![]() |
Wątki malarskie i literackie w twórczości JK - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Wątki malarskie i literackie w twórczości JK (/showthread.php?tid=2397) Strony:
1
2
|
Wątki malarskie i literackie w twórczości JK - Adam_Leszek - 03-05-2006 Witam! Przygotowuję na maturę prezentację o podanym w temacie temacie ![]() Ale do rzeczy. Proszę o pomoc. Z inspiracji literackich i malarskich wybrałem następujące: Literatura: Stworzenie świata Jan Kochanowski Lalka, czyli polski pozytywizm Pan Kmicic Tren soadkobierców Malarstwo: Pejzaż z szubienicą Krzyk Ambasadorowie Syn marnotrawny Alegoria malarstwa Rozumiem, że każdy ma inny gust i wybrałby zapewne co innego. Jednak moje pytanie brzmi: czy przeoczyłem w tym wyborze przykładów któryś z naprawdę istotnych wierszy? Po drugie: proszę ludzi przygotowujących na maturę pokrewny temat o rozmowę na privie albo gg. Moglibyśmy skonsultować się itp., oczywiście w granicach przyzwoitości. Pozdrawiam! - Alek - 03-05-2006 Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej? Leszek napisał(a):czy przeoczyłem w tym wyborze przykładów któryś z naprawdę istotnych wierszy? Nie. I tak. Zależy co chcesz z nimi zrobić... Powiem Ci tyle,że wybrałeś ich sobie dużo i możesz mieć problemy ze zmieszczeniem się w czasie. Oczywiście o ile chcesz to zrobić porządnie... Zresztą - na pewno nie zmieścisz się w czasie. - mejdejo - 03-05-2006 Alek napisał(a):Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?hehe.. może zmienimy nazwę forum na "Forum Wcześniaków" ![]() [ Dodano: 5 Marzec 2006, 22:25 ] Alek napisał(a):Powiem Ci tyle,że wybrałeś ich sobie dużo i możesz mieć problemy ze zmieszczeniem się w czasie.ja też mam dużo ( około 10 utworów) ale ja to pod innym kątem rozpatruję. Tzn. nie pod kątem pojedynczych piosenek, a pod kątem etapów twórczości ![]() - Zbigniew - 03-06-2006 Alek napisał(a):Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?Ja zdaje za rok. Będzie to normalny termin, taki jak ustawa przewiduje. A co do matury, to tam do inspiracji malarskich dodałbym "Rejtan, czyli raport ambasadora". Ale to tylko moje preferencje. - Adam_Leszek - 03-06-2006 Heh jakoś tak wyszło że rok wcześniej... nie moja wina ![]() Co do czasu - tak się obawiam, że nie zdołam się zmieścić - a w takim razie co z tej listy wyrzucić? "Rejtana" już miałem, ale też został wyrzucony... A tu jeszcze trzeba te powieści, wiersze i obrazy omówić ;( - Alek - 03-06-2006 Wyjątek potwierdza regułę Zbigniewie ![]() Leszek - to może nam tu zamieść choć plan prezentacji,bo tak bez niczego to trudno coś porządnie wypierniczyć ![]() - radziu_88 - 03-06-2006 Ja również zdaje maturę w normalnym terminie tj. za rok. Natomiast wracając do tematu,to prawda,że każdy ma swój gust.Co do przykładów z literatury,myślę,że wybrałeś raczej dobre przykłady,zróżnicowane,ciekawe,poruszające wiele różnych motywów z różnych epok literackich.Natomiast co do malarstwa Zbigniew polecił Ci dobry utwór,bo przeglądając twoje propozycje właśnie zabrakło mi utworów z programu ,,Muzeum''.Ja osobiście bym wziął dwa utwory z tej płyty.Akurat Raport Amabsodara niezbyt przypada mi do gustu(co nie oznacza,że jest to zły wybór),ale osobiście wybrałem bym ,,Stańczyka'' jako ukazania i przedstawienia w utwórze obrazu nazwijmy to pasywnego bez akcji,oraz ,,Somosierra''.który jest obrazem nazwijmy go aktywnym z akcją ![]() pozdrawiam - adme - 03-06-2006 Alek napisał(a):Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?JA! To znaczy...z polskiego nie zdaję... ![]() - Adam_Leszek - 03-06-2006 Alek zamieszczę plan jak tylko będzie gotowy, bo jeszcze niepełny jest. Radziu_88 dzięki za sugestię, tylko że te obrazy już rozpatrywałem i hm... zastanowię się jeszcze raz. Dzięki. Wkrótce jeszcze zgłoszę się do starszych kolegów Kaczmarofili (tj.Was) o pomoc, jak coś konkretnego już będę miał gotowe... - radziu_88 - 03-06-2006 Leszek napisał(a):Radziu_88 dzięki za sugestię, tylko że te obrazy już rozpatrywałem i hm... zastanowię się jeszcze raz. Dzięki.Nie ma za co.A rozpatrywałeś? ![]() ![]() Tak czy siak myślę,że jeśli nie te,to chociaż jeden utwór z ,,Muzeum'' powinieneś zamieścić w swoim spisie,gdyż jest to dość charaketrystyczny program tria,w którym utwory były pisane wg polskiego malarstwa historycznego. pozdrawiam - ann - 03-06-2006 Alek napisał(a):czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?Niedługo ten termin będzie normalny :rotfl: - pgawliczek - 03-06-2006 Leszek napisał(a):"Rejtana" już miałem, ale też został wyrzucony... radziu_88 napisał(a):Tak czy siak myślę,że jeśli nie te,to chociaż jeden utwór z ,,Muzeum'' powinieneś zamieścić w swoim spisiePopieram Radzia, też bym wziął coś z muzeum najlepiej Malczewskiego. Analizę i interpretację wierszy możesz znaleźć w dziale Media w pracach naukowych. Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego" Rozdział 3 poświęcony jest 4 wierszom JK inspirowanym obrazami Malczewskiego. Jeśli sie to komuś z maturzystów przyda to będę szczęśliwy ![]() Pozdrawiam Paweł - ann - 03-06-2006 pgawliczek napisał(a):Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego"Ale wytłumacz mi jak to jest... jeden wydział, jeden budynek, parę pięter różnicy, a Ty możesz mieć odwołania do stron internetowych, a ja nie. nawet do własnej ;( - Simon - 03-06-2006 pgawliczek napisał(a):Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego" Rozdział 3 poświęcony jest 4 wierszom JK inspirowanym obrazami Malczewskiego.Nie powielaj "nieskromnych" reklam, jeno podaj maturzyście odpowiedniego linka ![]() - pgawliczek - 03-06-2006 ann napisał(a):Ale wytłumacz mi jak to jest... jeden wydział, jeden budynek, parę pięter różnicy, a Ty możesz mieć odwołania do stron internetowych, a ja nie. nawet do własnejCóż ci mogę powiedzieć Anno ?? Historycy z racji swojego fachu są chyba bardziej... ortodoksyjni ![]() PS Mam nadzięję, że uda nam się spotkać gdzieś na korytarzu skoro już sie chyba kojarzymy z wyglądu Pozdrawiam - ann - 03-06-2006 pgawliczek napisał(a):Historycy z racji swojego fachu są chyba bardziej... ortodoksyjniNie to tylko niektórzy tak. ![]() pgawliczek napisał(a):Mam nadzięję, że uda nam się spotkać gdzieś na korytarzu skoro już sie chyba kojarzymy z wygląduNo może... chociaż ja ostatnio jestem gościem na uczelni ![]() ale koniec OT ![]() - pgawliczek - 03-06-2006 Simon napisał(a):Nie powielaj "nieskromnych" reklam, jeno podaj maturzyście odpowiedniego linkaSimon niestety trzeba to ściągnąć, bo nie ma odczytu "na linie" ![]() <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/index.php</a><!-- m --> tyle tylko jeśli chodzi o link Pozdrawiam - Simon - 03-06-2006 No, wiadomo. Nic nie przychodzi łatwo, a maturzyście - wręcz nie powinno. ![]() - partycja - 03-06-2006 pgawliczek napisał(a):Jeśli sie to komuś z maturzystów przyda to będę szczęśliwyJa już przeczytałam ![]() - pgawliczek - 03-07-2006 partycja napisał(a):Ja już przeczytałam . Maturę mam o motywie Syberii i zesłania więc baaardzo mi się przyda. Oczywiście uwzględnię Cię w bibliografii. Wielkie dzięki.Jestem niezmiernie szczęśliwy. Serce rośnie ![]() pozdrawiam Paweł - Adam_Leszek - 03-08-2006 Ja niestety nie skorzystam, ale jak widzę komuś to się przyda... ale poczytam. Wziąłem do mojej prezentacji jednak Stańczyka. Malczewskiego puściłem. W ogóle zamiast dziesięciu ograniczyłem się do siedmiu przykładów, a i tak nie wiem, czy z czasem wyrobię... 8o Odęzwę się wkrótce, jak coś więcej będę miał napisane. [ Dodano: 16 Marzec 2006, 17:32 ] Oto jestem z powrotem, nadal potrzebujący waszej pomocy. Z opisaniem obrazów już sobie poradziłem - zrobiłem to w ten sposób, że najpierw interpretuję sam obraz, potem omawiam wiersz Kaczmara. Ale co zrobić z literaturą? Mam opisać najpierw np. Potop, a potem wiersz Pan Kmicic? Czy od razu analizować samą piosenkę Kaczmara wskazując podobieństwa i różnice z powieścią? Czekam na pomoc! !! - Wojtek54 - 04-23-2006 Leszek napisał(a):W ogóle zamiast dziesięciu ograniczyłem się do siedmiu przykładów, a i tak nie wiem, czy z czasem wyrobię...ja ograniczyłem się tylko do... pięciu przykładów. Wygnanie z raju, Pusty raj i (do obrazów) Stańczyk, Somosierra i Krzyk ... też nie wiem czy się wyrobię (15 minut to nie za wiele) Ja zacznę od interpretacji wierszy z programu Raj (ale nie mam zamiaru dokładnie analizowac środków poetyckich itd. ... wstawię natomiast fragmenty z "Pamiętników Adama i Ewy" Twaina) Potem przejdę do analizy tekstów dotyczących obrazów, przy czym obrazy będą widoczne na ekranie komputera. Zamierzam (zwłaszcza przy tekście Stańczyku) pokazać dwie możliwe interpretacje- jedną dosłowną, najbardziej się narzucającą, a drugą ... polityczną. Zobaczę co z tego wyjdzie : ![]() - radziu_88 - 04-23-2006 Myśle,że warto w niektórych przykładach malarskich zaznaczyć także jak Kaczmarski próbował moim zdaniem za pomocą konkretnego obrazu przedstawić nie tylko sytuację przedstawioną na płótnie,ale także jakieś rozterki człowieka i życie.W dziale poezja w temacie np. ,,Somosierra'' forumowicze dobrze zauważyli o ważnym fragmenice tj. "Nie ten umiera co właśnie umiera, lecz ten co żyjąc w martwej kroczy chwale" (zwrócił na to uwage chyba użytkownik Wujek Samo Zło).Myślę,że wato wykorzystać również ten aspket. A co do czasu to rzeczywiście jest go za mało-choćby z prostych przyczyn np. chcąc zaprezentować i puścić komisji jaką piosenke nie da rady raczej puścić choćby 2 utworów-musimy puszczać urywki bo inaczej nie starczy nam czasu.A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo? ![]() ![]() - mejdejo - 04-23-2006 radziu_88 napisał(a):A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo?Oj myślałem i to długo, ale zdecydowalem, że jednak nie. Mam powybierane utwory, których cięzko się mi nauczyć, a poza tym wolę puścić urywek piosenki jako komentarz (zawsze zajmie to mniej czasu niż wykonanie własne) ![]() - Wojtek54 - 04-23-2006 ja niestety nie umiem grać na gitarze... także w moim przypadku ten pomysł odpada. Ja wymyśliłem (nie wiem czy to się sprawdzi) żeby piosenki leciały w tle cały czas (będę korzystał z PowerPointa) i w niektórych momentach będę podgłaszał- będzie to ode mnie wymagało doskonałego zgrania z programem (czasowego), ale mam nadzieję, że się uda ![]() - Maria - 05-12-2006 a ja już po prezentacji na temat Inspiracje kulturowe w twórczości Jacka Kaczmarskiego -Obława -Wigilia na Syberii -Czaty śmiełowskie -Obłomow, Stolz i ja dostałam 20 punktów na 20 możliwych :-) w razie czego służę pomocą i radą :-) - Adam_Leszek - 05-12-2006 O! Widzę że w moim temacie pojawili się ludzie gotowi służyć radą ![]() Mario, cztery utwory? Ja mam sześć, mam nadzieję, że wyrobię. radziu_88 napisał(a):A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo?No właśnie, moja nauczycielka, która będzie w komisji, zaleciła mi, żebym przyszedł z gitarą (jako że na lekcjach polskiego poznała już utwory moje i JK w moim wykonaniu). I nie wiem, czy to miał być dowcip? Ale ogólnie jest chyba pozytywnie do tego nastawiona... Serio można z gitarą wejść na prezentację? Z wykonaniem utworów nie miałbym problemów, nieskromnie się chwaląc... więc tutaj wątpliwości techniczne odpadają. To co moi drodzy forumowicze mi radzicie? Brać gitarę czy nie? [ Dodano: 12 Maj 2006, 19:39 ] P.S. To już z piątek za tydzień... - mejdejo - 05-12-2006 Leszek napisał(a):Serio można z gitarą wejść na prezentację?Możesz wejść nawet z Zespołem Pieśni i Tańca Ludowego, byle byś go w materiałach pomocniczych napisał ![]() - Bartek.K - 05-12-2006 Leszek napisał(a):To co moi drodzy forumowicze mi radzicie? Brać gitarę czy nie? Weź, weź, sam o tym myślałem, a tak to przynajmniej zdasz relację jak przyjeła to komisja ![]() - Zbigniew - 05-12-2006 A ja bym nie wziął. W końcu, idziesz tam się pochwalić wiedzą, nie umiejętnościami artystycznymi. Zagrasz im cały utwór? Chyba strata czasu, a w kawałkach - lepiej już mieć przygotowane na taśmie / płycie. Ale to Twój wybór! |