędów - jest to proces automatyczny nie wymagający bezpośredniej ingerencji w treść posta - nawiasem mówiąc ostatnio błędy zaznaczane są niezmiernie rzadko i, IMHO, jest to uzasadnione tylko w przypadku naprawdę dużej ich ilości (znaczny wpływ na czytelność posta)

KN. napisał(a):Mój post jest mój - z moimi błędami, moim - błędnym lub nie - cytowaniem etc. Całość tego posta świadczy o mnie - użytkowniku Forum, a wszelkie ingerencje są - mniejszym bądź większym - rodzajem cenzury.
:rotfl:
Ta wypowiedź miałaby sens jedynie w wypadku, gdybyś celowo popełniał błędy lub źle cytował w postach - a tak chyba nie jest? Wink

Pozdrawiam
Zeratul

- Luter - 05-01-2006

Przykro mi, Zeratulu, ale dalszą dyskusję na ten temat uważam za bezcelową, nie znajdując z Twojej strony zrozumienia dla spraw, które dla mnie są oczywiste.

Tak więc zwracam się jeszcze raz z otwartym apelem do zarządzających Forum o uszanowanie prawa do nienaruszalności postów użytkowników.

KN.

- Jaśko - 05-01-2006

KN. napisał(a):zasadę nienaruszalności treści posta
Za dopuszczalną uznałbym ingerencję jedynie w przypadku naruszenia prawa w wypowiedzi (np. zniesławienie).
Natomiast poprawki edytorskie nie powinny mieć miejsca.

marek

- Artur - 05-01-2006

<TABLE ALIGN="center" WIDTH="7060">
<TR>
<TD VALIGN="top" WIDTH="105"><? include "../../../lewa3.php" ?></TD>
<TD VALIGN="top">
<p>
[quote]Tu nie chodzi o treść, tylko o formę
[align=center]Zeratulu spapralem znaczniki, ale nie mozesz biedaku poprawić, wiec ten temat musi wyglądać tak jak wygląda. Wygodnie się czyta nie?
<TABLE ALIGN="center" WIDTH="7060">
<TR>
<TD VALIGN="top" WIDTH="105"><? include "../../../lewa3.php" ?></TD>
<TD VALIGN="top">

- Alek - 05-01-2006

Jeżeli wolno mi też zabrać głos w dyskusji - w pełni rozumiem KN.. I się z nim zgadzam. To,że mi nie przeszkadza,jak mi ktoś pojedzie po cytowaniu,ortografach itp.,to nie znaczy,że każdy musi być tym zachwycony... Nie wątpie,że już więcej nikt nie przerobi posta KN.,ale zostaje pytanie - co z resztą,zwyklejszych,powiedzmy,użytkowników.
Ja,jako najzwyklejszy użytkownik,jak już wspomniałem - nie mam nic przeciwko. Ale jakoś nie wydaje mi się,żeby Forum stało się nagle kompletnie nieczytelne,gdyby przestano poprawiać posty.
Innymi słowy - szanuję i rozumiem zdanie KN. i uważam,że zaprzestanie ingerencji moderatorów w posty użytkowników na pewno nie wyszłoby Forum na złe.

- Tomek_Ciesla - 05-01-2006

Nie wiem jak wam, ale mi rozbijanie ramek, rozwlananie układu strony itd bardzo przeszkadza :/ tyle odemnie

Pozdrawiam

- ann - 05-01-2006

KN. napisał(a):W związku z możliwością dodawania komentarza (do postów użytkowników), jaką mają moderatorzy i z jakiej dość często korzystają, chciałbym złożyć oświadczenie-prośbę: otóż nie życzę sobie ingerowania w jakikolwiek sposób w moje posty.
Twoje oświadczenie przyjeliśmy i nie będziemy dodawać komentarzy do postów (tzn ja nie będę i mam nadzieję, że pozostali moderatorzy też nie będą)
Alek napisał(a):Ale jakoś nie wydaje mi się,żeby Forum stało się nagle kompletnie nieczytelne,gdyby przestano poprawiać posty
Masz przykład. I co w takiej sytuacji?
Dlatego też oświadczam, iż w przypadku, gdy posty będą nieczytelne będziemy je poprawiać tak, by forum było czytelne. Dotyczy to także sytuacji, gdy cytowany tekst zostanie przypisany innemu użytkownikowi.

- Alek - 05-01-2006

Nie rozumiem szczerze mówiąc tego przykładu... No bo co on ma wspólnego z domniemanymi błędami ortograficznymi i pomyłką w cytowaniu?

- ann - 05-01-2006

Alek napisał(a):No bo co on ma wspólnego z domniemanymi błędami ortograficznymi i pomyłką w cytowaniu?
Przykładem miał być wygląd poprzedniej strony Wink IMO tamte posty wymagały drobnej edycji Wink

- Alek - 05-01-2006

ann napisał(a):Przykładem miał być wygląd poprzedniej strony
Ej,ann - ja może nie jestem jakiś szczególnie bystry,ale się domyśliłem Tongue
No i dlatego nie rozumiem związku - bo niby jak ja mam swoimi postami taki bajzel zrobić? A może mi nie mów,bo jeszcze spróbuję Wink

- ann - 05-01-2006

Alek napisał(a):No i dlatego nie rozumiem związku - bo niby jak ja mam swoimi postami taki bajzel zrobić?
Ja nie mówię, że ktokolwiek robi bajzel specjalnie :Smile

- Alek - 05-01-2006

A ja na to - my w niebo ślem rakiety Tongue
No rozumiem Twoje stanowisko ann,ale KN. (nie wiem jak odmienić Twój nick KN. Wink ) też rozumiem.
Mam nadzieję,że KN. będzie usatysfakcjonowany tym kompromisem i zostanie jako aktywny użytkownik,bo to duża strata by była,gdyby zrezygnował...
A co do mnie - moje posty morzecie poprawiać ile hcecie Tongue

- lodbrok - 05-06-2006

Nigdy nie poprawiałem niczyich postów i nie zamierzam korzystać z tego uprawnienia.