![]() |
Co o tym pomysle sadzicie? - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Co o tym pomysle sadzicie? (/showthread.php?tid=2510) |
Co o tym pomysle sadzicie? - jimorrison - 04-01-2006 Witam! Mam do napisania prezentacje nt.: "Dyskusja o komunizmie w literaturze polskiej. Porównaj wybrane utwory". Jako materiał dodatkowy postanowiłem zamieścić jakiś utwór Jacka Kaczmarskiego (myslalem o Murach). I oczywiscie go omowic, zinterpretowac. Co o tym sadzicie? Moze macie jakies sugestie dot. mojego pomyslu realizacji tematu. Co do samej prezentacji to "Mala apokalipsa" Konwickiego, "Zniewolony Umysl" Miłosza i jakis wiersz musze jeszcze wybrac. Zastanawialem sie tez nad "Autoportretem z kanalia" - jeszcze nie czytalem i zastanaiwam sie czy pasowaloby to do glownego tematu prezentacji. Mysle tez nad wykorzystaniem fragm. Czlowieka z Zelaza badz Marmuru. - mejdejo - 04-01-2006 jimorrison napisał(a):myslalem o Murachto chyba najgorszy pomysł z możliwych.. Autoportret z Kanalią - owszem, to dobry pomysł, a z wierszy to jakieś typowo antykomunistyczne, czyli głównie te z RWE. - jimorrison - 04-01-2006 mejdejo napisał(a):bo?jimorrison napisał(a):myslalem o Murachto chyba najgorszy pomysł z możliwych.. - mejdejo - 04-01-2006 bo Mury w swym zamyśle nie sa antykomunistyczne, chociaż przez większość są tak odczytywane edit: tfu! to znaczy nie przedstawiają komunizmu, a nie "nie są antykomunistyczne" - mój błąd ![]() - Karol - 04-01-2006 Tak na marginesie: nie polecam mieszania prozy z poezją (w analizie, jako "ozdobnik" z materiałów pomocniczych poezja może być). Oba rodzaje wymagają trochę innego podejścia do analizy tychże, a kwadrans prezentacji to za mało, by pozwolić sobie na takie "przełączanie się" międzyrodzajowe - i żeby wyszło porządnie... - mejdejo - 04-01-2006 Karol napisał(a):żeby wyszło porządnieKomisja pewnie nie będzie miała zielonego pojęcia o JK, więc na porządność nie trzeba stawiać ![]() - jimorrison - 04-01-2006 mejdejo napisał(a):oj oj.. tu bym taki pewny nie byl...Karol napisał(a):żeby wyszło porządnieKomisja pewnie nie będzie miała zielonego pojęcia o JK, więc na porządność nie trzeba stawiać moj mentor ![]() - mejdejo - 04-01-2006 oj to skoro nauczycielka podsunęła Kaczmarskiego, to musisz się przyłożyć do pracy, bo widocznie jednak ma o nim pojęcie ![]() - jimorrison - 04-01-2006 mejdejo napisał(a):oj to skoro nauczycielka podsunęła Kaczmarskiego, to musisz się przyłożyć do pracy, bo widocznie jednak ma o nim pojęcieniee.. nie nauczycielka podsunela K., to byla moja inwencja, nauczycielka zasugerowala zeby nie poprzestawac tylko na prozie lub tylko na poezji. A wracajac do tematu, jesli nie mury too.. :> moze Oblawa? - mejdejo - 04-01-2006 Świadectwo Przedszkole Poczekalnia Przejście Polaków Przez Morze Czerwone Szymon pisał gdzies jeszcze o Raporcie o stanie samobójstw - Zbigniew - 04-01-2006 Jak już ktoś napisał, z nagrań z RWE dużo jest kupletów(z czasów komuny).Owe nagrania znajdziesz na suplemencie. A jeszcze bym dołożył Arkę Noego , Kosmonautów i Balladę o powitaniu No i serię Obław. To tak ode mnie. - Raistlin - 04-01-2006 Ja bym jeszcze dorzucił Czerwony Autobus, Marsz Intelektualistów, Koncert Fortepianowy, Artystów, Prośbę, Pustynię (tę z Krzyku), Nie lubię i pewnie jeszcze wiele innych, ale nie przychodzi mi nic konkretnego na myśl. - jimorrison - 04-02-2006 zastanawiam sie pomiedzy: "nie lubie", "przedszkole", "poczekalnia", "oblawa", "arka noego" kontempluje dalej na słuchawkach ![]() - radziu_88 - 04-02-2006 Z tych pięciu wybrałbym ,,Arka Noego'' i ,,Przedszkole'' i dorzuciłbym ,,Przejście Polaków przez Morze Czerwone'' - mejdejo - 04-02-2006 jeszcze możnaby dodać "Powrót sentymentalnej panny S" Jacka Kaczmarskiego i "Sentymentalną pannę S" Jana Krzysztofa Kelusa (w kolejności odwrotnej) ![]() - waclav - 04-02-2006 jeszcze możnaby dodać "Powrót sentymentalnej panny S" Jacka Kaczmarskiego jestem za *-`- - jimorrison - 04-02-2006 ok wybralem. ![]() na razie stanelo na poczekalni. - Raistlin - 04-02-2006 A ile tych utworów mniej więcej chcesz wykorzystać? - jimorrison - 04-02-2006 jeden. na prezentacje masz 15min. temat brzmi "...w literazturze polskiej..." takze utwor JK wrzuce jako bonus, film na tej samej zasadzie, zeby pokazac (mimo wszystko) wieloplaszczyznowosc tematu ![]() - Raistlin - 04-02-2006 To ja bym wybrał Poczekalnię albo Przedszkole, zależy, który z tych utworów by bardziej nawiązywał do reszty prezentacji. - Maria - 05-17-2006 Kołysanka "Gdy się skończy już to wszystko, gdzieś około lata, Będę antysocjalistą - takim, jak mój tata" Rehabilitacja komunistów Świadectwo |