Odkrywcy - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Piosenki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=36) +---- Wątek: Odkrywcy (/showthread.php?tid=2460) |
Odkrywcy - michalf - 03-20-2006 Wyruszyliśmy o brzasku żywota By udowodnić błąd staremu światu Nie z żądzy złota nie wytrwali w cnotach Z szaleńczą wizją łamania schematów Mylą się starcy ożywiając smoki Cóż oni mogą wiedzieć na ten temat Będziemy pewnie stawiać nasze kroki Wszak nie zgubimy drogi której nie ma Oni już płaczą nad naszą zatratą A przecież bardziej niż oni - żyjemy Bo oddajemy życie nowym szlakom Gdy oni wolą zostać głuchoniemi Odnajdujemy nieznany kontynent Gdzie jeszcze ludzka nie stanęła stopa Idąc po plaży usianej bursztynem Trawersujemy nowej ziemi wrota Starcy nie pragną się z tą prawdą zetknąć Lecz nieuchronnie dochodzi ich uszu Więc o niej mówią: rewolucja, piekło Dodając nam tym tylko animuszu Imaginacji naszych rysownicy - Tworzymy mapy spodziewanych lądów Nie wiedząc że czynimy - buntownicy - To co czynili ludzie od początku Kiedy się skończą czasy naszych odkryć I zachód słońca oznajmi nam starość Dojrzymy czym się nasz nowy świat pokrył I już nie damy wiary dawnym czarom Niechętni rejsom do krain nieznanych Wnet się staniemy naszymi ojcami Nie kreśląc kursów lecz stawiając ściany Aż z nimi całkiem będziemy tożsami Sarkając głośno i pragnąc spokoju Wskrzesimy bestie ponad granicami Lecz nasze dzieci zapragną w zastoju Być odkrywcami - by móc stać się nami - koselus - 03-20-2006 Wstęp arcyklimatyczny niemalże jak w"1788" JK, treść ciekawe choć nienazbyt zaskakująca. Tutaj (może się mylę), lecz buntownicy chyba nie dokońca pasują: michalf napisał(a):Tworzymy mapy spodziewanych lądówOgólnie podoba mi się, wyciszenie przy zamęcie w głowie i czterdziestopniowej gorączce. Pozdrawiam cieplutko B. - kamil jedow - 03-22-2006 wiersz bardzo dobry i w treści i w formie, i bardzo "kaczmarski" - Zeratul - 03-26-2006 Bardzo fajny wiersz Mój ulubiony fragment: michalf napisał(a):Mylą się starcy ożywiając smokiPozdrawiam Zeratul - Eliszeba - 04-02-2006 Ostatnimi czasy nie dają mi spokoju bardzo podobne klimaty. I w ogóle podoba mi się Twój sposób obrazowania i doboru słów. Pozdrawiam serdecznie - michalf - 09-10-2006 Ryzyk biochemik. Skatowałem gitarę i nagrałem. http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/michal_frackowski/public/odkrywcy.mp3 - Artur - 09-10-2006 Więc jak mówiłem na gg . Muzyka pasuje, nieźle zaśpiewane i tylko ów wers: michalf napisał(a):Nie z żądzy złota nie wytrwali w cnotachniewyraźnie Ci wyszedł, musiałem cofnąć by się dokładniej wsłuchać - Simon - 09-10-2006 Dobre. Dobry głos, dobra kompozycja. Dobre piwko. - tmach - 09-10-2006 Przygotuj sie , Michał, do wykonania tego w Warszawie. Mnie sie podoba. - michalf - 09-10-2006 tmach napisał(a):Przygotuj sie , Michał, do wykonania tego w Warszawie.Prośbom nie odmówię - tmach - 09-10-2006 Trzymam za słowo. - lodbrok - 09-10-2006 Do odważnych świat należy . Całkiem dobrze Ci wyszło Michalfie. Czy ten tekst gdzieś publikowałeś na forum? Zdecydowanie musisz jeszcze popracować nad dykcją, ale nawet mimo niedoskonałości w tym względzie, słucha się bardzo przyjemnie . - michalf - 09-10-2006 Tekst i komentarze do niego dzisiaj przeniosłem z wierszy. Zdaję sobie sprawę z moich niedoskonałości głosowych, a zwłaszcza gitarowych (sam nie wiem, które się bardziej wybijają w tym nagraniu). Pozostaje mi tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. - ann - 09-10-2006 Jak dla mnie super :poklon: Re: Odkrywcy - dauri - 09-10-2006 Tekst sprawnie napisany i ciekawy, dwie drobnostki: 1) Transakcentacja w "Wyruszyliśmy o brzasku żywota" 2) "Odnajdujemy nieznany kontynent" - chyba "odnaleźć" można tylko coś utraconego? Tekst ten zasługuje na lepszą oprawę muzyczną - ponieważ jest bardziej intelektualny niż wizualny jest dość trudny w odbiorze i przydałaby się melodia trochę mniej monotonna. Mam też wrażenie że linia melodyczna w paru miejscach nie bardzo pasuje do akordów. Pozdrawiam Dauri - Przemek - 09-10-2006 Jak dla mnie fajne, ale sposób śpiewania za bardzo luzacko-ogniskowo-harcersko-turystyczny jak na ten utwór. - michalf - 09-10-2006 dauri napisał(a):Tekst ten zasługuje na lepszą oprawę muzyczną - ponieważ jest bardziej intelektualny niż wizualny jest dość trudny w odbiorze i przydałaby się melodia trochę mniej monotonna. Mam też wrażenie że linia melodyczna w paru miejscach nie bardzo pasuje do akordów.Oczywiście, że zasługuje. Niestety ja mu nie potrafię jej nadać, bo gitara mnie jeszcze niezbyt lubi. A i kompozytorsko jestem laikiem. Przemek napisał(a):ak dla mnie fajne, ale sposób śpiewania za bardzo luzacko-ogniskowo-harcersko-turystyczny jak na ten utwór.Bo ze mnie żaden Kaczmarski - Alek - 09-10-2006 Wiersz naprawdę strasznie mi się podoba Michale,za to muzyka już nie bardzo... Więc piwo (całkowicie zasłużone) stawiam przy treści - Elessar - 09-11-2006 Ładnie, ładnie Jeśli mówisz, że jesteś laikiem w kwestii kompozycji to można się spodziewać, że w przyszłości będzie ciekawie :] |