![]() |
Dla Pana Stanislawa - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Gintrowski, Łapiński, Wysocki i inni (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Poeci i Bardowie (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31) +--- Wątek: Dla Pana Stanislawa (/showthread.php?tid=1350) |
Dla Pana Stanislawa - kotek - 07-26-2005 Od dawna jestem fanem talentó pana Stanislawa Zluskiego. Po jego ostatnim wystepie nie moglem spac, wiec postanowilem przelac moje uczucia na papier. Oto co udalo sie stworzyc osobie obdazonej tak skromnymi jak moje talentami literackimi. Mam nadzieje, rze spodoba sie wam :wstyd: Ojców dom pożegnał Głupi Elsner Szukać swego głosu bo mu brak Stopy ścisnął swym niedobrym fanom, Którzy siłą go wysłali w świat. Kurtkę jego wezmą i zmarnują - Nic powiedzieć nie mógł, choćby chciał, Więc wyruszył w drogę recytując Starczy mu, że Kaczmarskiego znał Głupi Elsner Elsner głupi Śmiał się w lesie szczebiot trupi - Prawda to, że ci talentu brak! głos dla ciebie nie istnieje A w obczyźnie nam zmarniejesz - Ale on swą wódę chlał i tak Szedł za słonkiem tam, gdzie uciekało Pod stopami chrzęścił złoty żwir. Ale złoto Stasia nie ruszało, Wsłuchał się w wieczorny ptaków ćwir. - Idź - ćwierkały – Stasiu jak najdalej, Bo umiera Król na łożu z piór. W jakiejś knajpie wódki sobie nalej A od razu ozdrowieje stary Król Głupi Elsner Elsner głupi Wabił w lesie szczebiot trupi Wszakże wódka lepsza jest niż chleb! Nie istnieje głos dla ciebie Więc uwolnij nas od siebie Ale recytował nam i tak Nie chciał chleba Stasio bo był głupi I wciąż myślał o najsłodszym z ciał Kiedy się z Nagórskim razem upił i zapomniał że głos znaleźć miał Zawędrował w osypiska dzikie, Gdzie się fani wili mu u nóg. Uciekłby - kto mądry - przed ich sykiem, Ale Stasio syk zrozumieć mógł! Głupi Stasiu, Głupi Stasiu, Jeśliś nas się nie przestraszył - Idź przed siebie ścieżką na sam szczyt; Lecz nie zważaj na uroki, Nie oglądaj się na boki, Bo cię wtedy nie ocali nikt. Pnie się w górę ścieżką kamienistą Wśród upiorów, widm, bezgłowych ciał, Ale nie przeraża go to wszystko Bo nie takie bajki przecież znał Widzi już na szczycie jak ze źródła głos perlisty tryska srebrną mgłą - A przy źródle sam Kaczmarski mruga: Popatrz Stasiu w dół, tam jest mój dom: Głupi Stasiu, Głupi Stasiu, Coś na złudę się połasił - Jak okrutny był dla ciebie los!: ciążyła ci będzie sława, Znikła Kaczmarskiego zjawa I zmieniłeś się pod szczytem w głos. Wraca teraz Stasia głos z nagrania Recytuje rok po roku wers Lecz przeminą całe pokolenia Nim wyrecytuje cały wiersz A gdy w końcu jego głos odejdzie Ktoś podkategorię zrobi mu By rozładowało się napięcie I by wiersz ten móc umieścić tu Głupi Stasiu, Głupi Stasiu, Rozpijałeś wódę naszą Ale więcej już nie powiesz dziś W baśniach śpią prawdziwe dzieje; głos dla ciebie nie istnieje, i nie warto już po niego iść - Simon - 07-26-2005 :-o - Petrvs - 07-26-2005 :-o :-o :-o Bez przesady, bez przesady... Słów brakuje.. Ja tak się składa słyszałem najnowsze nagrania pana Stanisława i Mateusza i muszę powiedzieć ze są bardzo dobre, jeśli nie wspaniałe.. Nie wiem o co ci chodzi. Jeszcze osobiście nie miałem okazji być na ich koncercie ale już następnego obiecałem sobie ze nie przegapię.. I uważam jak do tej pory że są świetni - napisz może o co ci chodzi... bo ja nic nie rozumiem.. ;/ Niesmaczne to było.. :x - spalding - 07-26-2005 ale żenua..... ;/ - Petrvs - 07-26-2005 spalding napisał(a):ale żenua.....Słabo powiedziane... troszkę ten wiersz chamski jest, mogę zapytać kotku co ci się nie podobało? Byłeś na ich koncercie? O co ci w ogóle chodzi? Ja słyszałem tylko o pozytywnych recenzjach z koncertu Mateusza i p. Staszka. :evil: - lodbrok - 07-26-2005 Ktoś po prostu załatwia swoje prywatne porachunki... Polskie piekiełko i tyle. Niestety trzeba czekać na adminów żeby coś z tym zrobić. Parafrazując znany skądinąd klasyczny utwór można do tego ustosunkować się w ten sposób: Wlazł kotek na płotek po żerdzi najadł się kapusty i pierdzi.... - misiek-st - 07-26-2005 spalding napisał(a):ale żenua.....Spalding, pierwszy raz w historii nie dałeś :beer: za próbę :lol: :lol: :lol: "Żenua" alcentuje się na "a", no nie :?: Co do wiersza - zachowam kamienny spokój 8) [ Dodano: 2005-07-26, 22:40 ] Nie, jednak nie wytrzymam: :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o - spalding - 07-26-2005 misiek-st napisał(a):Spalding, pierwszy raz w historii nie dałeś za próbęnie no, caly czas jestem pod wrazeniem kunsztu .... ![]() normalnie żółć sie leje z kalwiatury..... urocze :? - Petrvs - 07-26-2005 lodbrok napisał(a):Wlazł kotek na płotek po żerdzi:lol: :lol: :lol: Dobre! Lepsze na pewno niż wiersz kotka! :lol: :lol: - adme - 07-26-2005 Petrvs napisał(a)::fala:lodbrok napisał(a):Wlazł kotek na płotek po żerdzi:lol: :lol: :lol: - Petrvs - 07-26-2005 A pamiętacie tego fioletowego kota który rozpieprzył pół listy i trochę forum swoimi postami? To też kot- może to jakaś rodzina. Plaga kotów-idiotów. :lol: W każdym bądx razie nie mamy szczęścia do futrzaków. - adme - 07-26-2005 Petrvs napisał(a):A pamiętacie tego fioletowego kota który rozpieprzył pół listy i trochę forum swoimi postami? To też kot- może to jakaś rodzina. Plaga kotów-idiotów. :lol: W każdym bądx razie nie mamy szczęścia do futrzaków.W sumie - moze rzeczywiscie maja ze soba cos wspolnego? - ann - 07-26-2005 Zostawić forum na moment bez opieki... ::banned:: - OLI - 07-26-2005 Już ja bym chyba lepszy pastisz napisał i wydaje mi się, że byłby mądrzejszy... - czapon - 07-26-2005 kotek napisał(a):Oto co udalo sie stworzyc osobie obdazonej tak skromnymi jak moje talentami literackimi:o muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia co by tu można powiedzieć, chyba jestem niewystarczająco wykształcony ;/ kotek mamrotek :rotfl: - Petrvs - 07-26-2005 czapon napisał(a):muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia co by tu można powiedzieć, chyba jestem niewystarczająco wykształconyTu już nic nie trzeba mówić - ot kotek udał się w daleką drogę, na banicję... ![]() - Don_Pedro - 07-26-2005 Ja proponuję jak najszybciej usunąć ten post - albo cały temat :? - MateuszNagórski - 07-27-2005 Niech zostanie, kawał kunsztownej poezji. A i Staszek powinien by zadowolony z tak intrygującej recenzji, konwencjonalne pochwały mają prawo się nudzic! Pozdrawiam, M. - Łukasz G. - 07-27-2005 A ja popieram żeby to usunąć. A co do samego wiersza - Boże (ew. Adminie), widzisz a nie grzmisz (ew. nie usuwasz)... Ale co tam, przynajmniej bana dostał... Normalnie aż mi się smutno zrobiło jak TO przeczytałem... ![]() - Don_Pedro - 07-27-2005 MateuszNagórski napisał(a):A i Staszek powinien by zadowolony z tak intrygującej recenzji, konwencjonalne pochwały mają prawo się nudzic!W sumie krytyka może być i dobra, jednak chyba tylko wtedy, kiedy jest na jakimś poziomie. Głupot nie chciałbym czytać na swój temat. - JUTA - 07-27-2005 VanThunderbolt napisał(a):Normalnie aż mi się smutno zrobiło jak TO przeczytałem...Mi też... ![]() Ten wiersz jest okropny - jestem za usunięciem! Po co zaśmiecać forum takimi rzeczami ;/ - Zeratul - 07-27-2005 kotek powinien dostać jeszcze ze dwa ostrzeżenia za ortografię - vide "rze" czy "obdazonej", że o "talentó" już nie wspomnę :-x A wiersz jest okropny ![]() Nawet się nie rymuje (z wyjątkiem fragmentów oryginalnych :wink: ) Jak już kotek chce pisać głupoty, to mógłby przynajmniej zadbać o formę 8) Pozdrawiam Zeratul P.S. Ja nie usuwałbym tego wiersza - niech straszy jako przykład grafomaństwa i chamstwa :evil: A pan Załuski z pewnością nie przejmie sie tak "konstruktywną" krytyką :twisted: - Łukasz G. - 07-27-2005 Zeratul napisał(a):A pan Załuski z pewnością nie przejmie sie tak "konstruktywną" krytyką :twisted:Nawet jeśli to i tak na pewno się z jej powodu nie ucieszy. Takie coś zawsze smuci - nawet pisane przez idiotę... - adme - 07-27-2005 Zeratul napisał(a):kotek powinien dostać jeszcze ze dwa ostrzeżenia za ortografię - vide "rze" czy "obdazonej", że o "talentó" już nie wspomnę :-xmyslisz, ze to na powaznie? :o Zeratul napisał(a):Nawet się nie rymuje (z wyjątkiem fragmentów oryginalnych :wink: )to akurat nieprawda ![]() Zeratul napisał(a):P.S. Ja nie usuwałbym tego wiersza - niech straszy jako przykład grafomaństwa i chamstwa :evil: A ja jestem za tym zeby dac spokoj ![]() - Zeratul - 07-27-2005 adme napisał(a):myslisz, ze to na powaznie? :oNie zdziwłbym się :twisted: Wiersz przeszedł zapewne przez worda natomiast post był pisany w pośpiechu i IMO obrazuje prawdziwy poziom autora 8) adme napisał(a):Jeśli chodzi o rymy to faktycznie jest kilka 8)Zeratul napisał(a):Nawet się nie rymuje (z wyjątkiem fragmentów oryginalnych :wink: )Jak już kotek chce pisać głupoty, to mógłby przynajmniej zadbać o formę 8)to akurat nieprawda Natomiast jeśli chodzi o formę to nawet wiersz grafomański w treści znajdzie swoich zwolenników jeśli jest "dobrze" napisany :wink: adme napisał(a):A ja jestem za tym zeby dac spokojRozsądna propozycja :wink: Pozdrawiam Zeratul - Bambuk - 07-27-2005 Można odnieść wrażenie, że z konfrontacji obu parafraz, zwycięsko wychodzi wiersz o kotku: lodbrok napisał(a):Wlazł kotek na płotek po żerdziPozdrowienia PS Gdzie można znaleźć całość zwycięskiego dzieła? :wink: - lodbrok - 07-27-2005 Możesz dopisać dalszy ciąg. Moim zdaniem niejaki kotek nie zasługuje więcej niż na te dwa wersy.... :wink: - adme - 07-27-2005 Zrobmy konkurs ![]() - Przemek - 09-07-2005 No ciekawy temat a ja go nie zauwazylem wczesniej. Wyglada na to ze ktoś nie lubi pana Zaluskiego i to nie od dzis... - GSz - 04-08-2006 Brak mi jedynie w tych żalach do pana Załuskiego... odrobiny cywilnej odwagi u Kotka...żeby się pod nimi podpisać. |