![]() |
"W górach jest wszystko, co kocham...) część 1 - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: "W górach jest wszystko, co kocham...) część 1 (/showthread.php?tid=1916) |
"W górach jest wszystko, co kocham...) część 1 - natkozord - 12-07-2005 no włąśnie, ktoś słuchał tej płyty? a jeśli tak, to co o niej sądzicie? pozdrawiam n - JUTA - 12-08-2005 Płyty niestety nie nie miałam okazji wysłuchać. Wiem jednak o istnieniu takowego czegoś (nawet aż za dobrze ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Corchorus - natkozord - 12-09-2005 JUTA napisał(a):Słyszałam jednak, że I część to głównie piosenki o Bieszczadachwcale nie tylko, o tatrzańskiej bukowinie tez jak najbardziej jest mowa... ![]() JUTA napisał(a):kocham wyłącznie Tatrya w bieszczadach byłaś? nie kwestionuję, że są piękiniejsze etc., ale piosenki o górach, to o górach... "W górach jest wszystko co kocham I wszystkie wiersze są w bukach Zawsze kiedy tam powracam Biorą mnie klony za wnuka Zawsze gdy tam powracam I siedzę na ławce z księżycem Szumią brzóz kropidła Dalekie miasta są niczem. Ja się tam urodziłem w piśmie Ja wszystko górom zapisałem czarnym Ja jeden znam Synaj Na lasce jałowca wsparty I czerwień kalin jak cyrylica pisze Na trąbitach jesieni głosi bór Że jedna jest tylko mądrość Dzieło zdjęte z gór. " - welwetowa - 12-09-2005 Ja sluchałam i gorąco polecam! Są już aż 4 części (II jest kiepska, ale reszta bardzo fajna). Najwspanialesze jednak są koncerty! I to nie tylko takie tradycyjne, w teatach, ale przede wszystkim te w górach np podczas "gitarą i grulem" (co roku 3 weekend wrzesnie na Rycerzowej w Beskidzie Żywieckim. Co do Tatr to bylam w tym roku i sie zakochałam, jednak uważam, ze każde góry mają w sobie to coś- do Beskidów mam np sentyment, bo od nich zaczynałam, w Tatrach czuje sie ta niesmamowitą potegę gór, natomiast w Bieszczadach urzeka ich dzikość. W Tatrach denerwujące są tłumy turystów, natomiast w Bieszczadach (a przynajmniej tej mniej spopularyzowanej części) możesz iść szlakiem cały dzień i jestes tylko ty i natura, żednych ludzi... Ale sie rozpisałam ![]() - natkozord - 12-09-2005 welwetowa napisał(a):W Tatrach denerwujące są tłumy turystówza to w październiku i listopadzie pusto... - JUTA - 12-09-2005 welwetowa napisał(a):w Tatrach czuje sie ta niesmamowitą potegę górwiem coś o tym ![]() welwetowa napisał(a):W Tatrach denerwujące są tłumy turystówJeśli chodzi się po słowackiej stronie (po tych długaśnych i przeznaczonych na kilkunastogodzinne wędrówki szlakach ![]() Pozdrawiam Corchorus - fizol - 12-09-2005 A tak wogóle to jakieutwory sąna płycie?? Bo ja byłem na koncercie (3 dniowym) we Wrocławiu i wrażenia genialne ![]() - Alek - 12-09-2005 Ja tę część pierwszą słuchałem parę razy swego czasu nawet - ale podobało mi się tylko kilka utworów... Reszta jakoś mnie nie przekonała... - spalding - 12-09-2005 A do mnie trafia raczej tylko tak powaznie: "Zostanie tyle Gór ile udźwignąłem na plecach Zostanie tyle drzew ile narysowało pióro" jak ktos zna ... to wie ![]() natomiast klimat ogolno wykonawczy .... miedzyludzki .. ech , gdzie ci ludzie ![]() - keremenos - 12-09-2005 Jezeli chodzi o kochanie gor to pozwole sobie przytoczyc jeden wiersz... Idealne miejsce Drzewa tam rosną dalej, w głębi W niebo wzleciały dwa gołębie Słowik przykuwa słuch twój śpiewem Dlaczego tak się dzieje - nie wiem. Dalej w oddali słychać świst Rybak wypuścił srebrną nić Żeby coś złowić na kolację Znowu zaczęły się wakacje. Ty nie masz nic przeciwko temu Idziesz i nie wiesz gdzie i czemu Niespiesznym krokiem, drogą polną Chmury nad tobą płyną wolno. Widzisz ruchome drzew korony Widok ten miły i znajomy Z gąszczu wyskoczył rudy jeleń Lecz uciekł, zobaczywszy ciebie. Idziesz wesoły i radosny Początek lata, koniec wiosny Mijasz zwalony drzewa pień Słońce zachodzi, kończy się dzień. A nocą leżysz pod gwiazdami Pomiędzy światem, między snami Księżyc rozsnuwa srebrny blask Nad twoja głową szumi las. Po nocy cichej i upojnej Budzisz się rześki i spokojny Wciągasz powietrze mocno w płuca I mówisz: Chcę zamieszkać tutaj. Ja tutaj nie mam żadnej troski W dole niewielkie widzę wioski Zewsząd otacza mnie przyroda W bystrych strumykach szumi woda. Dla mnie to idealne miejsce Tutaj się mogę dzielić szczęściem Tutaj nie straszny życia trud Tu każę swój wykopać grób. Tu każę dom swój wybudować Będę w nim śpiewać i pracować W nocy zbierając swoje myśli A w dzień spisując co się przyśni. To tutaj stworzę dzieło życia Tutaj je pierwszy raz przeczytam A gdy zostawię dość po sobie Złożę się w wykopanym grobie. Nagle wyrwałeś się z zadumy Wiatr przygnał ciężkie burzowe chmury Lecz nie poddajesz się rozterce Wszystko zachowa twoje serce. A teraz musisz to zostawić Pora już wracać do Warszawy Odchodzisz jednak z dobrą myślą Trzeba za rok tu wrócić szybko. Moze troche dlugie ale ja tak wlasnie kocham gory ![]() - natkozord - 12-11-2005 spalding napisał(a):A do mnie trafia raczej tylko tak powaznie:znam i wiem i podzielam zdanie ![]() fizol napisał(a):A tak wogóle to jakieutwory sąna płycie??Dom o Zielonych Progach: 1.W górach (jest wszystko...) 2.Znalezione (znalazłem siebie...) 3.Pieśń XXIX 4.Szałas 5.W lesie listopadowym 6.Zaparzanie herbaty 7.Daleko w góry 8.Zostanie tyle gór Bez zobowiązań: 9.Złockie niebo cerkiewne 10.Miasteczko w Karpatach 11.Zima 12.Droga przez las 13.W marcu nad ranem 14.Pastorałka z królami Na bani: 15.Bezdroża 16.Relikwie dla Mistrza Jerzego 17.W górach pozdrawiam ![]() n - welwetowa - 12-11-2005 To tylko pierwsza część, a są jeszcze 3 ![]() Jeśli o mnie chodzi, to muzyka ta pelni w moim życiu inną funkcję, niż np. ta wykonywana przez Kaczmarskiego. JAcka lubie posłuchać, siedząc wygodnie w fotelu z kubkiem ciepłej herbaty w ręce. Piosenki z tego nurtu towarzyszą mi natomiast podczas górskich wędrówek z gitarą, podczas ognisk z przyjaciółmi itd. Niezbyt czesto słucham tych płyt, po tym jak już naucze się śpiewać i grać utwory, ale sama brzdękole je przynajmniej raz w tygodniu ![]() - Maraz - 01-14-2006 Witam po przerwie, późno trafiłem na ten temat... Najwięcej informacji o wykonawcach występujących w projekcie 'W górach...' znajdziecie na stronie <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wgorach.art.pl">http://www.wgorach.art.pl</a><!-- m --> Moim zdaniem jest tam dużo dobrych piosenek, polecam ![]() pzdrwm! Maraz - partycja - 01-16-2006 Ech... "W górach jest wszystko co kocham..." tak... W domu nie mogę tego słuchać. Zwłaszcza na kompie. Ale koncerty, ach koncerty... A śpiewać na tych koncertach - niesamowite! Tak żałuję, że mój wyjazd do Wrocławia nie wypalił ![]() |